Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, gıda arzı ve gıda talebiyle makro ve mikro olarak direkt ilişkili olan Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık Kampanyası için şunları söyledi:
GIDA ARZ ZİNCİRİNİN VE GIDA ARZ GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ ÇOK DAHA İYİ ANLAŞILDI
"Pek çok ülkede, insanların gıdaya ulaşmak için oluşturdukları süpermarket kuyruklarını ve boş rafları gördük. Türkiye olarak her ne kadar bu süreçte, gıda arz zincirinde hiç bir sorun yaşamamış olsak da, gıdanın öneminin bir kez daha idrak edildiği bu günlerde, biz de kampanyamızı daha fazla ertelememeye karar verdik.
Yapılan tahminlere göre 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 100 milyona ulaşacağını gösteriyor. 2050 yılında dünya gıda talebinde de yüzde 60'lık bir artış bekleniyor. Dünyada her 9 insandan 1'i açlıkla karşı karşıya iken, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşıyor. Üretilen gıdanın, her yıl üçte biri yani 1,3 milyar ton ise kaybediliyor ya da israf ediliyor.
FAO'nun son araştırmasına göre, tarladan perakendeye gelinceye kadar üretilen gıdanın %14'ü kayboluyor. Öte yandan gıda israfı ise, satış yani perakende ve tüketim aşamasında karşımıza çıkıyor. Satış ve tüketim aşamasında gıda israfı 1/3 olarak gerçekleşiyor. Ayrıca ben gıda-okuryazarlığını çok önemsiyorum. Toplumun % 65'i gıdaların son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkı bilmiyor. Dolayısıyla, bilinçli bireyler, bilinçli toplum prensibiyle öncelikle evlerimizde, bireysel alışkanlıklarımızı değiştirerek gıda israfına son vermeliyiz, her birimiz iyi birer 'gıda okur-yazarı' olmalıyız".
ÜLKEMİZDE, HER YIL 18,8 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR
Ülkemizde yaşanan gıda kayıp ve israfına da değinen Pakdemirli, Günlük olarak 4,9 milyon ekmeğin israf edildiğini görüyoruz. Üretilen sebze ve meyvelerin %50'sinde kayıp yaşanıyor. Hizmet sektöründe işletme başına yılda 4,2 ton gıda, 2.000 litre içecek israfı gerçekleşiyor. Yani ülkemizde, her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk geliyor. Dolayısıyla israf edilen gıdaların miktarını azaltmak için tüm gıda zinciri boyunca verimli çözümler üretmemiz gerekiyor" dedi.
İSRAFLA SAVAŞIN MASKOTU "CANO"
Kampanyanın kayıp ve israf farkındalığına yönelik yaşayan www.gidanikoru.com adresli bir websitesi kurulduğunu belirten Dr. Bekir Pakdemirli, Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık Kampanyasının maskotunun "Cano” olacağını ifade etti.
Cano'nun bu kampanya boyunca bizlerle birlikte olacağını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Onu her yerde görebileceksiniz. Restoranda karşımıza çıkacak ihtiyacın kadar sipariş ver diyecek, bazen marketlerde göreceğiz, alışverişini evde planladın mı diye soracak, bazen çalıştığımız yerin yemekhanesinde bize kampanyamızı hatırlatacak" açıklamasını yaptı.
Gıda işletmeleri için iyi uygulama rehberleri de hazırladıklarını ifade eden Pakdemirli "Ortam izin verdiği sürece beraber atölye çalışmalarıyla kapasitemizi güçlendirip, kaynaklarımızı boşa harcamamayı öğreneceğiz. Kampanyamızda bir Gıdanı Koru Mutfağımız da olacak. Kampanyamızla, etkin yönetilen web sayfamız ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla farkındalığı arttırmayı ve katılımcılığı teşvik etmeyi hedefledik" değerlendirmesinde bulundu.
YÜZDE 2'LİK GIDAYI ÇÖPE ATMAZSAK, 360 BİN AİLENİN 1 YILLIK ASGARİ GEÇİMİ SAĞLANIYOR
Kampanyanın gerçek sahibinin toplumun her kesimi ve bireyi olduğunu da söyleyen Pakdemirli "Çünkü ülkemizde Gıda Kayıp ve İsrafını bir nebze, yani % 2 civarında gıdayı çöpe göndermekten vazgeçersek, bunun anlamı 10 milyar lira demek, yani 360 bin ailenin 1 yıllık asgari geçim rakamı demek. Bu oranı %5 yapmayı başarırsak 25 milyar lira demek. Bu da yine 900 bin ailenin 1 yıllık asgari geçim rakamına karşılık gelmektedir. Kısacası bu kaybın ekonomik boyutu da oldukça yüksek. Bu bağlamda tüm paydaşlardan kampanya süresince farkındalık oluşturma çalışmalarına destek vermelerini bekliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.
Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık projesi dünyada israfla mücadeleye örnek olacak
Türkiye, gıda kayıp ve israfı ile mücadelede Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile hayata geçirilen "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" projesi, Türkiye genelinde büyük ilgi gördü. Türkiye Belediyeler Birliği başta olmak üzere birçok kurum ile iş birliği halinde tüm yurda yayılan Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık Projesi, gıdada kayıp ve israf ile mücadele yapılmasını, toplumsal bilinci artırmayı amaçlıyor.
14 Ağustos 2020 - 18:45
YORUMLAR