CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili iddiaları bir kez daha İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.
Farklı tarihlerde verilen üç ayrı önergeye üç aynı yanıt verildi
CHP’li Bakan önergesinde, farklı tarihlerde verdiği üç ayrı yazılı soru önergesinin üçüne de birebir aynı yanıtın verildiğini belirtti ve “Farklı tarihlere ait üç ayrı önergeme yanıt olarak gönderilen bu üç aynı standart metin; sorduğum toplam 18 sorunun bir tanesine bile yanıt olmadığı gibi, kamuoyunun gündeminden düşmeyen Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili iddiaların araştırılmadığı, merkezde denetim yapılmadığı ve burasının hem hukuka hem insan haklarına ve onuruna aykırı uygulamalarla yönetildiği yönündeki düşüncelerimizi pekiştirmektedir” ifadelerini kullandı.
‘Hala hafızalarımızda ve vicdanlarımızda…’
“Mültecilerin ‘yardım edin’, ‘yemek’, ‘burası Guantanamo’ şeklindeki yardım çığlıklarının yansıdığı görüntüler, avukatların merkezde kilitli kalması olayı, kadın sığınmacıya yönelik işkence iddiaları hala hafızalarımızda ve vicdanlarımızda” diyen CHP’li Murat Bakan, geçtiğimiz günlerde merkezde çıkan yangında 21 yaşındaki Suriyeli Ahmed Maslem’in yanarak hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ayrıca önergesinde, bir gazete haberiyle kamuoyunun gündemine yansıyan, daha önce Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde kalmış iki mültecinin açıklamalarına da yer verdi.
CHP’li Murat Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu:
1 – Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili kamuoyuna yansıyan ve yukarıda da özetlenen iddialarla ilgili Bakanlığınızın açıklaması nedir?
2 – Bakanlığınız Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili kamuoyuna yansıyan ve yukarıda da özetlenen iddiaların araştırılarak gerçeklerin ortaya çıkması için ne zaman kapsamlı bir denetim ve soruşturma süreci işletecektir?
3 – Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne son 5 yılda (2017, 2018, 2019, 2020, 2021) hangi tarihlerde, kimler tarafından denetim yapılmıştır?
4 – Son 5 yılda (2017, 2018, 2019, 2020, 2021) -yıllar bazında olmak üzere- Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne yapılan denetimler kapsamında merkezde fiziki olarak hangi eksiklikler tespit edilmiş, idari olarak hangi sorunlar belirlenmiştir? Hangi hak ihlalleri tespit edilmiş ve raporlanmıştır? Bu tespitler kapsamında başlatılmış soruşturma ve/veya uygulanmış bir idari yaptırım olmuş mudur? Detayları nedir?
5 – Son 5 yılda (2017, 2018, 2019, 2020, 2021) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden sorumlu tüm yönetici ve personeller hakkında kaç kere idari işlem yapılmıştır? Hangi sorun, şikayet ve aykırılık sebebiyle idari işlem süreci işletilmiştir? İdari soruşturma geçiren toplam kişi sayısı kaçtır ve bu kişilerin görev tanımları nedir?
6 – Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ile ilgili işkence ve kötü muamele iddialarına dair şikayetler ne şekilde işleme alınmaktadır?
7 – Son 5 yılda (2017, 2018, 2019, 2020, 2021) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ndeki güvenlik görevlileri hakkında hangi konularda tutanak tutulmuş ve/veya idari işlem yapılmıştır?
8 – Son 5 yılda (2017, 2018, 2019, 2020, 2021) Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde kayıtlara ‘intihar’ olarak geçen (cinsiyet ve uyruk bilgileri de dahil olmak üzere) kaç kişi yaşamını yitirmiştir?
Geri Gönderme Merkezi iddialar ile anılıyor
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi, uzun zamandır işkence ve kötü muamele iddialarıyla anılıyor. Merkez ile ilgili milletvekilleri tarafından sorulan sorular yanıtsız bırakılıyor; İzmir Barosu başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin Harmandalı ile ilgili yaptıkları çağrılar karşılık bulmuyor.
26 Temmuz 2021 - 16:55
YORUMLAR