“Geleceğimizi Koruyalım”

“Geleceğimizi Koruyalım”

“Geleceğimizi Koruyalım”

“Geleceğimizi Koruyalım”

“Geleceğimizi Koruyalım”
21 Kasım 2018 - 13:35

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü ve Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle EÜ Eğitim Fakültesi Kültür Salonu’nda    “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla “Geleceğimizi Koruyalım” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet Erdilek ve Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Yılmaz’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü EÜ Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Doğan yaptığı panele;  EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Akşit, Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman ve Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğr. Gör. Dr. Hanife Kahraman konuşmacı olarak katıldı.

Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, panelde yaptığı konuşmada  “Çocuk istismarı farklı coğrafya ve kültürlerde görülen küresel nitelikli bir sorun olarak kanayan yaramızdır. Bu konudaki veriler de çocuk istismarı vakalarında büyük artış yaşandığını gözler önüne sermektedir. Bu sebeple çocuk istismarı konusunda topyekûn teyakkuz halinde olunmalı” diye konuştu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hülya Yılmaz,  “Çocuk hakları hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık, yaşama, barınma, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsine birden işaret eden evrensel bir kavramdır’’ dedi. Çocuk haklarını korumak adına, 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından çocuk hakları sözleşmesinin imzalandığına değinen Prof. Dr. Yılmaz,  bu sözleşmede yer alan vazgeçilmez hakların temel başlıklarını katılımcılarla paylaştı.

“Çocuk İstismarı ve İhmaline Sağlık Temelli Yaklaşım” konulu sunumunda çocuk istismarının sağlık boyutunu ele alan Prof. Dr. Sadık Akşit,  “Çocuk istismarının tespiti için biz sağlıkçıların daha dikkatli olması gerekli. Birçok bebek kafa travması ile hastanelere geliyor. Buna sarsılmış bebek sendromu ismini veriyoruz. Bu bebeklerin sadece üçte biri hayatlarını devam ettirebiliyor. Olayın temeline baktığımızda bebeklerin sarsılmış olabileceğini ve travmanın bundan kaynaklandığını anlıyoruz. Elimizdeki verileri Sosyal Hizmetler ile paylaşarak istismarın hem teşhisini sağlıyor, hem önüne geçmeyi amaçlıyoruz ” diye konuştu.

“Çocuk İstismarını Önlemede Toplum  Temelli Uygulamalar” adlı bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman,  çocuklar için atılan her adımın değerli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Toraman “Çocuk istismarı küresel bir sorun. Ebeveyn ve çocuk bağlarının sağlıklı kurulmaması, şiddeti destekleyen toplumsal normlar, ekonomik eşitsizlik ve ihmale uğrama gibi durumlar çocuk istismarını etkileyen faktörlerdir” diye konuştu.

Öğr. Gör. Dr. Hanife Kahraman ise çocuk istismarına ve ihmaline yönelik bir sunum gerçekleştirdi.  “Çocuk İstismarındaki Risk Faktörleri” hakkında genel bilgilendirmeler yapan Kahraman “İstismara uğrayanların büyük kısmı istismar ediyor” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum