Manisa da Adaylar Ankara'dan Haber Bekliyor
Cemil DİRİM

Cemil DİRİM

Manisa da Adaylar Ankara'dan Haber Bekliyor

07 Aralık 2018 - 15:15

Manisa’da yerel seçim süreci sıkıntılı geçiyor. Manisa Büyükşehir ve ilçelerde Cumhur ittifakının tek adayla seçime girme ihtimali aday adaylarının stresini artırıyor.
Manisa Büyükşehir Belediyesi için partilerin durumuna baktığımızda en rahat parti olarak MHP’yi görüyoruz. MHP’li Cengiz Ergün ikinci dönemini tamamlamaya hazırlanırken MHP’den tekrar adaylığı kesinleşmiş durumda. Eğer AK Parti ile Manisa’da bir ittifak olursa iyice rahatlayacak olan Ergün, ittifak olmasa da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en iddialı adaylardan birisi. Ancak Cengiz Ergün AK Parti tabanından oy alsa da AK Partili ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve teşkilatı tarafından istenmiyor. Özellikle AK Partili başkanların olduğu ilçelere hizmet götürmediği ve ayrımcılık yaptığı söyleniyor. AK Parti tabanının bu tepkisine rağmen Cengiz Ergün’ün CHP ve İYİ Parti ile arası iyi. Daha önce kendisini destekleyen CHP’nin yanına İYİ Parti’nin de eklenmesi elini rahatlatacaktır.
AK Parti’nin durumuna baktığımız da ise en iddialı aday olarak Recai Berber görünüyor. Milletvekilliği döneminde TBMM’de yaptığı çalışmalar ve Manisa’ya kazandırdığı yatırımlar ile dikkat çeken Berber, Genel Merkezden işaret bekliyor. Diğer adaylardan Recai Berber kadar iddiası olan isim  ise halen Yunus Emre Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Mehmet Çerçi. Yaptığı başarılı çalışmalar ile Yunus Emreli vatandaşların takdirini kazanan Mehmet Çerçi siyasi birikimiyle de öne çıkıyor. Yine Şehzadeler Belediyesi’nde yaptığı örnek hizmetler ile dikkat çeken Ömer Faruk Çelik’inde adı Büyükşehir için geçmişti. Ancak Çelik’in tercihini Şehzadeler de devam etmekten yana kullandığı söyleniyor. Uzun süredir Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için çalışmalarını sürdüren Selçuk Özdağ’ın AK Parti Genel Merkezi ile yaşadığı sorunlar nedeni ile şansının az olduğu da konuşulanlar arasında.
Son seçimlerde Manisa’da sandıktan ikinci parti olarak çıkan CHP’nin durumu ise netleşmiş değil. Daha önceki seçimlerde olduğu gibi Cengiz Ergün’e mi destek verecek yoksa kendi adayı ile seçimlere açılacak mı? Bu konuda bir netlik yok. Bazı CHP’liler ise İYİ Parti ile asıl ittifak yapılabilecek yerin Manisa olduğunu savunuyor. Son seçimde MHP’den daha çok oy alan İYİ Parti ile ittifak yapılması halinde iddialı olacaklarını dile getiriyorlar. İYİ Partililer ise Manisa da bir ittifak olacaksa İYİ Parti şemsiyesi altında olması gerektiğini Manisa’nın milliyetçi muhafazakar yapısı nedeni ile CHP’nin İYİ Parti ye destek vermesi halinde seçimi kazanabileceklerini iddia ediyorlar. Bunlar tabii ki siyasetin gereği, herkes kendine göre avantajlarını söylüyor. Ancak son sözü hep seçmen sandıkta söyler.
Manisa siyaseti ile ilgili izlenimlerimi yazarken AK Parti’nin Manisa’daki duayen isimlerinden biri ile geçtiğimiz günlerde yaptığımız sohbette söylediklerini de aktarmak isterim. Duayen ismin söylediklerinin pek çok AK Partilinin düşündüklerine tercüman olacağına inanıyorum.
Yaptığımız sohbet sırasında ittifak ile ilgili şunları söyledi: “ Cumhur İttifakının Cumhurbaşkanlığı, Genel Seçimler ve ülkemizin geleceği ve milletimizin menfaatleri açısından faydalı olduğuna inanan ve bu birlikteliğin gelecekte de devam etmesi gerektiğine inanan biriyim.  2019 Mahalli İdareler Seçimleri’nde de bu ittifakın her iki parti açısından da Türkiye genelinde faydalı ve yararlı olacağını düşünüyorum. Ancak Manisa denilince çok farklı değerlendirme ve sonuçların doğabileceğini düşünüyorum. İlk olarak 2011 seçimlerinde Manisa’da AK Parti 407 bin, CHP 250 bin, MHP 150 bin oy almıştı. 2014 Yerel Seçimlerinde AK Parti 324 bin, CHP nin destek vermesiyle MHP 358 bin oy alarak Manisa Büyükşehir Belediye seçimlerini kazanmıştı. Büyükşehir belediye meclisinde 44 AK Parti, 33 MHP ve 7 CHP Meclis Üyesi çıkarmıştı. Yani buradan anlaşılıyor ki CHP tamamen AK Partinin karşısında olan Adayı destekleyip kendi belediyelerinin tümünü feda etmişti.
