Su kaynaklarının korunması, kente kesintisiz, sağlıklı ve temiz içme suyu verilmesi için önemli yatırımlara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, artıma tesislerinde 2000 yılından bu yana 3.5 milyar metreküp su arıttı. Bu miktar, Tahtalı Barajı hacminin 11 katı büyüklüğe eşit. İZSU, 8 – 10 Ekim tarihleri arasında “Uluslararası Sürdürülebilir Su Yönetimi Kongresi”ne hazırlanıyor.
Avrupa standartlarında arıtma kalitesi ve sayısıyla Türkiye’nin örnek illerinden biri olan İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2014 yılında 55 atık su arıtma tesisinde toplam 298 milyon metreküp atık su arıttı. Bu suyun yüzde 98’lik bölümü Avrupa Birliği’nde kentsel atık su arıtımında zorunlu olan ileri biyolojik yöntemlerle arıtılırken, çoğunluğu enerji olmak üzere arıtım yapmak için harcanan tutar ise 51 milyon lira oldu. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 2000 yılından beri arıtılan toplam atık su miktarının 3.5 milyar metreküp olduğunu belirterek, “Söz konusu hacim Tahtalı Barajı’nın 11 katı; Körfez’deki su miktarına bakıldığında ise iç ve orta körfez dahil bu bölümdeki su miktarının 3 katı kadar. Son 5 yılda atık su arıtımı için harcanan para 180 milyon TL.’dir. 2000 yılında Büyük Kanal Projesi’nin devreye girmesi ile tüm atık sular arıtma tesislerinde arıtılarak Körfez’e deşarj edilmeye başlandı. Çiğli, Güneybatı, Urla, Foça, Menemen ve Kemalpaşa atık su arıtma tesislerinin de devreye girmesiyle Körfez’deki su kalitesi giderek arttı; balık ve canlı çeşitliliği çoğaldı” diye konuştu.
Temiz ve kaliteli su
Küresel iklim değişikliklerine karşı kenti hazırlamak ve susuz bırakmamak için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, sözlerine şöyle devam etti:
“Kente günde yaklaşık 550 bin metreküp su veriyoruz. Bu suyun yüzde 47’sini yeraltı su kuyularından, yüzde 53’ünü ise yüzeysel su kaynaklarından karşılıyoruz. Su sıkıntımız bulunmasa da rehavete kapılmayıp gelecek yıllarda yaşanması muhtemel kuraklık tehlikesine karşı önlemlerimizi alıyor, yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. İçme suyu kalitesini ise 80 ayrı noktadan yaptığımız denetimlerle sürekli izliyoruz. İzmir’in yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarını son model teknolojiyle donatılmış tesislerde arıttıktan sonra dağıtım ağıyla vatandaşlarımıza sunuyoruz. İzmir, suyun musluktan içilebildiği bir kent olma ayrıcalığını taşıyor. Bu kaliteyi korumak için var gücümüzle çalışıyoruz”.
Uluslararası Su Kongresi
2015 yılı Dünya Su Günü’nde bu yıl “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma” temasının işlendiğine vurgu yapan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, su kaynaklarının etkin şekilde korunması, yönetilmesi konusunda önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizerek, “Kullanılmış sular ve yağmur sularının toplanarak uzaklaştırılması, geri kazanımı, içme sularının güvenli ve sağlıklı bir şekilde vatandaşa ulaştırılması amacıyla pek çok tesisi hayata geçiriyor, su kirliliğinin önüne geçmek amacıyla gerekli önlemleri alıyor, arıtılmış suların geri kazanımına ve kullanımına ilişkin üniversitelerle ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi. 8 – 10 Ekim tarihleri arasında İZSU Genel Müdürlüğü’nün “Uluslararası Sürdürülebilir Su Yönetimi Kongresi” düzenleyeceğini de belirten yetkililer, “KENTEXPO 2015 fuarı kapsamında gerçekleşecek bu önemli bilimsel kongrede sürdürülebilir su yönetimi ile ilgili tecrübe, bilgi ve çözüm önerilerimizi bilim insanlarının katılımıyla uluslararası platformda ele alacağız” diye konuştu.
İZSU, 15 yılda Tahtalı’nın “11 katı” su arıttı
İZSU, 15 yılda Tahtalı’nın “11 katı” su arıttı
21 Mart 2015 - 18:07
YORUMLAR