Yürütücülüğünü Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya’nın yaptığı “Cystoseira crinita Kahverengi Alg Türünden Biyoaktivite Rehberli Biyomolekül İzolasyonu ve DNA Topoizomeraz Enzimleri Üzerindeki İnhibisyon Aktivite Mekanizmalarının RNA-Seq Yöntemi ile Araştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Proje ekibini makamında kabul eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2021 yılı 1’inci döneminde Araştırma Destek Programları Başkanlığı’na (ARDEB) önerilen projelerin bilimsel değerlendirme süreci tamamlandı. Yapılan değerlendirmeye Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya’nın çalışması da üniversitemizden desteklenen projelerden birisi oldu. Üniversitemiz, özellikle son yıllarda TÜBİTAK nezdinde önemli başarılara imza atıyor. Araştırmacılarımız özellikle temel bilimler alanında multidisipliner bir anlayışla ve farklı kurumlarından bilim insanlarının iş birliğinde nitelikli projeler hazırlıyorlar. Bu bağlamda projesi kabul gören Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya’nın öncülüğündeki proje ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
“Denizel algler anti-tümor ve anti-oksidan aktivitelerine sahip”
Projenin detayları ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, “Denizel kaynaklar, yeryüzü biyoçeşitliliğinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Sucul canlılar içerisinde ise algler, ekonomik ve ekolojik özelliklerinden dolayı her geçen gün daha da ilgi odağı haline gelmektedir. Geniş bir biyoçeşitliliğe ve yayılış alanına sahip olmaları, yeni biyomoleküllerin keşfi için potansiyel oluşturmaları, bilinen moleküllerin ise yeni kullanım alanlarının araştırılmasına olanak sağlamaları gibi nedenler bilimsel araştırmalar da algleri popüler kılmaktadır. Farmasötik maddelerinin kullanımının günümüzde giderek yaygınlaşması ve yeni doğal maddelerin keşfine yönelik çalışmaların ivme kazanması, ilgiyi bu alanda umut vadeden denizel kaynaklara yönlendirmektedir. Özellikle de anti-tümor ve anti-oksidan aktivitelerine sahip olmaları, denizel alglerin kanser araştırmalarında kullanımını artırmaktadır. ‘Cystoseira crinita Kahverengi Alg Türünden Biyoaktivite Rehberli Biyomolekül İzolasyonu ve DNA Topoizomeraz Enzimleri Üzerindeki İnhibisyon Aktivite Mekanizmalarının RNA-Seq Yöntemi ile Araştırılması’ başlıklı bu projemiz, doğal kaynakların farmasötik alanda yeni hammadde eldesine yönelik olup, proje sonunda, anti-kanser aktivitesi olan kahverengi alg türüne ait aday biyomolekül/biyomoleküller belirlenmiş olacak” dedi.
3 yıl sürecek olan proje Ege Üniversitesi Fen, Eczacılık ve Tıp Fakülteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü’nden öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.
YORUMLAR