Ege’ye Tomosentezli Mamografi Cihazı Kazandırıldı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Radyoloji Anabilim Dalına kazandırılan meme hastalıklarıyla ilgili tanı konma aşamasında oldukça önemli bir yere sahip olan düşük radyasyon dozuyla çalışan tomosentezli mamografi cihazı törenle hizmete açıldı.

Ege’ye Tomosentezli Mamografi Cihazı Kazandırıldı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Radyoloji Anabilim Dalına kazandırılan meme hastalıklarıyla ilgili tanı konma aşamasında oldukça önemli bir yere sahip olan düşük radyasyon dozuyla çalışan tomosentezli mamografi cihazı törenle hizmete açıldı.

Ege’ye Tomosentezli Mamografi Cihazı Kazandırıldı
20 Şubat 2022 - 09:37

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Mamografi Ünitesi 1982 yılından bu yana İzmir’in yanı sıra Ege Bölgesi ve Türkiye’nin dört bir yanından müracaat eden hastalara yönelik hizmetlerini sürdürüyor. EÜTF Radyoloji Anabilim Dalına kazandırılan meme hastalıklarıyla ilgili tanı konma aşamasında oldukça önemli bir yere sahip olan tomosentezli mamografi cihazı törenle hizmete açıldı. Törene, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı ve EÜTF Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Çoğulu, dekanlık ve hastane yönetimi, anabilim dalı başkanları, öğretim elemanlarıyla sağlık çalışanları katıldı.

“YATIRIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRECEK”

Düşük radyasyon dozuyla çalışan yüksek teknolojiye sahip tomosentezli mamografi cihazını EÜTF Hastanesine kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Rektör Budak, sağlık hizmetlerinin daha kaliteli hale gelmesi için yaptıkları yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini vurguladı. Hastanenin en modern cihazlara kavuşması için tüm imkânları seferber ettiklerini söyleyen Rektör Budak, “Neredeyse bütün kliniklerimizdeki teknolojik altyapıyı yeniledik. Hastanemiz bu anlamda çok dinamik bir durumda. Türkiye’nin en büyük üniversite hastanelerinden olan  Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesinin geriye dönük borçlarını ödedik. Hastanemiz, sağlıkla ilgili tüm öğrencilerimizin eğitimleri ve uygulamaları anlamında çok büyük bir laboratuvar, akademi ve eğitim açısından da bu yatırımların önemli olduğunu düşünüyorum. Ege Üniversitesi olarak hocalarımızla sağlıkta verimliliği ve performansımızı artırma yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Orta ve uzun vadeli olarak baktığımızda, Ege Üniversitesi Hastanesi akademik olarak başarılı, eğitim ve öğretim açısından da oldukça kaliteli bir hastane. Yatırımlarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE VE DÜNYAYA ÖRNEK BİR HASTANE”

EÜTF Hastanesinin gerek pandemi gerekse de İzmir Depremi süreçlerinde gösterdiği performansla Türkiye ve dünyaya örnek bir üniversite hastanesi olduğunu kaydeden Rektör Budak, “Elbette bunu tüm çalışanlarımızla birlikte yaptık. Tam akreditasyon olan ilk devlet üniversitesi ve araştırma üniversitesi olduk, bunları ortak akılla başardık. Yeni dönemde de hastanemizde en iyi şekilde hizmet sunacağız. Geçmişte hocalarımızın üniversitemize kattığı değerlerin üzerine ekleyerek, yeni kuşaklara ortak akıl kültürüyle değerlerimizi bırakmak istiyoruz. Bu vesileyle mamografi cihazımızın hastanemiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

MEVCUT KAPASİTE 2 KATINA ÇIKTI

Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Adına konuşan Prof. Dr. Süha Süreyya Özbek, kazandırılan cihazla mevcut kapasitenin 2 katına çıktığını söyledi. Prof. Dr. Özbek, “Tüm Ege Bölgesine hitap ediyoruz ve nüfusun en az yarısına hitap eden bir öneme sahip bu cihaz. Değerli bir katkı ve bunun için çok teşekkür ediyoruz. Radyoloji anabilim dalı olarak günde yaklaşık bin 500 kadar hastaya hizmet sunuyoruz. Bu yatırımlar hizmet sunduğumuz hasta sayısını arttırma noktasında önemli bir yere sahip. Kalitemizi düşürmeden faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

“DÜŞÜK RADYASYON DOZU YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜK”

EÜTF Radyoloji Anabilim Dalının eğitimin yanı sıra geniş bir alanda sağlık hizmetleri sunduğunu belirten Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nur Oktay, yeni cihazla ilgili bilgiler paylaştı. Cihazın önemine değinen Prof. Dr. Oktay, “Anabilim dalına bağlı hizmet veren Mamografi Ünitemiz açıldığı 1982 yılından bu yana sadece İzmir değil Ege Bölgesi ve başka illerden gelen hastalarımıza da meme görüntüleme konusunda hizmet veriyor. Günde ortalama 60 mamografi çekimi, 40 ultrason, tanısal biyopsi işlemleri, MR değerlendirme ve konsültasyonlar sunduğumuz hizmetler içinde yer alıyor. Hasta hizmeti dışında eğitim için de önemli bir referans merkezi durumundayız. Yurt içi ve yurt dışından meslektaşlarımız bilgi ve görgülerini artırmak için merkezimize geliyor. Bilimsel faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz. Yapay zekâyla ilgili önemli çalışmalar içindeyiz. Mamografi bizim için çok temel bir görüntüleme yöntemi, meme kanserinin erken tanısında, hastalıkların izleminde ve değerlendirmesinde temel yöntemimiz. Bu nedenle bölümümüze kazandırılan bu cihaz bizim için çok değerli. Cihaz tomosentez görüntüleme sağlıyor, memenin kesitsel görüntülerini alıyor ve bundan sentetik görüntüler elde ediyoruz. Böylece düşük doz radyasyonla çok yüksek çözünürlüklü görüntüler elde ederek doğru tanıda önemli bir yol kat ediyoruz. Bu cihazı bize kazandıran Rektörümüz başta olmak üzere, dekanımız, başhekimimiz ve yönetimimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Oktay, Rektör Budak ve törene katılanlara faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum