Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın koordinatörleri arasında yer aldığı “NEETs in the Seed Sector: Seed Training Programme (NEETSeed)” isimli proje, Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Projede, “NEETs” olarak adlandırılan, ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin tohumculuk sektöründe eğitilmeleri ve istihdam edilmeleri amaçlanıyor.
Ege Üniversitesi, Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Daire Başkanlığı, İŞKUR ve özel tohum firmalarının işbirliği ile gerçekleştirilecek olan proje kapsamında üniversitelerin ziraat mühendisliği, doğa bilimleri ve biyoloji bölümleri mezunlarına, verilecek eğitimler sonucunda istihdam sağlanacak. Avrupa Birliği, bu proje çağrısı kapsamında Türkiye’ye yaklaşık 17 Milyon Euroluk bir bütçe desteği sağlıyor.
Bizzat ekibinde yer aldığı projenin desteklenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Tohumculuk sektörüne önemli katkı sağlayacak projemizin kabul edilmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Projemiz ile hem ilgili bölümlerden mezun olan öğrencilerimizin istihdamları sağlanacak hem de sektöre hizmet veren firmalar yetişmiş eleman ihtiyaçlarını karşılayacak. Araştırmacılara da önemli çıktıları olan projemizin yürütücülüğünü yapan Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE TOTEM) Müdürümüz Doç. Dr. İsmail Can Paylan hocamıza ve emeği geçen proje ekibimize teşekkür ediyorum. Ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Araştırmacılar EGE TOTEM’de eğitim görecek
Projenin yürütücülüğünü üstlenen Ege Üniversitesi Tohum Teknolojileri ve Uygulama Merkezi (EGE TOTEM) Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan, “Proje kapsamında 20-25 yaş aralığında bulunan, üniversitelerin ziraat mühendisliği, doğa bilimleri ve biyoloji bölümlerinden mezun olan kişiler, verilecek yoğun eğitimle ve tohum sektöründe yapacakları uygulamalar ile Türk tohumculuk sektöründe istihdam edilecekler. Proje sürecinde genç araştırıcılar, Ege TOTEM’de eğitim ve laboratuvar faaliyetleri, serolojik ve moleküler eğitimler, tohum sektörüne yönelik teknik geziler, ISTA-İsviçre ziyaretleri ve staj gibi yoğun bir programdan geçirilecek” diye konuştu.
Proje sonunda araştırmacıların istihdam edileceğini de belirten Doç. Dr. Paylan, “Ayrıca eğitim alacak kişilere, Avrupa Birliği projeleri kriterleri kapsamında maaş ve tam kapsamlı sağlık sigortası sağlanacak. Yine proje süresince; ziraat mühendisliği, doğa bilimleri ve biyoloji bölümlerinden mezun olan kişilerin kariyer planlamaları ve işe alım süreçlerinin desteklenmesi için proje iştirakçilerinden İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları tarafından iş imkanları sağlanacak. Tohumculuk sektörü açısından son derece önemli olan bu projenin ülkemiz ve üniversitemiz için hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Proje, Ege Üniversitesi Tohum Teknolojileri ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan ve Avrupa Birliği ve Maddi Yardımlar Direktörü Süreyya Erkan tarafından imzalanan sözleşme ile yürürlüğe girdi.
YORUMLAR