İkincisi  son yapılan Genel Seçimlerde Manisa da 10 milletvekilinin 5 tanesi AK Parti (380 bin), 3 tanesi CHP (280 bin), 1 tanesi İYİ Parti (130 bin), 1 tanesi MHP (110 bin) dağılımı gerçekleşti. Şimdi 380 bin oyla beş milletvekili çıkaran seçmene gelin bir milletvekili çıkartarak dördüncü parti konumunda olan ve 110 bin oy alan MHP nin adayına destek verin demek nasıl izah edilecek? Bu tabanı bir kere küstürmek gelecek adına tamiri zor sonuçlara neden olabilir mi? Bunların çok ayrıntılı incelenmesi gerekir.
Üçüncü olarak üzerinde durduğum konu ise mevcut MHP li Büyükşehir Belediye Başkanı hizmet götürürken ilçelerde ve köylerde parti ayırımı yaparak kendi partisinden olan belediyeler hizmet götürmüş diğer belediyelere üvey evlat muamelesi yapmıştır. Aynı başkan seçildiğinde bunun devam etmeyeceğini kim garanti edebilir? Bununla ilgili nasıl bir önlem alınacaktır?
Son olarak üzerinde durmak istediğim konu ise, Şu anda oy oranı, çalışmaları ile AK Partinin kazanma şansının en yüksek olduğu bir ortam oluşmuşken bu seçimlerin bir başka partiye kaptırılması sonucunda bir daha bu yetki ve imkanlarla donatılan bir başkanın elinden belediyeyi almak nasıl mümkün olacak?
Partimizin ve ülkemizin geleceği açısından yararlı olacak ittifak konusunun pek çok ilde büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum. Ama Manisa açısından farklı bir değerlendirmenin yapılarak başka bir formülün bulunmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Ancak Parti büyüklerimizin vereceği son karara saygılı  olacağız ve partimizin hizmetinde ve başarısı İçin çalışacağız.”
Evet AK Partili dostumuzun vurguladıkları bunlar. Pek çok AK Partilinin de aynı şeyleri düşündüğünü söyleyebiliriz.
Burada asıl görev AK Partili milletvekillerine düşüyor. Özellikle MKYK üyesi olan Milletvekili Murat Baybatur’un bu konuda takınacağı tavır önemli. Daha önceki seçimlerde yaptığı isabetli tespitler ile dikkat çeken Baybatur’un sorumluluğu büyük. İl Başkanlığı’nda gösterdiği performans sonucu milletvekili olan ve Manisa’da Ak Partinin siyasi patronu olan Baybatur’un vereceği rapor Manisa da merakla bekleniyor.
Manisa’ya değinmişken en büyük ilçelerinden birisi olan Turgutlu’ya değinmemek olmaz. Doğup büyüdüğümüz bu ilçe de yaşanan siyasi gelişmeleri de doğal olarak yakından takip ediyoruz. İlçe de MHP’li Belediye Başkanı Turgay Şirin’in başarısız olduğu konusunda genel bir konsensüs oluşmuş durumda. Son seçimlerde açık ara önde çıkan AK Parti de bu fırsatı değerlendirmek ve yeniden ilçede seçimi kazanmak istiyor. Her biri iddialı 9 aday adayı olan ilçe de adaylık yarışı sürüyor. Aday adaylarından bir isim var ki ona değinmeden olmaz. Şu anki Belediye Başkanından önce 10 yıl AK Parti den Belediye Başkanlığı yapan Serhat Orhan.  İktidar partisinin mensubu olarak 10 yıl başkanlık yaptığı ilçeyi yaptığı hatalar sonucu MHP’ye yaklaşık 8 bin fark yiyerek teslim eden Orhan’ın tekrar aday olması ilçede şaşkınlıkla karşılandı. Başkanlığı döneminde AK Parti İlçe Teşkilatını yok sayan ve geçmişte kendisine destek olan pek çok ismi dışlayan Orhan’ın aday olmasının çok  zor olduğu gözüküyor. Özellikle cemaatle ilişkileri sorgulanan Serhat Orhan’ın bu imajı yıkmak için aday olduğu da ilçede konuşulanlar arasında. 2014 yılında yapılan seçimlerden önce Turgutlu’da bir kamuoyu araştırması yapmıştık ve sonuçları değerlendirdiğimizde Serhat Orhan’ın kaybedeceğini seçime iki ay kala yazmıştık. Hatta aynı yazıda Hüseyin Tanrıverdi ile Manisa Büyükşehir’in de kazanılamayacağını vurgulamıştık. Köşe yazısı arşivlerde duruyor, ilgilenen tekrar okuyabilir. Manisa, Turgutlu ve adayları ile ilgili yazmaya devam edeceğiz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum