İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin simge mekanlarından Buca Hasanağa Bahçesi’ndeki asırlık ağaçları, zararlılara karşı bilimsel yöntemlerle koruma altına aldı. Zararlı böceklerle yapılan kimyasal mücadelenin insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de göz önünde bulunduran uzmanlar, bu nedenle biyoteknik yöntemler kullanıyor. Büyükşehir, biyolojik ömrünü dolduran 60 ağacın yerine ise 100 yeni ağaç dikti.
İzmir’in en önemli yeşil alanları arasında yer alan Buca Hasanağa Bahçesi’nde, aralarında çok özel türlerin de bulunduğu 2150 ağacın korunması için yoğun bir çaba harcanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki uzmanlar tarafından sürekli kontrol altında tutulan alanda hastalık ve zararlılara karşı çok yönlü bir bilimsel mücadele sürdürülüyor. Bucalıların nefes aldığı, piknik ve spor amaçlı olarak kullanılan Hasanağa Bahçesi’nde yeşil dokunun yaşamını sürdürmesi için özel önlemler alınıyor. Çamkese böceği, Akdeniz çam kabuk böceği ve kök boğazı fungal gibi zararlılara karşı biyolojik, kültürel, kimyasal ve mekanik mücadele ile birlikte ağaçların bakımları da rutin olarak gerçekleştiriliyor.
Zehir yerine tuzak kullanılıyor
Zararlı böceklerle yapılan kimyasal mücadelenin insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi uzmanları, zararlıları etkisiz hale getirmede biyoteknik yöntemler kullanıyor. Feromon emdirilmiş kapsüller yardımıyla böceklerin yakalanmasını sağlayan “feromon tuzakları” kurulması da bu yöntemlerden biri.
100 ağaç dikildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hasanağa Bahçesi’nde kuruyan ağaçları da göz önünde bulundurarak 100 adet çam, ıhlamur ve çınar ağacı dikti. 2150 adet ağacın bulunduğu bahçede, 60 adet ağacın ise ömrünü tamamladığı tespit edildi.
Hasanağa Bahçesi “emin ellerde”
Hasanağa Bahçesi “emin ellerde”
16 Eylül 2015 - 09:16
YORUMLAR