Eski Yugoslavya’dan Türkiye ye göç eden Boşnak bir ailenin çocuğu olan Ayhan Prepol ortağı Dr. Mustafa Erol ile birlikte kurdukları şirketle dünya pazarına teknolji satar konuma geldiler.
İzmir’li iki genç girişimci mucit Prepol ve Erol, üzerinde uzun yıllardır çalıştıkları projeyle başarıyı elde etiler. Geliştirdikleri düşük voltajla uzun süre ısı yayabilen kumaş, ihraç edildiği Almanya'daki şirket tarafından teste tabi tutulan kumaş testi başarıyla geçti. Alman Şirketi bu kumaşlardan, Alman ordusundaki dalgıçların deniz dibinde daha uzun süre kalabilmeleri için kıyafet üretmeye başladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (DEPARK) iki Türk girişimci tarafından kurulan ısı yayma teknolojisi odaklı ‘İltema İleri Teknoloji Malzeme Araştırma Geliştirme San. Ve Tic.Ltd.Şti.’ şirketinin, yeni nesil ileri teknoloji malzemelerin geliştirilmesi konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
İltema şirketi daha başarılı çalışmaları nedeniyle övgülerin yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşlardan plaket ve destek aldı.
Isıtma teknolojileri konusunda TÜBİTAK desteğini alarak 2016 yılında çalışmalara başlayan şirket, bu kapsamda başarılı sonuçlar elde etmeye devam ediyor.
"Doğrudan ipliğe uygulanabilen ilk yüksek ısı verimine sahip teknolojiyi" geliştirerek patentini alan şirket, akıllı kumaşı battaniyeden çadıra, yelekten yatağa ısıya ihtiyaç duyulan çok farklı ürünlere uyguluyor.
İki genç girişimcinin geliştirerek ürettikleri kumaş dünyada adından söz ettirmeye başladı. Benzer kumaşlardan çok daha verimli olduğu kanıtlanan kumaşa Avrupa ülkelerinden talepler arka arkaya gelmeye başladı.
Şirketin ürettiği düşük voltajla ısı yayabilen kumaş, yurt içinde olduğu kadar yurt dışındaki önemli firmaların da ilgisini çekiyor. Düşük enerji kullanarak yüksek ısı verimi sağlayan teknoloji, dünyanın önde gelen ülkelerindeki benzerlerini geride bırakan özellikleriyle tercih edilmeye başlandı.
İlk olarak "yeni nesil elektrikli battaniye" olarak ticarileştirilen akıllı kumaş, Türkiye ve Almanya'da savunma sanayisinde ve hibrit otomobillerde kullanımlar için test edilmeye başlandı.
İltem şirketin Almanya'ya ihraç ettiği akıllı kumaş, Alman şirketi tarafından Alman ordusundaki dalgıçların kullanması için üretilen kıyafetlerin yapımında kullanılmaya başladı.
ISINMA İHTİYACI HİSSEDİLEN HER YERDE KULLANILABİLİYOR
İltem şirketinin, geliştirdiği ürünleri, küresel erken aşama yatırım ve sermaye piyasalarının Davos'u olarak kabul edilen Dünya Melek Yatırım Forumu'nda (WBAF) sergiliyor.
‘İltema İleri Teknoloji Malzeme Araştırma Geliştirme San.ve Tic.Ltd.Şti’nin kurucu ortağı ve Şirket Müdürü Ayhan Prepol şirketin çalışmaları hakkında şunları söyledi;
‘Şirket olarak uzun yıllardır teknik tekstil üzerine çalışmalar yapıyoruz. Özel geliştirdiğimiz ve solüsyonlarla kapladığımız ipliklerle kumaş üretiyoruz. Dokuma yöntemiyle. Bu kumaşlar değişen voltajlarla ısınıyor. Isınma ihtiyacı hissedilen her yerde ve alanda kullanılmak üzere farklı ürünler hazırladık. 48 volt ve altındaki rakamlarla ısınılabildiği çalışmalarımız sonucu ortaya çıktı. Bu da şu demek oluyor aslında, Düşük voltajla ısınan kumaşların insan sağlığına zarar vermediği ortaya çıkarıyor.
Gerek dış mekanda kullanılabilecek giyilebilir ürünler, gerek iç mekanda tercih edilecek ısıtmalı ürünlerin prototiplerini hazırladık.
