ÖZEL HABER
Seyyar satıcılığın aslında çaresizlikten doğmuş bir meslek olduğunu söyleyen İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin; ‘’Hayata tutunmak için, günü birlik, sebze, meyve, midye, kestane, çiçek satanlar. Hem kendi ekmek parasını kazanıyor hem de halka daha ucuz fiyata ürün satıyorlar’’ dedi.
Bu işi kayıt dışı yaptıklarını belirten Evren Laçin; ‘’Kayıt dışı diyoruz ama ülke ekonomisine büyük fayda sağlıyorlar, İzmir’in yemek kültüründe midyenin yeri çok önemli. O midye denizden çıkar çıkmaz satışa sunulmuyor ki. Yağı, pirinci, enerjisi var. En az 6-7 farklı sektör de bu işten para kazanıyor.’’ diye konuştu.
“İnsanlar Güvencesiz”
Ekonomiye sağladıkları faydaya rağmen seyyar esnafın güvencesizliğine de değinen Laçin, ‘’Sokakta çalışan insanın sosyal güvencesini geçtim, sağlık güvencesi yok. Sağlık sorunlarını cebinde parası varsa çözer. Evine ekmek götürme derdinde bir insanın sağlığa ayıracak parası olur mu? Sağlık primleri almış başını gidiyor. Nasıl ödesinler? Sabit esnaf bile giderlerini karşılamada sıkıntı yaşarken seyyar nasıl güvenceye para ayırsın. Bu insanlar güvencesiz. Sokaklar çaresizliğe çare olmuş. Bu ülkede 6,5 milyon insan sokakta güvencesiz çalışıyor. 6,5 milyon insan hiçbir yerde yok. Pandemide işini kaybeden de sokağa döndü. Bu rakam 8,5 milyon oldu. Ama TÜİK rakamlarında yokuz’’ diye belirtti.
“Mücadelemiz sokaklar için”
2019’da CHP’nin Güvencesiz Çalıştay’ı sonrası derneklerini kurduklarını söyleyen Laçin, sokak için mücadele verdiklerini, güçlerini birleştirerek kooperatifler kurduklarını belirten Laçin, STK başkanları, muhtarlar ve kooperatifler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sokak Ekonomisi Danışmanı Osman Sirkeci ve eşi Kamuran Hanım’ın destekleri sayesinde örgütlendiklerini anlattı.
“Tunç Soyer’e teşekkür etmek istiyorum”
Laçin, ‘’Bizim belediye başkanına, siyasi partilere, zabıtaya ulaşmamız imkansızdı. Oda kurma hakkımızı bile kullanamamıştık. Örgütlendiğimiz için hepsini yapabiliyoruz. Örgütlü gücün her geçen gün farkına varıyoruz. Bu anlamda Tunç Soyer’e teşekkür etmek istiyorum. Biz taleplerimizi Soyer’e ilettik. Taleplerimizdeki haklılığı gördü. Türkiye’de seyyar esnafla ilgili kendi meclisinden karar çıkaran ilk başkan oldu. Bizi yasal esnaf haline getirdi. Bunun için sabit tezgahlar verdi. Böylece bu insanlar daha huzurla çalışmaya başladı.’’ dedi.
“Pazar yerleri bize verilsin”
Esnaf bakanlığı kurulursa pek çok yasal hakka sahip olacaklarını söyleyen Laçin, Hindistan’ı örnek göstererek, ‘’ Seyyar satıcıların dünyada en güçlü örgütlenmeye sahip olduğu ülke Hindistan. Seyyar satıcılarının kurduğu büyük pazarlar var. Biz de öyle olmalıyız. Orada ülke ekonomisini seyyar satıcılar ayakta tutuyor’’ diye konuştu.
Pazar olmayan günlerde pazaryerlerinin kendilerine verilmesini isteyen Evren Laçin, bu konuda ilçe belediyelerinden destek beklediklerini vurgulayarak, bu sayede seyyar esnafın kaldırımlardan çekileceğini belirtti.
''TÜİK rakamlarında yokuz''
İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin; “Bu ülkede 6,5 milyon insan sokakta güvencesiz çalışıyor. 6,5 milyon insan hiçbir yerde yok. Pandemide işini kaybeden de sokağa döndü. Bu rakam 8,5 milyon oldu. Ama TÜİK rakamlarında yokuz.‘’
23 Şubat 2023 - 15:58
YORUMLAR