1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başladı. Bu deneyim o denli başarılı oldu ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırdı. Bu uygulama giderek yaygınlaştı ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başladı. 7-14 Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nın hikayesi bu şekilde. Her yıl bu tarihlerde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemi vurgulanıyor, görme engelli kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılıyor.
‘ ANILARINIZ SİZDE SESİNİZ ÜNİVERSİTEDE KALSIN’
Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi de okul bünyesinde engelli kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışmalar yapıyor. Engelsiz Ege Birimi Görevlisi Ayşe Seven, “Körler Haftası” tanımına şiddetle karşı çıkıyor. Yapılan etkinliklerin okul öğrencilerinin katılımıyla ilerlediğini ve Sesli Kitap ve Sesli Film Projeleri ile görme engelli kişilerin gündelik ve kültürel yaşamlarına katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirtti. Bu projeler ile özellikle görme engelli öğrencilerin Ege Üniversitesi’ni tercih etmelerine katkı sağladıklarını belirten Ayşe Seven çalışmaların önemine vurgu yaptı. Engelsiz Ege Birimi yabancı engelli öğrencilere ERASMUS programıyla ulaşmayı da hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından engellilerin yaşamını kolaylaştıran mekanlar ve ulaşım araçlarına verilen “Kırmızı Bayrak”ın Ege Üniversite Kütüphanesi’ne verildiğini belirten Ayşe Seven, engellilere yönelik bilgilerini paylaşan tek üniversitenin de Ege Üniversitesi olduğunu söyledi.
EGE ENGELLERİ KALDIRIYOR
EGE ENGELLERİ KALDIRIYOR
04 Ocak 2016 - 17:05
YORUMLAR