İletken fiberlerin üzerini solüsyonla kapladıklarını ve bunları dokuma yönteminde kullandık bu yöntem ipliklerin kırılmadan dokumada kullanabildiğini gördük.’
İLK İHRACATIMIZI ALMANYA'YA GERÇEKLEŞTİRDİK
Ayhan Prepol, ‘Düşük voltajla ısı yayan kumaşımızı ilk olarak Almanya'ya ihraç ettik.
Ürettiğimiz bu kumaşı Alman ordusunun dalgıçları test etti. Kuzey Denizi'nin dibine dalan dalgıçlar orada 6 dakika civarında kalabiliyormuş. Daha uzun süre kalabilmek için yukarı çıkıp tekrardan aşağı inmesi gerekiyormuş. Biz bu noktada onlara çözüm ürettik. Bizim kumaşlarımızı kullanarak ürettikleri kıyafetler sayesinde bu 6 dakikalık süre 15 dakikaya çıktı. Savunma sanayisine ilişkin hazırladığımız ürün prototiplerini de hazırlayıp gönderdik. Isıtmaya çözüm üreten ürünleri gönderdik. Ayrıca Almanya'da çalıştığımız şirket bizden aldığı kumaşla yelek yapıp Alman ordusuna gönderdiğini belirterek, İnce dalgıç kıyafetinin içine giyilebilir bir yelek istemişlerdi. Onu hazırlayıp gönderdik. Şu anda kullanılıyor.’
‘Ürünlerimiz değişik sektörlerde de kullanılabiliyor mesela, Kazakistan'da bir firmanın açılır-kapanır tentelerin üzerinde biriken kar nedeniyle sürekli arıza yaptığını bizlere ileten firmaya sorunlarını çözebilmek adına, "Orada çözüm ürettik. Üzerinde herhangi bir şekilde kar tutmayan tente test edildi. Yollardaki, merdivenlerdeki buzlanmayı engelleyen sistemimiz de var.’
‘Metraj olarak bu kumaşın üretimlerini ilk biz gerçekleştirdik, kumaşı burada üretiyoruz yani yüzde 100 yerli üretim.’
‘Prepol sözlerine şöyle sürdürdü, "İddia ediyorum Maliyet olarak da çok uygunuz. Daha önce de ifade ettiğim gibi ürünlerimiz birçok sektöre hitap ediyor. Gerek otomotiv gerekse savunma sanayisinde outdoor ürünlerinde oldukça iyi performans sergiledik. En büyük özelliğimiz enerji tasarrufu sağlaması. Bu noktada büyük bir otomotiv şirketi ile yaptığımız projede, özellikle elektrikli araçlarda ısıtma konusunu yüzde 40 tasarruflu halledebiliyoruz."
ÜRÜN YELPAZEMİZ BİR HAYLİ GENİŞ
Uzun süre dışarıda kalanlar veya talep edenler için güneş enerjisiyle ısınan mont da üretiyoruz. Montun gün ışığı ile rahat bir şekilde ısınabiliyor, mont aynı zamanda cep telefonlarını da şarj edilebilecek.
Çalışmalarımız arasında, ısıtmalı çadır ve uyku tulumu da bulunuyor.
Özellikle otomotiv sektörüne ilişkin çalışmalarının sürüyor, İngiltere'den önemli bir firma ile görüşmelerimiz iyi yönde devam ediyor, başka ülkelerde de fuar katılımları ile temaslarımız devam ediyor.
Şunu açıkça ifade etmek istiyorum, ürünlerimiz, muadillerine göre aynı verimi daha az enerji ihtiyacıyla sağlamakta bununda bizi avantajlı kıldığını söyleyebilirim.’
İltema şirketi olarak hedefimiz, dünyanın bir çok yerine ürünlerimizi ihraç ederek İzmir’li iki genç girişimcinin zaferini konuşmasını sağlamak.’ Dedi.
Yüzde yüz yerli üretim
İzmir’li iki genç girişimci mucit Ayhan Prepol ve Dr.Mustafa Erol’un ürettiği pille ısınan kumaşı Alman ordusu kullanıyor. Genç mucitleri Dünya konuşuyor.
28 Şubat 2019 - 12:58
YORUMLAR