İzmir İş Kadınları Derneği'nin (İZİKAD) Ege Bölgesi'ndeki İş Kadınları Derneklerinde Kapasite Geliştirme ve İş Dünyasında Kadın Hakları ve Liderlik Gelişimi eğitimlerini kapsayan Gelecek İçin Kadın projesinin kapanış toplantısı İzmir Ticaret Odası'nda büyük ilgi gördü.
Bu proje ile Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'nin açtığı Small Grant Programı'na başvurarak destek almaya hak kazandıklarını ifade eden İZİKAD Başkanı Huriye Serter, fizikte, kültür ve sanatta, tıpta, kadınlarla ilgili sosyal sorumluluk projelerinde başarılar elde ederek gelecek vaat eden genç kadın girişimcilerle bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'deki ilk kadın hareketinin 1828 yılında İzmir'de gerçekleştiğini anlatan Serter, İzmirli kadınların ekmeğe yapılan zammı protesto ederek üçüncü günün sonunda geri aldırmayı başardığını hatırlattı. Güçlü sivil toplum kuruluşları içindeki güçlü kadınlar olarak, tüm kadınlar için, eşitlikçi politikalar üretilmesi ve uygulanması adına İzmir'den seslerini duyurmayı amaçladıklarını söyleyen Serter, “Kadınların pozitif ayrımcılıktan ziyade, erkeklerle eşit fırsatlardan yararlanmaya ihtiyacı var. Bunun için yasalarımız mevcut. Fakat maalesef uygulamada sorunlar yaşıyoruz. Dünyada bir ülkenin gerçekten demokratik olup olmadığının en temel göstergelerinden bir tanesi, iş dünyasında, meclislerde, yerel yönetimlerde, karar mekanizmalarındaki kadınların oranıdır" dedi. İZİKAD olarak daha iyi, daha eşitlikçi bir dünya için BM'nin Global Compact üyesi olduklarını ifade eden Başkan Serter, iş dünyası liderlerinin, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek politikalar oluşturmasına yönelik yedi ilkeden oluşan kadının güçlenmesi prensiplerini imzalayarak bunların savunucusu olacaklarını sözlerine ekledi.
Toplantıda bir konuşma yapan Kadın Haklarını Koruma Derneği İzmir Şubesi Başkanı Engin Demir ise dünyadaki işlerin yüzde 66'sının kadınlar tarafından yapıldığını söyleyerek ancak mal varlığının yüzde birinin kadınların elinde olduğunu anlattı. Aile içi şiddetin yüzde 90'ının kadınlara karşı olduğuna dikkat çeken Demir, “Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi; Tanrı insanları iki cins olarak yaratmıştır. Bu iki cins birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Dünyada gördüğünüz her şey kadının eseridir. Biz bu çağdaş elbiselerimizle bu proje için beraber çalışabiliyorsak bunu Atatürk'e borçluyuz” diye konuştu.
DEÜ İşletme Fakültesi Öğretim Görevlisi Meltem Kolday’ın moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda Berna Akdeniz ve Leyla Almasoud Kanserde Erken Teşhis, Pelin Kaya ve Zeynep Özkundakçı İnsan Sağlığına Zararlı UV Işınlarının Ölçümü, Kız Başına Proje Ekibi, Yönetmen ve Video Tasarımcı Ece Kınacı’nın sunumları gerçekleştirildi.
Cinsiyet eşitsizliği ve eğitim
Prof. Dr. Aylin Göztaş’ın moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda konuşan 24. Dönem İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Dünya Ekonomik Forumu tarafından açıklanan 2018 küresel cinsiyet eşitsizliği raporu hakkında bilgi verdi. Siyaset, ekonomi ve eğitim gibi bir dizi alanda kadın haklarıyla ilgili karamsar bir tablonun ortaya çıktığını savunan Pavey, "Ben kadın hakları tablosu ne kadar karamsarsa çocuk, işçi, yaşlı ve engelli haklarıyla ilgili tabloların daha karamsar olacağına inananlardanım. Raporda her alanda cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinin 100 yıldan uzun zaman alacağı belirtiliyor. Bu rapor bana arka planda eğitim sorunları için de aynı zamana ihtiyaç duyulduğunu anlatıyor. İkisi birbirine paralel. Oysa aynı raporda küresel ölçekte eğitim alanındaki cinsiyet eşitsizliği 14 yıl gibi bir sürede kapatılabilir ifadesi var. Ben böyle düşünenlerden değilim. Çocuğunuza en güç uzay matematiğini dahi öğretseniz, bu bilgi doğal çevresindeki kültürel kodlarla harmanlandığında bir anlam taşır. Cinsiyet eşitsizliği endeksi sıralamasındaki en iyi durumda olan ülke Finlandiya, aynı zamanda eğitim de de dünyanın en iyisi. Bu bize eğitim ile eşitlik arasındaki bağlantıyı gösteriyor" dedi.
“Tecavüz yasası”na tekrar kadınlar dur demeli
Erken yaşta evlilik mağduru olarak nitelenen bir grup için af getirileceği konusuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı Canan Güllü, İzmirli bir muhalefet vekilinin erken yaşta evlilik mağdurları için bir an önce adım atılması gerektiğine yönelik ifadeleri nedeniyle yaşadığı üzüntüyü dile getirerek “Biz bütün kadın örgütleri olarak bununla ilgili çok mücadele etmiştik. Mücadelenin kazanımı olarak düzenleme rafta bekliyordu. Bir gün önümüze gelecekti ama en yakın sandığımız kişilerden bu darbeyi alacağımızı bilemedik. Biz bugün itibariyle Türkiye'de erken yaşta evlilik yapmış, bu nedenle şikayet etmemiş ama bu şikayetinin kamu ayağında ceza almış 10 bin ailenin affedilmesi adına mecliste bir taslak hazırlandığını öğreniyoruz. Lütfen mücadele edin. Bu yasanın çıkmaması adına ne gerekiyorsa yapın, vekilinize baskı yapın. Tecavüz önergesiyle ilgili olarak geçmişte dönemin Adalet Bakanı 300 kişiyi kapsayacağını açıklamıştı. Bugün 10 bin kişiden söz ediliyor. O günden bu güne insanlar ‘nasılsa tecavüz ederim cezasını çekmem’ dediği için bu sayı artmıştır” dedi.
Eğitime önem verilmeli
İsmet İnönü’nün torunu ve 22-24-26. Dönem Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur Üyesi Gülsün Bilgehan ise yaptığı konuşmada Cumhuriyet dönemde Atatürk’ün silah ve yol arkadaşı İsmet İnönü ile beraber kadının toplumdaki yerinin güçlendirmek anlamında attığı adımları İsmet İnönü hatıraları üzerinden anlattı. O günkü şartlara göre değerlendirildiğinde Türkiye’de kadınlarla ilgili yapılan çalışmaların dünya ölçeğinde büyük bir sıçrama yarattığını vurgulayan Bilgehan, “Siyaset ve iş yaşamında kadını daha fazla ön planda görmek istiyorsak atılacak en önemli adım başta kız çocuklarının olmak üzere eğitime önem verilmelidir” diye konuştu.
Kadınlar gelecek için buluştu
İZİKAD’ın “gelecek için kadınlar” buluşmasına yoğun ilgi gösteren kadınlar salonları doldurdu. Yoğun katılım nedeniyle ayakta kalan kadınlar hem “kadın”ı konuştu hem de kadınların önündeki engelleri kaldırma yolunda atılacak adımları tartıştı.
15 Ocak 2019 - 17:19
YORUMLAR