Karabağlar’da 100 Gün

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, görevdeki ilk 100 günde yaptıkları çalışmaları basın toplantısıyla değerlendirdi. Çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda Başkan Kınay, ortak yönetim anlayışıyla Karabağlar'ın değerlerine sahip çıkacaklarını ve tüm Türkiye’ye örnek olacak bir Karabağlar modeli oluşturacaklarını belirtti.

Karabağlar’da 100 Gün

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, görevdeki ilk 100 günde yaptıkları çalışmaları basın toplantısıyla değerlendirdi. Çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda Başkan Kınay, ortak yönetim anlayışıyla Karabağlar'ın değerlerine sahip çıkacaklarını ve tüm Türkiye’ye örnek olacak bir Karabağlar modeli oluşturacaklarını belirtti.

Karabağlar’da 100 Gün
05 Ağustos 2024 - 16:16

Karabağlar Belediyesi Kibar Belediye Hizmet Kompleksi'nde gerçekleştirilen toplantıya başkan yardımcıları ve bürokratları ile birlikte katılan Kınay, kimsenin yalnız hissetmediği bir Karabağlar için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
Bölgesel İstihdam Ofisi ile 228 kişi istihdam edildi
Türkiye'nin ve Karabağlar’ın en büyük sorunlarından biri olan işsizliğin çözümü için geliştirilen projelerin başında yer alan “Bölgesel İstihdam Ofisi”, 25 Mayıs 2024 tarihinde Karabağlar Belediyesi Ana Hizmet Binası’nda hizmete açıldı. Ofis, işverenlerle Karabağlar’da yaşayan ve iş arayan vatandaşları buluşturuyor. Ofise başvuran vatandaşlar 25 firma üzerinden toplam 34 görüşme gerçekleştirdi ve tam 228 kişinin işe yerleştirilmesi sağlandı.
Doğalgaz için girişimler başlatıldı
Seçim sürecinde Karabağlar’ın tüm mahallelerinin doğalgaza kavuşması için çalışacaklarını dile getiren Başkan Kınay, göreve gelir gelmez İZMİRGAZ yetkilileriyle bir araya geldi. Sonraki süreçte Karabağlar Belediye Meclisi üyelerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm yetkisinde bulunan 540 hektarlık alan içerisindeki Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Umut, Ali Fuat Erden, Gazi, Devrim, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Cennetçeşme, Yurdoğlu, Osman Aksüner, Aşık Veysel, Aydın ve Uzundere Mahallesinin bir bölümüyle belediye yetki alanı içerisinde kalan Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Peker ve Uzundere mahallelerinin bir bölümünde doğalgaz çalışmalarının yürütülmesi için verdikleri önerge, oy birliğiyle kabul edildi. 540 hektar alan içerisinde kalan mahallelerle ilgili bakanlıkla yazışmalar yapılırken, süreç titizlikle takip ediliyor. Ayrıca kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli alan ile ilgili TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile “Riskli Alan Ortak Çalışma Grubu” oluşturulması ve bölgeye ilişkin çalışmalar yapılması kararı alındı.
Aylık muhtar toplantılarına başlandı
Mahalle muhtarlarını her fırsatta ziyaret eden Başkan Kınay, seçim sürecinde söz verdiği gibi aylık muhtar toplantılarını da başlattı. 100 günlük çalışma süresi içinde üç kez düzenlenen toplantılarda muhtarlar, mahallelerinde yaşanan sorunları aktarırken, karşılıklı görüş alışverişleriyle bu sorunlara yönelik çözüm önerileri değerlendiriliyor.
Yeni Komisyonlar kuruldu
Karabağlar Belediye Meclisi'nde vatandaşların hayatlarına daha eşit, adil ve halktan yana çözümlerle dokunabilmek adına, Muhtarlar ve Mahalle Meclisleri Komisyonu, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu, Kentsel Dönüşüm Komisyonu, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, Dirençli Kentler Komisyonu kuruldu.
 
