“İyi Tarım”da mandalina sezon kapandı

“İyi Tarım Uygulamaları Projesi” mandalina üretim sezonu Seferihisar’da düzenlenen törenle kapandı. Projeye katılan 100 üretici adına üç üreticiye sertifikaları verildi.

“İyi Tarım”da mandalina sezon kapandı

“İyi Tarım Uygulamaları Projesi” mandalina üretim sezonu Seferihisar’da düzenlenen törenle kapandı. Projeye katılan 100 üretici adına üç üreticiye sertifikaları verildi.

“İyi Tarım”da mandalina sezon kapandı
15 Aralık 2022 - 14:44

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin finanse ettiği “Üreticimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projesi”nin mandalina ayağında sezon kapandı. Seferihisar’da düzenlenen törene Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olçaş, mandalina üreticileri, ihracatçılar katıldı. Törende projeye katılan 100 üretici adına, Menderes, Seferihisar ve Selçuk’tan üç üreticiye katılım sertifikaları verildi.
 
Tarım ve Orman İzmir Müdürü Mustafa Özen, İzmir’in lokomotif il olduğunu belirterek, “Meyve sebze üretiminde İzmir, önemli üretim merkezlerinden biri. Hayvancılıkta da aynı seviyede. İzmir’de diğer sektörler tarımın üzerine kurulu. Bitkisel ve hayvansal üretimde ilk 3 ilden biriyiz. İlimizde 150 bin çiftçi ailesi var. Üretim alanı ve rekolte sorunumuz yok. Küresel ısınmadan çok fazla etkilenmedik. Bütün ürünlerimizde rekolte artışı var. Üreticilerimiz, ürünlerinin değerinde pazarlanmasını istiyor. İhracatçı destek verirse, üreticimiz üretmeye devam edebilecek. Üretmek sorumluluğumuz ama güvenilir üretim daha büyük sorumluluk. Bu amaçla iyi tarım uygulamaları ile ilgili projemizi hayata geçirdik. Projeyi bakanlığımız yüzde 60, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 40 finanse etti. 100 üreticimiz 53 bin dönüm alanda, 160 bin ton üretim elde etti. Bu rakamı arttırmaya yönelik çalışmalarımız var. Aslında iyi tarım uygulamaları genele yayılmalı ve zorunluluk olmalı” diye konuştu.
 
Ege İhracatçı Birlikleri Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da Temmuz’da Gümüldür’de start verdiklerini belirterek, “Üreticilerimizin de bölgemiz için bu kadar değerli bir ürünü kalıntısız üretmek için büyük özveri ile çalıştıklarının farkındayız. Bu gayreti görünce Tarım İl Müdürlüğümüz ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz olarak katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Üreticilerimize biyoteknik mücadeleleri için tuzak desteğinde bulunduk. 100 üreticimiz diğer üreticilerimiz için önemli örnek teşkil edecek ve İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan çiftçilerimizin sayısı her yıl artarak devam edecek” dedi.
 
Uçak, şunları söyledi; “2021’de Türkiye genelinde taze meyve sebzeler arasında en fazla ihracatı yapılan ürün mandalina oldu. 930 bin ton ve 453 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleşti. Bu yıl 11 aylık dönemde 623 bin ton ve 363 milyon dolar ihracata ulaştık, yıl sonunda sizlerin destekleriyle mandalinayı yine ihracat şampiyonu yapacağız. Mandalinada dünyada da 1.6 milyon tonluk üretim ile Çin ve İspanya’dan sonra 3.sıradayız. Üretimimizin yüzde 60’a yakını ihracata gidiyor. Ülkemiz açısından önemli bir ürünün bölgemizde üretiliyor olması da gurur verici. Bu sezon bölgemizde mandalina rekoltesinde %100’ün üzerinde artış oldu. İzmir’de bu sezon 175 bin ton narenciye üretimi bekliyoruz. Hem üreticilerimiz hem ihracatçılarımız adına verimli bir sezon geçirdiğimizi söyleyebilirim. Hem sofralık tüketimi hem de endüstriye kazandırılan diğer ürünler ile mandalina Seferihisar, Menderes, Selçuk için çok önemli bir ürün. Sanayide kullanımı da gitgide çeşitleniyor. Tazesinin yanında, cipsi, reçeli, meyve suyu, kolonyası, lokumu ile bölgemize önemli katma değer sağlıyor. Şu anda mandalina kayıpları ile ilgili de Ege Üniversitesi ile bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile de kayıpların kaynağını belirleyip azaltmak için çalışmalar yapacağız. Bu projemiz sonuçlanınca da proje çıktılarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.”
 
Menderes, Seferihisar ve Selçuk ilçelerinden 100 mandalina üreticinin yer aldığı “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” kapsamında 4 bin 315 dekar alanda, 17 bin 260 top üretim gerçekleştirildi. Üreticiler adına Ahmet Cavalak, Kerim Yasin Alçok ve Serhan Eliyi’ye Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Özen, Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olçaş ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak tarafından sertifikaları verildi. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum