Gripten korunmak için aşıyla yetinmeyin

Gripten korunmak için aşıyla yetinmeyin

Gripten korunmak için aşıyla yetinmeyin

Gripten korunmak için aşıyla yetinmeyin

Gripten korunmak için aşıyla yetinmeyin
30 Aralık 2015 - 15:22

Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mithat Kıyak gripten korunmak için sadece aşının yeterli olmadığını hatırlatıyor.



Kar kapıda, kış iyiden iyiye kendini gösteriyor. Havaların soğumasıyla birlikte önümüzdeki günlerde, kış aylarının başta gelen sağlık sorunlarından olan grip vakalarında artış bekleniyor.

Okan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Mithat Kıyak yüksek görülme sıklığı ile seyreden gribin, öksürük, hapşırma ve temas ile yayılan, bulaşıcılığı yüksek bir hastalık olduğunun altını çizerek grip hastalığının kuluçka döneminin (temastan sonra hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı zaman), 1-4 gün arasında ve genellikle de 2 gün olduğunu ifade ediyor.

Prof. Dr. Kıyak, ateş, kas ağrıları, boğaz ağrısı ve kuru öksürükle ortaya çıkan belirtilerin genellikle 2-3 gün sürdüğünü kimi zaman da uzadığını hatırlatıyor.

“Hastalıktan korunmak için özellikle risk grubundaki kişilerin mutlaka aşı yaptırması gerekir” diyen Prof.Dr. Kıyak risk grubundakileri şöyle sıralıyor: “65 yaş üstündekiler, kronik hastalığı (diyabet, karaciğer ve böbrek hastalığı gibi) olanlar, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar (AIDS hastaları, kemoterapi görenler gibi) ve sağlık görevlileri.”

Peki grip aşısı ne kadar sonra gripten korumaya başlıyor? Prof.Dr. Kıyak bu konuda “Grip aşısı olduktan sonra yaklaşık bir haftada grip virüslerine karşı koruyucu hücreler (antikorlar) oluşacak ve bu sayede ortamda benzer virüsler yaygınlaştığında aşı olan kişiler korunmuş olacak” diyor.

Prof.Dr. Kıyak grip hastalığından korunmak için aşı dışında da yapılması gerekenler olduğunu söylüyor: “Ellerin sık sık bol sabunlu suyla yıkanması, ağzı bir mendille kapatarak hapşırma, gerektiğinde maske kullanma, öpüşme ve tokalaşmadan kaçınma, hasta olanların işe ya da okula gitmemesi ve sinema, toplu ulaşım araçları gibi toplu yaşanılan yerlere girmemesi yararlı olacaktır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum