Horlamayı Azaltmada Diş Hekiminin Rolü

Horlamayı Azaltmada Diş Hekiminin Rolü

Horlamayı Azaltmada Diş Hekiminin Rolü

Horlamayı Azaltmada Diş Hekiminin Rolü

Horlamayı Azaltmada Diş Hekiminin Rolü
14 Mart 2017 - 14:24

 

Horlama ve uyku apnesi ağırlıklı olarak kırk yaş üstü görülmekle beraber bebeklikten itibaren her yaşta görülebilen bir sağlık sorunudur. Erişkinlerde uyku bozukluğuna yol açan bir sürü hastalık vardır bunlardan en önemlisi UYKU  APNESI dir. Yapılan araştırmalar erişkinlerin % 45’inin zaman zaman horladığı  %25 ‘inin ise devamlı horladığını göstermektedir.  Ülkemizde diş hekiminin horlamayı azaltmaktaki rolü pek bilinmemektedir. Oysaki diş hekimi  horlama problemini hissedilebilir derecede  geriletebilir ve hastaya en az %50 oranında  iyileşme sağlayabilir. Tabi bunun için hasta istekli olmalı   diş hekimine bu tedavisinde katkıda bulunmalıdır.

 

HORLAMA NEYE DENİR?

 

Uyurken ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık varsa gürültülü çikan sese HORLAMA denir.

 

HORLAMA NEDEN ÖNEMLİDİR?

 

Horlama ölüme yol açabilir. Hasta, farkında olmadan aniden uyku  dalar. Hasta araba kullanırken direksiyonda uykuya dalabilir. Yapılan araştırmalara göre trafik kazalarının üçte birinin sebebi uyku apnesidir.

 

HORLAMA TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

 

Horlama Kalp-Damar-Beyin Hastalıkları riski artırır. Örneğin Yapılan araştırma sonuçlarında horlama Aizheimerin nedenlerinden  biri olarak gösterilmektedir. Uyku apnesinin iş kazalarının da önemli bir sebebi olduğunu biliyoruz.

 

UYKU APNESİNİN  BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Gece diş sıkma veya gıcırdatma, çene ekleminde ağrı, cinsel isteksizlik, ağız kuruması, gece  sık uyanma ile bölünen uyku dolayısıyla gün içinde aşırı uykulu dolaşma ve sinirli  olma hali, uykuda aşırı terleme, uykuda kısa solunum durması, gece şiddetli horlama en belirgin özellikleridir. Sosyal açıdan bakıldığında ise kişi gece uykusunu alamadığı için iş verimi azalmaktadır. Bu yüzden kişide sosyal ilişkilerinde gerileme görülür.

 

 

HORLAMANIN SEBEBİ NEDİR?

 

Kişinin kandaki oksijen seviyesinin düşmesi horlamaya neden olmaktadır. Başta beyin olmak üzere bütün organlar oksijen almakta zorlanır.

 

Genel sağlığa etkisi ise en çok beyin ve kalpte kendini gösterir. Beynin az oksijen alması Aizheimer nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir.

 

Sosyal açıdan bakıldığında ise kişi uykusunu gece alamadığı için iş verimi azalmaktadır ,bu tip hastaların  sosyal ilişkilerinde gerileme görülür.

 

Genelde horlama ve uyku apnesinden kurtulmak için kişi ilk olarak  kulak burun boğaz doktoruna başvurmalıdır. Diş hekiminin de bu konuda hastaya en az % 50 iyileşme sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

 

HORLAMA TEDAVİSİNDE DİŞ HEKİMİ NE YAPAR?

 

Diş hekimi kişinin hava yolunu genişleterek yeterli oksijeni

almasını sağlayarak ve  bölgedeki kasları kuvvetlendirerek kasların sarkmasına engel olur. Bunun için hastaya şeffaf bir  dental protez yapılmaktadır.

 

HORLAMA  PROTEZİ  NASIL YAPILIR?

 

Diş hekimi önce hastanın sefalometrık analizini yapar sonra alt ve üst çenenin ölçüsünü alıp  ağız içi  şeffaf hafif bir dental protez hazırlar. Hastaya kişiye  özel yapılan bu şeffaf protezi gün içinde  8- 10 saat takması gerekliliği anlatılır. Bu proteze daha kolay alışabilmesi için  yatmadan   birkaç  saat önceden takılmasını tavsiye ediyoruz. Tüm bu tedavinin sonucunda kişide  farkedilebilir seviyede horlamanın azaldığı  görülmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum