Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan ve proje ekibinde yer alan öğrencileri makamında ağırlayarak çalışmalarında başarılar diledi.
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan’ın yürütücü olarak 2021 yılı 1. döneminde TÜBİTAK - 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programına sunduğu “Biyokütle Kaynaklı Grafitize Karbon Malzemelerle Modifiye Tek Kullanımlık Elektrotların Geliştirilmesi ve Invaziv Olmayan Yöntemle Kanser Teşhisine Yönelik Uygulamaları” başlıklı projesi desteklenmeye hak kazandı.
Projenin detayları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan projenin Analitik Kimya, Fizikokimya ve Moleküler Farmakoloji alanlarında yetkin bilim insanları ve lisansüstü öğrencilerin bir araya geldiğini vurgulayarak projede biyokütle kaynaklı karbon malzemeler ile elektrotların geliştirilmesi ve kanser biyobelirteçlerinin tayinine yönelik elektrokimyasal biyosensör uygulamalarının hedeflendiğini belirtti. Çevre kirliliğini önleme, sıfır atık kavramı, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kaynağı açısından biyokütle kullanımının son yıllarda en fazla araştırılan konular arasında yer aldığını belirten Prof. K. Arzum Erdem Gürsan, proje kapsamında biyokütle kaynaklı sentezlenecek madde ile geliştirilecek çevre dostu biyosensörün yanı sıra projenin yeşil kimya uygulamalarından yola çıkarak atıkların geri dönüşümünün sağlanması ve ekosistemin korunmasını da destekleyeceğini belirtti. Prof. Dr. K. Arzum Erdem Gürsan, projede geliştirilecek biyosensörlerin sadece kanser değil, biyobelirteçleri belli olan birçok hastalığın hassas ve hızlı teşhisine yönelik yeni projelere de temel oluşturacağını vurguladı.
YORUMLAR