Toplantıda İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu amaçlarının yapmış oldukları bilimsel çalışmayı basına açıklayarak öncelikle kamuoyu olmak üzere İktidar partisi ve siyasi partilere sunmak olduğunu belirtti.
İESOB’nin yapmış olduğu bilimsel çalışmanın içeriği ise şu şekilde;
43 farklı işkolunda 866 esnaf sanatkâr ile sahada yapılan anket çalışmaları sonucunda hazırlanan rapor, esnaf sanatkârların olumlu veya olumsuz olarak süreçten nasıl etkilendiği, faaliyetlerinde ne gibi değişikliklere gittiği, istihdam, sermaye ve iş kayıpları başta olmak üzere pek çok sorunun cevabını bilimsel verilerle yanıtlıyor.
Esnaf ve sanatkârların Türkiye genelinde yaklaşık on milyon kişiye hitap ettiklerini söyleyen Mutlu sözlerine şu şekilde devam etti; “ Esnaf ve sanatkârlar ekonominin direği toplumunsa çimentosudur. Dolasıyla esnaflara ilişkin olumlu ve olumsuz gelişmeler ülkenin içinde bulunduğu durumu göstermekte en büyük göstergedir.”
Esnaf işletmelerine gidilerek yapılan anketlerin sağlıklı ve verimli sonuçlar vermesi için 43 ihtisas odası ile işbirliği yaptıklarını açıklayan Mutlu; “Ayakkabıcılar, kantinciler, şoförler, kırtasiyeciler, kahveciler gibi farklı meslek kollarında araştırma yaptık. ‘Her mesleğin kendine göre durum analizlerini gerçekleştirdik ve farklı verilerini tespit ettik. Sonuçlar bize, üyelerimizin salgın sürecinden olumsuz yönde en fazla etkilenen kesimlerin arasında bulunduğunu gösterdi.
“Tüm esnaf işletmeleri salgından olumsuz etkilendi” diyerek konuşmasına devam eden mutlu; “ pandemi döneminden olumsuz etkilenen esnafların mesleklerine göre etkilenme dereceleri farklılık gösteriyor” dedi.
Kahvecilerin işletme zorluğu çektiğine bizzat tanık olan Mutlu; “diğer mesleklere göre daha fazla zor durumda kalan kahveciler, kantinciler, servis şoförleri ve kırtasiyecilere devletin temin edeceği bir yardım neden olmasın” şeklinde konuştu.”
‘Mesleklerin pandemi süresindeki işleyişlerinin değerlendirilmesi’ adlı bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre, esnaflar da işyerleri ile ilgili ‘Gelecek Kaygısı’ oluştuğu görülmektedir.
Son olarak esnaf ve sanatkârların beklentilerini dile getiren Mutlu şu şekilde konuştu; “esnafların işyerlerinin eski işleyişini yakalayabilmesi şüpheli bir durumdur. Aynı zamanda kullanılan destek kredilerinin vadelerinin de yaklaşması onları gelecek kaygısı içerisine düşürmüştür. Bundan dolayı işlerini yapamayan ve para kazanamayan esnaflar tespit edilerek onlara 1-2 yıl geri ödemesiz, sıfır faizli kredi destekleri tahsis edilmelidir. Bazı meslek gurupları içinse özel bölgesel destekler sağlanmalıdır. Zor durumda kalan ve pandemi başlangıcından beri iş yapamayan bazı işletmeler için ek olarak mesleğe özel, kira muafiyeti, mülk sahibi özel şahıs ise kira yardımı, vergi affı ve SGK prim ödemelerinin dondurulması gibi destekler verilmelidir. Ayrıca vergi indirimleri, esnaf ve sanatkârların, iki yıla kadar kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere olan ödemelerinin yapılandırılması, çalıştırdığı eleman için istihdam kolaylıkları getirilmesi gibi desteklerin sağlanması da yararlı olacaktır.”
Mutlu; “Tüm Esnaf İşletmeleri Salgından Olumsuz Etkilendi”
“Covid-19 salgını sürecinde mesleklerin durum değerlendirmesi” adlı bilimsel çalışmasını duyuran İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) düzenlediği basın toplantısında çalışmaya yönelik açıklamalarda bulundu.
15 Ekim 2020 - 15:30
YORUMLAR