CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği'nin 7. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Meclis'teki diğer siyasi partilere çağrıda bulunan Sındır, “Araştırma komisyonu kuralım. Parti ayrımı yapmaksızın halıcılık sektörünün sıkıntılarının tespit edilmesinde, sorunların giderilmesinde birlikte çalışalım” dedi.
“BU KÜLTÜREL MİRASIN KAYBOLMASINA İZİN VEREMEYİZ”
Genel kurulda dernek üyelerine, oda yönetimlerine ve sektör temsilcilerine seslenen Sındır, “Sektörün sorunlarını doğrudan sizlerden, üretim yapanlardan, istihdam yaratanlardan, ihracat gerçekleştirenlerden dinlemek yaşanan sıkıntıları derinlemesine öğrenmemize imkan sağlıyor. Türkiye’de 2 Milyar Doların üzerinde ihracat potansiyeli olan bir sektörün sorunlarını burada masaya yatırıyoruz. Bu kültürel mirasın tarihin tozlu raflarında kaybolmasına izin vermemek ve sektörün gelişmesi için çabalıyoruz. Halıcılık sektörü son 20 yılda çok kan kaybetti; üretim azaldı, fiyatlar yükseldi. Özellikle kadim kültürümüz el halıcılığı yok olma sürecinde ve maalesef bir şey yapılmıyor. Halıcılık sektörünün üretimini, tanıtımını arttırmak, pazarlamasının ve ihracatının geliştirilmesini sağlamak ve yaşanan sorunların çözümü için siyasi parti ayrımı yapmazsınız birlikte hareket etmeliyiz” dedi.
“SİYASİ PARTİLERİN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ!”
2019 yılında halıcılık sektörünün sıkıntılarını Meclis gündemine taşıdığını ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “Geçen Ağustos ayında Meclis Başkanlığına bir araştırma önergesi sundum. Sektörün üretiminin, tanıtımının, pazarlamasının, ihracatının geliştirilmesi, halıcılık ve dokumacılığın kültürel değerlerinin korunması adına ivedilikle Meclis Araştırması açılmasını istedik. Bu önergeyi çok önemsiyoruz ve tüm siyasi partilerin desteğini bekliyoruz. İktidarıyla, ana muhalefetiyle, muhalefet partileriyle beraber bir araştırma komisyonu kuralım. Parti ayrımı yapmaksızın halıcılık sektörünün sıkıntılarının tespit edilmesinde, sorunların giderilmesinde birlikte çalışalım. Kadim sektörümüzü yeniden ayağa kaldıralım. Bunun için sektörün yaralarına merhem olacak yasal düzenlemeleri birlikte yapalım. Sıkıntılarının tespit edilmesinde, sorunların giderilmesinde beraber çalışalım. El ele kadim sektörümüzü yeniden ayağa kaldıralım. Bu ülkenin milli gelirine, huzura ve refahına hep birlikte katkı koyalım. Daha önce sizlere burada bu salonda söz vermiştim, yineliyorum; Meclis’te sesiniz olmaya, sektörümüze destek vermeye devam edeceğim” dedi.
“YENİLİKÇİLİĞİN YERİNİ TAKLİTÇİLİĞİN ALMASINA DUR DİYEBİLİRİZ”
Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “halıcılık sektörünün çağın gereği olarak elektronik ticaret ağında olmasını önemli buluyorum. Sektörü derinden yaralayan, haksız rekabete neden olan, kayıt dışı elektronik ticaret için muhakkak yasal düzenlemeler yapılmalı. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, rekabet gücünün artırılması, yenilikçiliğin teşvik edilmesi köklü sektörümüzün yeniden kendine gelmesine üreticilerimizin rahat bir nefes almasına olanak sağlayacaktır. Sektörün gelişmesine katkı koyacak önemli başlıklardan biri ise yetişmiş nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak üniversitelerdeki bölümlerin sayısının arttırılması. Öğrencilerimizi modern halı üretim teknikleriyle tanıştırarak makine halısı üretimi yapan firmalara kalifiye ara eleman yetiştirebiliriz. Alınan önlemlerle merdiven altı üretimin önüne geçerek; yenilikçiliğin yerini taklitçiliğin almasına dur diyebiliriz.”
“Sesiniz olmaya devam edeceğim!”
29 Ocak 2020 - 16:31
YORUMLAR