Diğer kurumlar ve meslek odalarıyla ortak çalışmalar
100 günlük görev süresi içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin yanı sıra, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla uyum içinde bir çalışma yürütüldü. Sağlıklı ve planlı kent dokusu yaratmak amacıyla TMMOB’a bağlı Çevre, Peyzaj, Gıda ve Jeoloji Mühendisleri odalarıyla protokoller imzalandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile birlikte ilçenin tüm noktalarında ilaçlama çalışmaları gerçekleştirilirken, Kent Konseyi yürütme kurulu ve kadın meclisi seçimleri kısa süre içerisinde yapılarak, aktif bir çalışma içerisine girildi
2024-2029 yıllarını kapsayan Stratejik Plan Çalışmaları başlatılarak, “Yaşayan ve Yaşatan Karabağlar”ın geleceği ortak yönetim anlayışıyla oluşturulmaya başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkisindeki alanlar dışındaki bölgelerde revizyon imar planlarının yüzde 100'ü tamamlandı. Böylece sağlıklı kentleşme için yaklaşık 2 bin hektarlık alanın gelecek on yıllara yönelik planları hazırlanmış oldu.
Dijital belediyecilik hizmetleri
Kamuda dijitalleşmeye özel önem veren ve birçok hizmetini dijital ortamda sunan Karabağlar Belediyesi, diğer yerel yönetimlere örnek olacak çalışmalara imza attı. Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'yle (İZSU) abonelik işlemleri veri paylaşım protokolü imzalandı. Protokol sayesinde, İZSU abonesi olmak isteyen vatandaşların Karabağlar Belediyesi'nden almaları istenen belgeler, artık elektronik ortamda paylaşılacak.
E- İmar uygulamasıyla 715 bin 500 çıktıya gerek kalmayacak
Karabağlar Belediyesi devam eden E-İmar uygulamasına dijital adımları ekleyerek geliştirdi. Bu sayede projeler dijital ortama sunularak onaylanabilecek. 100 günlük süreçte ise 355 bin arşiv belgesi Karabağlar Belediyesi Dijital Arşiv Sistemi’ne aktarıldı. Böylece sistemdeki arşiv belgesi sayısı 16 milyona, proje boyutu da 490 bin metreye ulaştı. Maliyet yönetimine de etkisi olan E-İmar uygulaması sayesinde, 5 bin 258 kişi kuruma gelmeden işlemlerini gerçekleştirebilecekken, yaklaşık olarak 715 bin 500 A4 çıktısına gerek kalmayacak. Proje onay süreçlerinde ise 39 bin 750 metre proje çıktısı alınmasına gerek kalmayarak, karbon ayak izi maliyetleri azaltılarak çevresel sürdürülebilirliğe ve iklim değişikliği mücadelesinde kritik bir fayda sağlanmış olacak.
Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi hızla tamamlanıyor
Bölgenin en büyük spor tesisi olacak olan Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi'nin yapımı hızla sürüyor. Uzundere Rekreasyon Alanındaki 32 dönüm arazi üzerinde yükselen ve modern mimarisiyle dikkat çeken proje, kentin önemli bir ihtiyacını karşılayacak ve sonbaharda tamamlanacak.
Yeşilyurt Pazar Yeri çalışmaları sürüyor
Karabağlar Belediyesi, vatandaşların ve pazarcı esnafının sağlıklı ve modern bir ortamda alışverişlerini gerçekleştirebilmeleri için inşaatına başladığı Yeşilyurt Pazaryeri’ni hızla tamamlıyor.
