Bir hafta boyunca Kemalpaşa, Aliağa ve Urla’da ilçe örgütleriyle alanda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Bayır ‘’Esnaf, kan ağlıyor. Ziyaret ettiğimiz esnaf, ‘Bize verdikleri destekle elektrik borcunu bile ödeyemiyoruz. Televizyondan anlatılanların, yardımların hiçbirinden yararlanamıyoruz. Verilen vaatlerin hiçbirine de inanmıyoruz’ diyorlar. Her zaman dile getirdiğimiz üzere en büyük endişemiz, esnaf batarsa ülkemiz batar. Esnafa bir miktar para verdiler. Ardından elektrik, su, doğalgaz faturalarına zam olarak yansıttılar. Sözüm ona kira desteği verdiler ama bunlar oldukça düşük rakamlardı. Esnafın kazanması, gelir elde etmesi, esnafın üretmesi lazım. Çünkü, esnaf, toplumun her kesimine hitap eder’’ dedi.
Gıda ve temel ürünlerin fiyatlarının, salgın döneminde normalden çok daha fazla arttığının altını çizen Bayır, ’’Dar gelirli ailelerin satın alma gücü daha da düştü. Çocuklar yatağa aç giriyor. Mutfaktaki yangın büyüyor. TÜİK’in rakamlarıyla bile, Tüketici Fiyat Endeksi mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,89 artarken, yıllık bazda yüzde 16,59 oldu. Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 11,9 iken; gıda enflasyonu yüzde 16,5 olmuş. İşyerlerini kapatırken, esnafı ve milleti tek başına bırakıyor. Sene başından bu yana 40 bini aşkın esnaf kepenk kapatmış. Esnaf, sanayici veya vatandaşımız hayat pahalılığını yaratmadı. Ülkemizi bu hale getirenlere en güzel cevabı, vatandaşımız sandıkta cevabını verecektir’’ dedi.
Bereketli Anadolu topraklarının artık işlenmediğini vurgulayan Bayır,
‘’Çiftçiyi yalnız bıraktılar, zam üstüne zam yaptılar. TÜİK rakamlarıyla oynayarak ekonominin çok iyi gittiğini söylüyorlar. Pazarlar ateş pahası. Pazarcılar, ‘Bizi, halkla karşı karşıya getiriyorlar’ diyorlar. Kötü yönetim, yanlış ekonomi ve tarım politikalarının sonucu halkımıza yansıyor. Pazarcılarımız bakkaldan sonra pazarlarda da veresiye dönemi başladığını söylüyorlar. Pazardan 15 liralık alışverişi veresiye yapmakta olan vatandaşlarımız var. Güzel ülkemin güzel insanları bu şekilde yaşamayı hak etmiyor. Diğer taraftan çiftçiye destek versin diye kurulan Ziraat Bankası çiftçiden başka herkese hibe kredi dağıtıyor. Sadece Demirören grubuna verilen 7 Milyar kredinin akıbeti belirsiz. Borcunu ödeyemeyen çiftçi icralık oluyor. Çiftçi iktidarın umurunda bile değil’’ diyerek sözlerini bitirdi.
Mutfaktaki Yangın Büyüyor
CHP İzmir İl Başkanlığının milletvekilleriyle birlikte düzenlediği saha programı kapsamında Kemalpaşa ve Aliağa’dan sonra Urla’da mesai yapan Tacettin Bayır, pandemi döneminde esnafa yeteri kadar destek verilmediğini belirterek, ‘’Esnaf, ödeyemediği faturaları, kredi kartı ekstrelerini ve bankalardan gelen tebligatları gösteriyor. Pandemi döneminde sattıkları malzemelerin yerini, zamlı ürünlerle doldurmaya çalışıyor’’ dedi.
12 Haziran 2021 - 12:54
YORUMLAR