İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale Kültürel Tesis Alanı üzerindeki kamulaştırmalara karşı ortaya atılan iddiaları 4 maddede yanıtladı:
1- Kadifekale’deki kamulaştırma bölgesi, Kurul tarafından onaylı planda “Kültürel Tesis Alanı” olduğundan, orada konut ya da ticari yapılanma mümkün değil!
2- Kanuna göre kamulaştırılan özel mülkiyetler, kamulaştırma amacı dışında kullanılamaz. Dolayısıyla rant iddiası gerçeği yansıtmıyor.
3- Arkeolojik ve Kentsel Sit alanı olması nedeniyle, Kadifekale’yi Uzundere, Bayraklı ya da Ege Mahallesi gibi “yerinde dönüşüm” bölgeleriyle kıyaslamak doğru değil!
4- Fiyat belirlenirken vatandaşın lehine tüm şartlar zorlandı. Hemen yakın bölge için mahkemenin verdiği kamulaştırma rakamı, güncelleştirmelerle birlikte 642,90 TL/m². Oysa İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürel Tesis Alanı için zemin birim fiyatını 680 TL/m² olarak belirledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3. derece Arkeolojik ve Kentsel Sit alanı içinde yer alan Kadifekale’deki kamulaştırma bölgesinin, Kurul tarafından onaylı planda “Kültürel Tesis Alanı” olarak yer aldığından, konut ya da ticari yapılanmanın söz konusu olmayacağını açıkladı. Bölgenin, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 16 Ağustos 2013 tarihli kararı ile “Kültürel Tesis Alanı” olarak planlandığını hatırlatan Büyükşehir yetkilileri, bu planın İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca da onaylandığının altını çizdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
KEYFİYET YOK, ADALET VAR
“Kadifekale, Belediyemiz tarafından yürütülen çalışmalarda, Antik Tiyatro alanı, Arkeoloji Tarih Parkı ve ağaçlandırması tamamlanan heyelan bölgesi ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Bu, kentimizde gerek tarih gerekse turizm potansiyelini artırma düşüncesine yönelik önemli bir adımdır. Kamulaştırma Kanunu’nun 23. maddesine göre, özel mülkiyetli taşınmazlar, zaten kamulaştırma amacı dışında kullanılamaz. Dolayısıyla, bölgede kişi ve kuruluşlara ait herhangi bir konut ya da ticari faaliyete yönelik bir yapılanma hakkı verilmesi ya da hayata geçirilmesi söz konusu değildir.
Ayrıca Belediyemiz yetki alanı içinde yapılan kamulaştırma ve fiyat belirleme çalışmaları, herhangi bir kurum ya da kişilerin keyfiyeti altında değil, bu işlemlerle ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca söz konusu bölge, 3. derece Arkeolojik Sit ve Kentsel Sit alanı olarak belirlenmiş olduğundan Uzundere, Bayraklı ya da Ege Mahallesi gibi yerinde dönüşüm uygulanan bir ‘Kentsel Dönüşüm’ uygulama alanı değildir.
Kamulaştırma işlemlerinde taşınmazların bedelini belirleme çalışmaları ise kanunun belirlediği Kıymet Takdir Komisyonu tarafından yapılmaktadır. Belediyemiz Kıymet Takdir Komisyonu tarafından yapılan inceleme neticesinde, taşınmaz maliklerine ödenecek kamulaştırma bedelleri 2014 yılı Aralık ayı itibarıyla tespit edilmiştir. Bölgeye yakın olan Kadifekale Antik Tiyatro alanı kamulaştırma projesinde uzlaşılamayan malikler için İzmir 10. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 18 Haziran 2012 tarihli kararında zemin birim fiyatı 546 TL/m² dir. Bu bedel ÜFE Katsayılarıyla kıymet takdiri raporu tarihine güncellendiğinde 642,90 TL/m² bulunmuştur. Belediyemiz Kıymet Takdir Komisyonu ise yasa gereği bölgede piyasa araştırması yaparak ve en önemlisi Antik Tiyatro Alanındaki mahkeme kararlarını baz alarak zemin birim fiyatını 680 TL/m² olarak belirlemiştir. Yapı sınıfı ve yapı sınıfına ait zemin üstü birim fiyatı belirlenirken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tebliği baz alınmıştır. Buna göre bölgede bulunan binaların yapı sınıfı ‘3-A’ olup, birim fiyatı 550 TL/m²’dir. Binaların yıpranma oranları belirlenirken; binanın yaşının yanı sıra fiziki durumu da dikkate alınmıştır.
Özetle, ‘İzmir’in en güzel manzarasına sahip evler sudan ucuz kamulaştırmaya çalışılıyor’ iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.”
Kale gerçeği
Kale gerçeği
04 Mart 2015 - 10:14
YORUMLAR