Sosyal alanlar yenileniyor
Sosyal tesislerle birlikte vatandaşların huzurla bir araya geldikleri alanları çoğaltmak için çalışmalarını sürdüren Karabağlar Belediyesi, sosyal alanları yeniledi. Geçtiğimiz günlerde yenilenen yüzüyle açılışı yapılan Yeşilyurt Karafatma Parkı, yoğun ilgi görüyor. Karafatma Parkı’nın yanı sıra Uzundere Rekreasyon Alanı’nda bulunan Gemi Restoran’ın da çalışmaları tamamlandı ve kısa sürede açılışını yapacak.
Yenilenen sokaklarıyla Karabağlar
100 günlük çalışma sürecinde 11 bin 213 ton asfalt üretildi. 13 mahalle 31 sokakta asfalt, 25 mahalle 77 sokakta iyileştirme çalışmaları yapılırken; 11 bin metrekare parke taşı, 31 bin metrekare bordür taşı, 20 mahallede kaynak çalışmaları yapıldı.
“Neşeli Sokaklar Mutlu Çocuklar”
Başkan Kınay’ın Karabağlar’da yaşayan çocuklara vaatlerinden biri olan ve ilçenin 58 mahallesini kapsayacak şekilde düzenlenen sokak şenlikleri hayata geçirildi. Çocuklar ve aileleri için “Neşeli Sokaklar Mutlu Çocuklar” şenlikleri düzenlenmeye başlandı. Yaz tatili boyunca çocuklar için ilçenin farklı mahallelerinde şenlik korteji, çocuk tiyatrosu, palyaço gösterisi, pandomim gösterisi gibi eğlenceli etkinlikler düzenlenerek hiç tiyatro gitmemiş çocukların mahallelerine tiyatro götürüldü. Birbirinden keyifli anların paylaşıldığı sokak şenlikleri, çocuklar ve aileleriyle geçirilen zamanlarla birlikte mahallelerde bir arada olmayı artırıyor.
Eğitim ve kültüre tam destek
Karabağlar Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi (KARBEM), yaklaşık bin 493 öğrenciyi ücretsiz olarak lise ve üniversite sınavlarına hazırlıyor. En son LGS sınavlarında yüzde 99’luk başarı elde edildi. Eğitim hayatlarında öğrencilere sağlanan desteklerden biri olan Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nda 274 öğrenci konaklıyor, uygun fiyat politikası ve yüksek standartlarıyla hizmet vermeye devam ediyor.
Çocuklara bilimi en eğlenceli şekilde öğreten Nasreddin Hoca Çocuk Bilim Kültür ve Sanat Merkezi de yoğun ilgi görmeye devam ediyor. 2 bine yakın çocuk, merkezdeki Uzay Havacılık Sergisi ve deney istasyonlarına, 611’e yakın çocuk da düzenlenen atölyelere katıldı. Merkezi, 104 okuldan toplam 4 bin 112 öğrenci ziyaret etti.
Türk Edebiyatının ölümsüz yazarlarından Reşat Nuri Güntekin’in yaşadığı ve eserlerini kaleme aldığı Reşat Nuri Güntekin Çocuk Kitaplığı'nda çocuklar edebiyatla tanışmaya devam ediyor. Tam 12 bin 411 kitabın yer aldığı çocuk kitaplığında üye sayısı 5 bin 113 olarak kaydedildi. Şu ana kadar merkezi 970 çocuk ziyaret ederken, bin 218 kitap ödünç olarak verildi.
Karabağlar Şehir Tiyatrosu’nu kurduk
100 günlük süreçte 15 konser anma, gösteri, kutlama 10 neşeli sokaklar mutlu çocuklar şenliği, 6 sergi, 5 tiyatro gösterisi, 2 söyleşi ve imza günü, 6 çok kapsamlı etkinlik düzenlenirken Karabağlar Belediyesi, mecliste onaylanan kararla birlikte Karabağlar Şehir Tiyatrosu kuruluyor.
 
