ÖZEL HABER
Milli Piyango ve Şans Oyunları Esnaf Odası Başkanı Paşa Çakmak, Milli Piyango, TJK, İddia ve Sayısal bayilerinin yaşadıkları sorunları anlattı. Çakmak, piyangonun özelleştirilmediğini, eşya piyangosu dışında çekiliş haklarının verildiğini belirterek, “Para Varlık Fonu’na geliyor ve onlar tarafından paylar dağıtılıyor. Çekiliş haklarının kiralanmasının ardından bayilerin karlılık payları düşürüldü. Yüzde 9,7 olan pay, 4.25’e düştü” sözleriyle sitem etti.
“Bir bayi yılbaşında 7 milyon liralık bilet sattı”
Kiralanan faaliyetleri Piyango Genel Müdürlüğü’nün de yapabileceğini hatırlatan Paşa Çakmak, kiralamanın ardından 10 bin 600 olan bayi sayısının 600’e düşürüldüğüne dikkat çekti. Çakmak, “Bir bayi yılbaşında 7 milyon liralık bilet sattı” sözleriyle bu durumun kalan bayilerin daha yoğun çalışmasına neden olduğunu söyledi.
“Karlılık oranı düştü”
Milli Piyango’nun 19 şubesi bulunduğunu ama bunların da herhangi bir çalışma yapmadığını belirten Çakmak, “Bu şubelerde çalışan memurlar aslında bu alanda yetişmiş donanımlı insanlar. Ama hepsi boş oturmak zorunda kalıyor. Faydalanılmıyor. Eşya piyangosunun faaliyete geçirilmesi, şubelerin aktifleştirilmesi lazım. SMA hastaları için eşya piyangosu yapılsın diye başvurdum. Hiç kimse ilgilenmedi. SMA dernekleri bile başvurmadı. Bu bizim servetimiz ama yok oluyor. Atıl bir kurum aktif hale getirilsin” dedi. Bu bayiler aktif hale getirilirse bu sayede bayi sayısının artacağını ve istihdama katkı sağlayacağını aksi takdirde kalan bayilerin kazancı artarken karlılık oranının düşeceğini belirtti.
“Algı yönetimi var”
Paşa Çakmak, piyangonun kiralanmasını istemediklerini ama muhalefet partilerinin, “Para bir yerlere gidiyor” açıklaması ile algı yönetimi yaptıklarını ifade ederek, “Olan 10 bin bayiye oldu. Güven duygusunun zedelenmesi kuruma zarar verdi, bayilere zarar verdi. İnsanlar işsiz kaldı. 5 bin sayısal makinesi hurda oldu” dedi.
Çakmak, “Yasa dışı pazar var. Kayıt dışı kumar oynatılıyor. 70 milyar dolarlık bir pazar var. Bayi tombala oynatamıyor ama internette bile oynatılıyor. Kontrolsüz bir pazar. Kimden destek alıyorlar? Bunlarla mücadele ettiğim için arabam, işyerim saldırıya uğradı. Bu durumdan Varlık Fonu sorumlu. Buna ideolojik bakamazsın. Bunu denetle, kontrol et, mafyanın eline düşürme. Vatandaş artık Kıbrıs’a gitmiyor. Elinin altında. Belli yerlerde resmi oynatırsa, yasa dışını ortadan kaldırırsın” sözleriyle yetkililere seslendi.
“Biz desteğe hazırız”
Piyangoya güveni arttırmak için projeler yaptıklarını söyleyen Çakmak,’’ Seyyar bayi olmak isteyenlere eğitim veriyoruz. Sadece İzmir değil, Ege’deki diğer odalara, bayilere de destek veriyoruz’’ diyerek, bu konuda Tunç Soyer’den yardım aldıklarını, ayakta duruyorlarsa onun sayesinde olduğunu belirterek minnetlerinin dile getirdi.
Çakmak, devlet bayileri destekler ve vergi oranını düşürürse ilginin artacağını söylerken, “Şans oyunları Türkiye bütçesinin yüzde 1.4’ünü karşılıyor. Eşya piyangosunun, seyyar bayilerin harekete geçirilmesi lazım” diyerek destek beklediklerini açıkladı.
“Türkiye kumarhaneye dönmesin istedik”
İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Esnaf Odası Başkanı Paşa Çakmak, “Geçen yıl çok sayıda sahte bilet satıldı. Üniversiteli çocuklara satış yaptırıldı. Mağdur olan gençler ve alanlar oldu. Bunun dışında piyangoya güvensinler. Şaibe yok” dedi
20 Şubat 2023 - 13:23
YORUMLAR