EÜ GSTMF, Ressam Mustafa Ali Kasap'ı Ağırladı

Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) ev sahipliğinde Ressam Mustafa Ali Kasap’ın “Papatyam Mor Sevdam” sergisi sanatseverlerle buluştu.

EÜ GSTMF, Ressam Mustafa Ali Kasap'ı Ağırladı

Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) ev sahipliğinde Ressam Mustafa Ali Kasap’ın “Papatyam Mor Sevdam” sergisi sanatseverlerle buluştu.

EÜ GSTMF, Ressam Mustafa Ali Kasap'ı Ağırladı
14 Ekim 2021 - 11:21

Ege Üniversitesi 50. Yıl Köşkü Sanat Galerisi’nde Efelerin yaşamını, kahramanlığını ve sevdasını anlatan resimler başta olmak üzere Ödemiş Birgi’den tarihi, kültürel ve mimari kesitlerin yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi.

Programın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, “Hepinizin bildiği üzere günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını ile birlikte gündemimize pandemi kavramı girdi. Bu zorlu süreçte ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik olarak zor zamanlar geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Bu sıra dışı ve özel dönemin her alana olduğu gibi sanata da çok farklı etkileri oldu. İnsanların birbirlerinden fiziksel olarak ayrıldığı, toplu olarak bir araya geldiğimiz hiçbir etkinliğin eskisi gibi yapılamadığı bu dönemde fiziki sanatsal sergilere hasret kalmıştık. O nedenle Efelerin Ressamı olarak bilinen Mustafa Ali Kasap’ın Papatyam Mor Sevdam sergisine ev sahipliği yapmaktan dolayı son derece mutluyuz” diye konuştu.  

Türk Dünyası Sanatçılar Birliği Ege Başkanı Efelerin ressamı Mustafa Ali Kasap ise resimlerinde Türk kadınının sevdasını, yaşam sevincini, kahramanlığını, gücünü renkleriyle ve boyalarıyla anlattığını belirterek, “Yaşadığımız çağın kirliliğini, sevgisizliğini, kocaman turkuaz bir leke ile örtüp, efe kadınlarımla, umudu, sevdayı, yaşam sevincini, başkaldırıyı ve haykırışı anlatmak istedim. Ben biraz da yüreğimi göstermek için resim yapıyorum. Sanki çizdikçe boyadıkça yüreğimin yanına yeni yürekler gelecek, birlikte çoğalacağız” dedi.

Bilim, kültür ve sanat insanları yoğun ilgi gösterdi

Kültür ve sanat dünyasının yoğun ilgi gösterdiği serginin açılışına, ADÜ Sanat Tarihi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. H. Sibel Ünalan Özdemir, EÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Dizar Ercivan Zencirci, Abdürrahim Karademir, Metin Dursun, Psikolog Selin Özsüpürgeci,  Aydın Kadın Efeler Derneği Başkanı Gülsevil Ergünoğlu, Yörük Türkmen Kadınları Derneği Başkanı Emine Türkmen, Atölye Su Genel Koordinatörü Pelin Uğur, Efeler Yolu Projesi Yürütücüsü Özgür Özkaya, TRT ilk kadın saz sanatçısı Kıymet Unutma’nın yanı sıra akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Karma teknikle yapılmış 35 eser yer alıyor

Serginin açılış kurdelasını Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, Halk Oyunları gönüllüsü akademisyen Abdürrahim Karademir ile sanatçı Mustafa Ali Kasap birlikte kestiler. Pandemi koşulları göz önüne alınarak açık havada verilen kokteylde sanatın iyileştirici gücü üzerinde de duruldu. Program kapsamında Rotterdam Erasmus Üniversitesi öğretim elemanı Dr. M. Halit Umar’ın editörlüğünü yaptığı, Sanatçı Mustafa Ali Kasap’ın seçkin eserlerinin yer aldığı Efe Yayınlarından çıkan Papatyam Mor Sevdam isimli kitabının ilk tanıtım sunumu da yapıldı.  Efe Yayınları sahibi Metin Dursun, kitaba katkı koyan akademisyenler Doç. Dr. Dizar Erivan Zencirci, genç psikolog Selin Özsüpürgeci, kitaptan alıntılar ile konuşmalar yaptı. ADÜ Sanat Tarihi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. H. Sibel Ünalan Özdemir, Cenevre’den Sanat Eleştirmeni Seyit Harun Özdemir yazılarının yer aldığı kitabı imzalatanlara özel sertifikalar verildi. 35 adet seçkin eserin yer aldığı sergi, 30 Ekim tarihine kadar Ege Üniversitesi Rektörlüğü 50.Yıl Köşkü Sanat Galerisinde İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum