“Yasa günümüze uymuyor”
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, hukuki ve idari reform söylemleri ortamında belediyeler için bir öneri sundu: Belediye Bütçe Gelirleri Yasası da değişmeli!
Merkezi yönetim ile yerel yönetimler arsında vesayet tartışmaları henüz netliğe kavuşmamışken bu öneride çok dikkatli olmak gerekiyor. Yerel yönetimlerin gelirleri artacak mı yoksa kısıtlanacak mı?Yerel Yönetimler Reformu ne getirecek, yakında göreceğiz.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ege Bölgesi Belediye Başkanlarıyla buluştuğu, video konferans toplantısında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Belediye Gelirleri Yasasının değişmesi gerektiğini söyledi. Batur bu konuda bir de rapor hazırladıklarını belirtti.
Abdül Batur aynı zamanda Kıyı Egeler Belediye Birliği Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Encümen üyesi. 12 Eylül 1980 den sonraki dönemde çıkan 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Yasası artık değişmeli. 12 Eylül Anayasası değişmedi ve halen uygulanıyor, her parti 12 Eylül Anayasasının değişmesi gerektiğini söylüyor ama bu bir türlü olmuyor. Orasından burasından kıyısından değişikliklerle idare ediliyor. Tam anlamıyla olağanüstü dönemlerin dışında tam bir sivil anayasa yapılmıyor.
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un rapora dönüşen önerilerinden bir kısmını sunayım: “En az 14-15 maddede değişiklik ve yeni maddelerin eklenmesi gereken yeni bir yasa yapılmalı. Mesela yasa çıktığı tarihlerde cep telefonu doğalgaz yoktu ülkede ama bugün var. Belediyeler GSM operatörlerinden ve doğalgaz gelirlerinden belediyeler de pay almalıdır. Gece ve gündüz, yaz-kış nüfusu arasında büyük farklar olan belediyelere, İller Bankası’ndan verilen paylar artırılmalıdır. Belediyelerden kalkınma ajanslarına pay kesintisi kaldırılmalıdır. Belediyeler ve bağlı idareler yargı harçlarından muaf tutulmalıdır. Belediyelerin yol, kaldırım, hizmet binası, park gibi gelir getirmeyen yatırımları için yapılacak harcamalar ile personel hizmet alımlarında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 0’ a indirilmelidir. Belediyelerin İller Bankası paylarından borç kesintilerinin, kesinti yapılmadığı dönemlerdeki faizinin sıfır olarak uygulanması ve düzenli borcunu ödeyenlerin yüzde 10 indirimden faydalanması sağlanmalıdır.”
Abdül Batur “Şehirlerde yetkili, seçilen belediye başkanıdır” diye vurgu yapıyor ve mevcut duruma eleştirilerini şöyle sunuyor:
“Örneğin imar planı yapma yetkisi şehrin, ilçenin belediyesinde olması gerekir. Ne yazık ki, belediye dışında Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Turizm Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi de imar planı yapabiliyor. Oysa şehirlerde tek yetkili olur, o da o kentin yaşayanlarının oylarıyla seçilen belediye başkanı ve onun yönettiği belediyedir”
Benim önerim; Sayın Abdül Batur’un bu önerilerini ve raporlarını siyasi parti ayrımı yapmaksızın bütün partilere sunmalı. Ege Belediyeler Birliği ile de iletişimle konuyu birliğe üye sadece CHP’li belediyelerin değil her partiden belediye başkanının önerisine dönüştürmeli. Bakalım yerelden yasa önerisi merkezden ses getirecek mi? Yerelden demokrasi işleyecek mi?
YORUMLAR