MÜSİAD İzmir Şubesi’nin Eylül ayı dost meclisi toplantısının onur konuğu SOCAR Turkey Enerji A.Ş. Türkiye Başkanı - CEO’su ve aynı zamanda MÜSİAD üyesi olan Kenan Yavuz oldu. Orta Doğudan Avrupa’ya enerji koridoru, Türkiye’nin bölgedeki önlenemeyen yükselişi, son günlerde artan terör olayları ve müsebbipleri ve tüketimden üretime birçok konunun anlatıldığı toplantı Wyndham İzmir Özdilek Oteli’nde gerçekleşti. Toplantıya, MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü, İzmirli sanayici ve işadamlarının yanı sıra birçok misafir ve davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü: “Her ay düzenli olarak düzenlediğimiz, konferans, seminer gibi toplantılarda iş dünyamızın güncel konularda bilgilenmesini amaçlıyoruz. Her toplantımızda konusunda uzman farklı isimleri konuk ederek bilgilendirmeler yapıyoruz. Üyelerimiz bu paylaşımlardan oldukça istifade etmektedirler. Eylül ayı dost meclisi toplantımızda da SOCAR Türkiye Başkanı – CEO’su ve Üyemiz Sayın Kenan Yavuz’u konuk etmekten ve sizler ile buluşturmaktan dolayı mutluyuz.” dedi.
Konuşmasının devamında son günlerde yaşanan terör olaylarına değinen Ülkü: “Tüm şehitlerimize Allah’tan Rahmet ve geride bıraktıkları sevdiklerine başsağlığı diliyoruz. Türkiye’nin son günlerde içeride ve dışarıda gösterdiği başarılı operasyonları da takdir ediyoruz. Türk–Kürt kardeşliğini hiçbir güç ve kuvvetin bozamayacağını, ülkemizi bölmeye milletimizi birbirine düşürmeye çalışanların bu emellerini yerine getiremeyeceklerini bu emellerinin kursaklarında kalacağını ve muvaffak olamayacaklarını bu necip milletin buna müsaade etmeyeceğini herkesin bilmesini isteriz. Zaman, birlik olma; bu birlik ve beraberliği tüm dünyaya gösterme zamanıdır.” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen SOCAR Türkiye Başkanı ve CEO’su Kenan Yavuz, işadamlarına yönelik olarak yaptığı konuşmada: “Öncelikle ülkemizin karşı karşıya olduğu terör belasından bir an evvel kurtulması ve ülkemizin etnik terör örgütlerinden bira an evvel temizlenmesini temenni ediyorum. Son günlerde art arda gelen terör saldırıları sonucu şehit olan asker ve polislerimize Allah’tan rahmet dilerken geride bıraktıkları acılı ailelerinde sabr-ı Cemil diliyorum. Gerçekten zor şartlar altında zor bir görevi icra eden Silahlı Kuvvetlerimize ve orada görev yapan herkese Allah’tan kolaylıklar diliyorum.” dedi.
Ülkemizin karşı karşıya olduğu meseleleri ve problemleri dışarıdaki gelişmeleri anlamadan, dışarıdaki gelişmeleri okumadan içerideki gelişmeleri ve içeride neler olduğunu anlamamızın mümkün olmadığını ifade eden Yavuz: “Bu gelişmeleri dışarıda gelişen bütün olayların içeriye yansıması olarak oluştuğunu görebiliriz. Bu gelişen ve olan olayların paralelinde bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçlerin başında bana göre Türkiye’nin son yıllarda önemli iddialarla ortaya çıkması. Bölgesel ve Dünya ölçeğinde bu iddialarını dile getirmeye başlaması ve bu iddialarını gerçekleştirebilecek bir alt yapıya doğru hareketlenmesidir.” dedi.
Özellikle dünyanın geleceğini okurken enerji meselesinden bağımsız hiçbir meselenin analiz edilemeyeceğini söyleyen Kenan Yavuz: “Enerji ve enerji kaynaklarının üzerinde imtiyaz haklarının bölüşülmesi, kim ne kadar alacak, paranın ne kadarına, kaynağın ne kadarına sahip olacak tartışmaları son iki yüzyılın en önemli konusu. Önümüzdeki dönemin de en önemli konusu olacaktır.
Türkiye konumu itibarı ile enerji kaynakları olmayan ama dünya enerji kaynaklarının yarı yarıya olduğu bir bölgenin sınırında Rusya’dan Hazar denizine İran’dan Irak’a Doğu Akdeniz’e kadar oluşan Ortadoğu çemberi içerisinde dünya enerji kaynakları rezervlerinin yarısına sahip olan bu ülkelerin sınır komşusu. Tüketim noktaları itibarı ile de dünyanın en önemli enerji tüketen ülkelerle de Avrupa ile de komşuyuz. Türkiye bu ülkeler arasında köprü görevi görmektedir.
Bu köprünün oluşmasında Türkiye çok önemli ataklar yaptı. Bu atakların başında 1996 yılında temeli atılan Bakü-Tiflis–Ceyhan-Asya projesi olarak adlandırılan projeydi. Bu projeyle Azerbaycan Hazar petrolleri Ceyhan’a akmaya başladı. Arkasından Bakü gaz yolu, Boğaz köprüsüne yaptığımız Marmaray ve ipek yolunun canlanmaya başlamasının ardından güney gaz koridoru projesi ile bunun ayağı olan taht projesi. Hazar denizindeki petrol boru hattının ta İtalya’ya kadar gidecek hattın Türkiye üzerinden geçmesi. Bunun arkasından Rusya’nın Türkiye’ye çok cazip yeni tekliflerle gelmesi, Irak’tan Kerkük-Yumurtalık boru hattı pek verimli çalışmasa da varlığının olması, İran gelişmeleri vesaire.
Türkiye 2014 yılında Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk defa çok önemli bir atak gerçekleştirdi. Bu kamuoyunda pek bilinmeyen bir konu. Türkiye ilk kez kendi sınırları dışında iki doğal gaz kaynağına ortak oldu. 2 trilyon rezervi olan bir yatağa 1.5 Milyar dolar ödeyerek bir doğal gaz tüketicisi ülke olarak TPAO olarak doğalgaz kaynağına ortak oldu. Arkasından kanal projesine % 30 ortak oldu. Bu iki önemli atak ve bu yapı Türkiye’nin bir enerji koridoru oluşturması ve varlığını hissettirmesi, bölgedeki gelişmeleri hareketlendirdi. Küresel güçler, içerideki maşaları marifetiyle içeride ve dışarıda iç açıcı olmayan hareketlenmelere sebep oldu. Bütün bunlarla mücadele edebilmek için de ekonomisi güçlü olan bir ülke olmak gerekir. Ekonominin güçlü olabilmesi için de üreten bir ülke olmak gerekir. Tüketen toplum değil, üreten toplum olmamız gerekir.” dedi.
Gecenin sonunda MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü SOCAR Türkiye Başkanı – CEO’su Kenan Yavuz’a katılımından dolayı teşekkür ederek adına dikilmiş orman fidanı sertifikası takdim etti.
"KENAN YAVUZ MÜSİAD'IN KONUĞU OLDU"
"KENAN YAVUZ MÜSİAD'IN KONUĞU OLDU"
18 Eylül 2015 - 12:04
YORUMLAR