Daha yeşil bir Karabağlar
Daha yeşil bir Karabağlar için belediye ekipleri hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. 100 günde 3 yeni park hayata geçirilirken, özel tasarlanan İsmet İnönü Parkı, Timuçin Gülnar Parkında bulunan pati parkları hayvan severlerden tarafından beğeni topladı. Ayrıca Nisa Serezli Parkı, Haydar Mert Parkı ve Özdemir Sabancı parklarında da pati parkları yakında açılacak.
Vatandaşlara destek artarak devam ediyor
Karabağlar Belediyesi sosyal belediyecilik çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor. Her ay yaklaşık 3 bin 124 kişi Sosyal Destek Kartı’ndan yararlanırken Sosyal Butik'ten gıda ve giyim yardımı alan kişi sayısı 488’e ulaştı.  Ramazan ve Kurban bayramlarında binlerce aileye gıda kolisi ulaştırıldı. Semt merkezlerinde bu süreçte 60 adet mesleki, teknik, hobi ve dil kursları açıldı. Yaşlı, çocuk,  aile, kadın ve hukuksal danışmanlık hizmetleri ve Engelli Danışma Birimi’nden ise yüzlerce kişi yararlandı.
Ayrıca önümüzdeki günlerde 5 mahallede Halk Ekmek 1 mahallede ise Kent Lokantası açılacak. Sosyal Butik’te ise gıda ve giyimin dışında Askıda mobilya, oyuncak, kitap, kırtasiye ve kıyafet uygulamaları da hayata geçiriliyor.
Sporla iç içe yaşayan bir Karabağlar
Karabağlar Belediyesi bünyesindeki 18 spor tesisinde toplam 14 branşta 3 bin 712 vatandaş kayıt yaptırdı. Spor okullarında hedef ise yılsonuna kadar 6 bin 500 kişiye ulaşmak. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramında düzenlenen koşuya bin 200 kişi katıldı. Basketbol ve Jimnastik etkinliğinde 300 öğrenci yer aldı. 50 sporcunun katıldığı tenis turnuvası büyük ilgi gördü. 9 mahallede herkes için spor, açık alan basketbol ve aerobik aktiviteleri başlatıldı. Yaz spor okulları ise 14 spor branşta 2 bin 646 kişinin katılımıyla başladı. Başkan Kınay’ın seçim dönemindeki vaatlerinden biri olan, Temel yüzme eğitimleri başlatılarak, tam 110 çocuk yüzmeyle buluşturulurken, özel gereksinimli çocuklar için yüzme eğitimi de başlatılarak 15 özel gereksinimli çocuğun bu eğitimlerle bir araya gelmesi sağlandı.
Sokakları temiz bir Karabağlar
100 günlük süreçte aralıksız sürdürülen temizlik çalışmaları kapsamında 47 bin 382 ton evsel atığın yanı sıra 26 bin 430 adet mobilya atığı toplandı. Ayrıca 22 bin 307 adet konteyner dezenfekte edilirken, 2 bin 123 adet konteynerin de bakım, onarım ve değişimi yapıldı. Ayrıca bu süreçte moloz ve hafriyatın toplanması için 839 başvuru yapılırken, 27 bin 312 çuval (820 ton) moloz toplandı.
Sokaktaki can dostlarına destek
Yeni dönemin ilk 100 gününde Uzundere, Uğur Mumcu ve Nazım Hikmet Hayvan Sağlığı Merkezlerimizde muayene edilen hayvan sayısı 5 bin 635 olurken, 2 bin 924 hayvana kuduz aşısı, 4 bin 637 hayvana da paraziter tedavi uygulandı. Ayrıca 2 bin 771 köpek ve kedi kısırlaştırılırken, ekipler tarafından 484 hayvana da yerinde uygulama yapıldı. Öte yandan geride bırakılan 100 günlük süre içerisinde 105 sokak hayvanı sahiplendirildi.
Karabağlar Yaşatmayı Seçiyor
Ayrıca Karabağlar’da yaşayan can dostları için “Karabağlar Yaşatmayı Seçiyor!” isimli sahiplendirme seferberliğini başlatıldı. Sahiplendirilen patili dostların kısırlaştırma, aşılama gibi işlemleri de Karabağlar Belediyesi tarafından ücretsiz karşılanacak.
Aqua Yaşam ile keyif dolu bir yaz
Uzundere Rekreasyon Alanı’nda hizmet veren işletmesi belediyeye ait Aqua Yaşam Yüzme Havuzları ve Kafeteryası bu yıl kapılarını 19 Mayıs'ta açtı. Açıldığı günden bu güne kadar 7-12 yaş çocuk dahil toplamda 28 bin 367 kişi giriş yaptı. Sıcak yaz günlerinde vatandaşların uygun fiyatlarla serinlemesini ve dinlenmesini sağlayan Aqua Yaşam Yüzme Havuzlarının bu yıl da yoğun ilgi görmesi bekleniyor
Mobilya Akademi’de kurslar başladı
Belediyemiz ve İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası (İZMOD) işbirliğiyle yaşam bulan Mobilya Akademi, mobilya sektörünü desteklemek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Ülkemize ve dünyaya Karabağlar Mobilyasını tanıtmak, nitelikli ara eleman yetiştirmek amacıyla kurulan Mobilya Akademi’de yaz kursları başladı.
İZKA’dan Mobilya Akademi desteği
100 günlük süreçte, Karabağlar Belediyesi Mobilya Akademi tarafından yönetilecek olan “Mobilya Atıklarının Yeniden Kullanımı ve Geri Dönüşümü Projesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteğini almaya hak kazandı.
Kavacık Üzüm Festivali hazırlıkları sürüyor
Karabağlar Belediyesi’nin kırsal kalkınmayı desteklemek ve Coğrafi İşaret Belgesi aldığı üzümü dünyaya tanıtmak amacıyla geleneksel olarak düzenlediği Kavacık Üzüm Festivali, her sene olduğu gibi bu yıl da binlerce İzmirliyi buluşturacak. Karabağlar Belediyesi, coğrafi konumu ve toprak yapısı nedeniyle sadece bu köyde yetişen Kavacık Üzümüne Avrupa Birliği Coğrafi İşareti almak için de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
 
 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum