“Milliyetçilik yapılacaksa ekonomik milliyetçilik yapılsın”

“Milliyetçilik yapılacaksa ekonomik milliyetçilik yapılsın”

“Milliyetçilik yapılacaksa ekonomik milliyetçilik yapılsın”

“Milliyetçilik yapılacaksa ekonomik milliyetçilik yapılsın”

“Milliyetçilik yapılacaksa ekonomik milliyetçilik yapılsın”
14 Mart 2017 - 12:07

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Hollanda hükümetinin Türkiye’ye karşı tavrını tasvip etmediğini ve kınadığını belirterek, “İki ülke arasındaki diplomatik kriz ekonomik krize dönüşmemeli. Hollanda ve Türkiye’nin ticaret hacmi 6.5 milyar dolar. Karşılıklı ekonomik yaptırımlar iki ülkeye de büyük zarar verir. Milliyetçilik yapılacaksa ekonomik milliyetçilik yapılsın” dedi.

İhracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya’nın 14 milyar dolarla birinci, Hollanda’nın ise 3.5 milyar dolarla onuncu sırada yer aldığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerginliğin iş dünyasını tedirgin ettiğini söyledi. Sertel, “İki ülke arasında 400 yıldan bu yana süren ticaret oy devşirmek uğruna bir an da silinip atılmasın. Avrupa ile kopma noktasına gelen ilişkilerimiz en başta ekonomiyi etkileyecek. İhracatçılarımız, ithalatçılarımız tedirgin bir bekleyiş içinde. Hükümet referandumdan sonra ilişkileri tekrar düzeltmek isteyebilir ancak bu süreçte bozulan ekonomik anlaşmalar tekrar yapılamayabilir. Milli menfaatlerimiz elbette herşeyin üzerindedir ancak eğer milliyetçilik yapılacaksa ekonomik ilişkiler gözetilip, ekonomik milliyetçilik yapılmalı” diye konuştu.

 “BAŞBAKAN NEDEN SESSİZ”

Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’ın da Hollanda’da yatırımları olduğuna dair iddialar olduğunu dile getiren Atila Sertel, verdiği önergeyle Hollanda merkezli Q Shipping ve Zealand Shipping şirketlerinin Başbakan’ın oğlu Erkan Yıldırım’a ait olup olmadığını da sordu. Sertel, “Sayın Başbakan’ın Hollanda konusunda neden sessiz kaldığını merak ediyorum doğrusu. Hollanda merkezli Q Shipping ve Zealand Shipping’in Erkan Yıldırım’a ait olduğu iddia ediliyor. İşler bu noktaya gelmişken, Başbakan, oğlunun Hollanda’da ticaret yapıp yapmadığını açıklamalı ve iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerle birlikte oğlunun ticari faaliyetlerinin de askıya alınıp alınmayacağını söylemelidir. Aksi takdirde Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Yapılan bu kabul edilemez muameleye misliyle karşılık verilecektir’ açıklaması da boşta kalır” dedi.

Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin 400 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Sertel, şunları söyledi:

KRİZ EKONOMİYE ZARAR VERMEDEN ATLATILMALI

“Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler yaklaşık yüzyıllardır pozitif bir şekilde ilerliyor. İki ülke arasındaki ilişkiler hem siyasi hem ticari olarak ileri düzeyde sayılabilecek seviyedeydi. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi, 6,5 milyar dolar civarında. 2015 yılında Türkiye Hollanda’dan 3 milyar dolar civarında ithalata karşılık 3,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. 2016’da ise yine 3 milyar dolar seviyesinde ithalata karşılık, ihracat 3,6 milyar dolara yükselmiş. Hollanda, Türkiye’de yapılan toplam doğrudan yabancı yatırım tutarı içerisinde ilk sırada yer alıyor. AKP hükümetlerinin iktidarda olduğu dönemde 22 milyar dolarla Türkiye’ye en fazla uluslararası doğrudan sermaye Hollandalılar’dan geldi. Türkiye’ye gelen toplam yabancı sermaye içinde Hollandalı firmaların payı yüzde 15,8 ile en yüksek paya sahip. Türkiye’de faaliyet gösteren Hollanda firmalarının sayısı ise 2 bin 564 sayısına ulaştı. Hollanda’da bulunan Türk girişimcilerin sayısı da 23 bin civarında. Toplam yabancı sermayeli firma sayısı açısından da, Alman ve İngiliz firmalardan sonra, Hollandalı firmalar üçüncü sırada geliyor. Bu süreçte kriz yönetimi yapılırken bütün bu ekonomik göstergeler de dikkate alınmalı. Bu süreç ekonomimize ve iş dünyamıza zarar vermeden atlatılmalı.”

BAŞBAKAN’IN OĞLUNUN HOLLANDA YATIRIMLARI

İki ülke arasında patlak veren diplomatik kriz sonrasında soru önergesi verdiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye yaşanan diplomatik krizin ekonomik krize dönüşmemesi için önlem alıp almadıklarını sorduğunu söyledi.

Verdiği soru önergesinde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin seyrini, Hollanda vatandaşlarının Türkiye tatillerini iptal edip etmediğini, belediyelerin Hollanda’dan lale ithal edip etmediğini de sorduğunu dile getiren Sertel, Başbakan’ın oğlu Erkan Yıldırım’ın da Hollanda’daki yatırımlarına ilişkin çok önemli iddialar olduğunu da hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’ın Hollanda merkezli Q Shipping ve Zealand Shipping firmalarının ortağı veya sahibi olduğu iddia ediliyor. Hollanda merkezli olarak uluslararası çapta çok sayıda gemi ile ticaret yapan bu firmaların Erkan Yıldırım’a ait olup olmadığı açıklanmalıdır. Herkes istediği ülkede, istediği alanda ticaret yapabilir ancak Başbakan’ın oğlu olması nedeniyle kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesi şart. Üstelik iki ülke arasında kriz yaşandığı bu dönemde halkımıza bunlar mutlaka anlatılmalı. Sayın Başbakan, oğlu Erkan Yıldırım’ın Hollanda’da ticaret yapıp yapmadığını açıklamalı ve iki ülke arasındaki ilişkilerle birlikte bu ticaretin de askıya alınıp alınmayacağını söylemelidir. Aksi takdirde Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘Yapılan bu kabul edilemez muameleye misliyle karşılık verilecektir’ açıklaması da boşta kalır.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum