İzmir’in tarihi değerlerine ve kültürel dokusuna önem veren EGİAD Ege Genç İşadamları Derneği EGİAD, dernek merkezinde üyelerine açık bir organizasyonla TARKEM -Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş. yetkilileri ile biraraya geldi. TARKEM ile İzmir’in en önemli değerlerinden olan Kadifekale-Basmane-Konak üçgeni arasında kalan bölgenin tarihi değerlerini yeniden canlandırmak, bu tarihi ve ticari bölgeyi önce İzmirli’lere daha sonra da tüm Türkiye’ye kazandırmak için yapılması gerekenler paylaşıldı.
Ege Genç İşadamları Derneği ile bir araya gelen Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım A.Ş. (TARKEM) İzmir’in marka haline gelmekte geç kalmış değerlerine dikkat çekildi.
TARKEM ile İzmir’in en önemli değerlerinden olan Kadifekale-Basmane-Konak üçgeni arasında kalan bölgenin tarihi değerlerini yeniden canlandırmak, bu tarihi ve ticari bölgeyi önce İzmirlilere daha sonra da tüm Türkiye’ye kazandırmak için yapılması gerekenlerin paylaşıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan EGİAD Kurumlarla İlişkilerden Sorumlu Başkanvekili Aydın Buğra İlter, İzmir’in sahip olduğu kültürel değeri yaşatmak için çalışmak gerektiğini vurguladı.
TARKEM Genel Müdürü Sibel Ersin, konuşmasında; İzmir Tarih Projesi’nin içinde saklı İzmir Projesinin önemine dikkat çekti. İzmir’in en önemli değerlerinden olan Kadifekale-Basmane-Konak üçgeni arasında kalan bölgenin tarihi değerlerini yeniden canlandırmak, bu tarihi ve ticari bölgeyi önce İzmirli’lere daha sonra da tüm Türkiye’ye kazandırmak istediklerinin altını çizen Ersin, “Kemeraltı bir turizm kaldıracı. Tarihi dokusu, birden fazla medeniyeti içinde barındırması İzmir için önemli bir değer. 270 hektarlık alanda bir çok iş alanı, 10 bini aşkın tacir var ve 75 bini aşkın çalışanın olduğu bir yer. Bu göz ardı edilemez bir değer” dedi.
270 hektarlık alana 19 ana bölmeye ayrıldıklarını söyleyen Ersin, “Her bir alt bölge için alt çalıştaylar hazırlandı. Bu proje çok aktörlü bir yapı. Dokuz Eylül ve Yüksek Teknoloji Üniversiteleri ile protokol imzaladık. Mayıs ayı içerisinde 12 proje seçilerek, bu projelerin hayata geçmesi için fon oluşturulacak, bu gelişmeler de Eylül ayını bulacaktır. Fakat asıl sürecin 20 yıllık bir zaman zarfında tamamlanacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Basına çokça yansıyan olumsuzluklara değinen Ersin, “Büyük Sermaye Kemeraltı Çarsı’nı AVM yapıp geçecek diye söylentiler var. Bu doğru değil. Tarihi doku, sivil mimari ile ayakta kalmazsa buranın değeri kalmayacaktır. Kemeraltını özel kılan 100 yıllık helvacının dükkanını boşaltırsak bu çarşının farkı ne olacak?” dedi.
Ersin, TARKEM’in kurulmasının ardından harekete geçmek için neden beklediğini şu sözlerle açıkladı: “Beklediğimiz bütüncül bir senaryoydu. Tekil çalışmalar evet çok güzel, ilerliyor hatta gelişiyor ama bütüncül çalışmaları destekliyoruz. Özel sektör olarak belediyeyi bu yönde motive ediyoruz.”
Kemeraltı, İzmir İçin Önemli Bir Değer
Kemeraltı, İzmir İçin Önemli Bir Değer
24 Şubat 2015 - 13:43
YORUMLAR