Ege'de 100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi

Ege'de 100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi

Ege'de 100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi

Ege'de 100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi

Ege'de 100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi
26 Ocak 2016 - 12:30

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan “ 100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi” Türkiye’nin tarım teknolojisine ışık tutuyor. Müze içerisinde yer alan ve Türkiye’nin tarım tarihine ışık tutan makineler ziyaretçiler için 250 den fazla alet ve ekipman ile zengin seçenekler sunuyor.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Aykas, müzenin Atatürk’ün doğumunun 100. yıl dönümü nedeniyle açıldığını ifade etti. Prof. Dr. Aykas, “Müzede sergilenen makinaları Türkiye’nin her yerinden kendi gücümüzle temin ettik. Bazılarını çalışanlarımızın yaptıkları seyahatler ve araştırmalarımız için gittiğimiz yerlerden hibe yoluyla aldık. Müze şu anda bizim istediğimiz şekilde değil. Çünkü devletten bu konuyla ilgili henüz bir ödenek alamadık. Bu işin profesyonel anlamda bir müzeye dönüşmesi için maddi imkanların olması gerekiyor. Dünyadaki diğer tarım müzelerinin durumlarını inceledik. Özellikle Almanya’daki tarım müzesi bizim için iyi bir örnek oldu. İstediğimiz müzeyi gerçekleştirmek için sponsorlardan destek istedik fakat meblağ büyük olduğu için herhangi bir geri dönüş olmadı. Tüm bunlar olmayınca biz kendi imkanlarımızla bir müze oluşturduk. Ege Ordusundan da destek alarak iki hangarı düzenleyip onararak sergilemek istediğimiz makineleri yerleştirdik. Makineler tarih sırasına göre yerleştirildi ve şu an gezilip görülebilecek durumdadır. Gerek öğrencilerin gerek bu konuya ilgi duyanların makinelerin tarihsel süreç içinde nerden nereye geldiklerini anlamaları açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerimizin istedikleri zaman müzeyi gezebilmelerini hatta yabancı ülkelerden ziyaretçilerin gelmesini istiyoruz” dedi.

ALANINDA TEK ÖRNEK

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü bünyesinde 1981 yılında kurulan 100. Yıl Tarım Makinaları Müzesi ülkemizde kendi alanında tek örnek. Müze 1200 metrekare kapalı ve 275 metrekare yarı kapalı alanlarında hizmetini sürdürüyor. Sergilenen parçaların büyük çoğunluğunu Tarım Makineleri Bölümü'nün kendi olanakları ile sağlandı. Ancak koleksiyonun zenginleşmesi için konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçilerek çok sayıda tarım makinesi ve el aleti de müzeye kazandırıldı. Müzede; Tahta Depolu İlaçlama Tulumbası, Massey Harris Hayvan Tırmığı, Kanal Açma Makinesi, Ekim Makinesi (Pulluklu), Çayır Makinesi Şasisi, Lister Motor Dizel, Lister Motor Bujili, Yatık Silindirli DEUTZ, Koyun Kırkma Makinesi, Malaksör, Yayık, El Pülverizatörü, Everasman Tesfiye Aleti, Döven Koşum Takımı, Binek takımı, Diferansiyel, Körük, Mafsallı Tarla Tırmığı, Yaman Tipi Pulluk, İki Bıçaklı Mercimek Hasat Makinesi, Pancar Çapa Makinesi, Arı Kovanı, Tamburlu Çayır Biçme Makinesi, Küçük Çam Yayık, Tek Atlı Yaylı Araba, Pancar Hasat Makinesi, Çift Sıralı Patates Hasat Makinesi, Yarı Otomatik Patatesi Dikim Makinesi, Patates Boğaz Doldurma Makinesi, Tırpan, Toprak Frezesi, Ot Presi, Tohum Ekme Makinesi, Derin Sürme Pulluğu gibi alet ve araçlar bulunuyor.

Bugün müze envanterinde güç kaynakları olarak sınıflandırılan bir adet lokomobil, on adet traktör; tarım makineleri grubunda 70 adet toprak işleme, 41 adet ekim-dikim, 15 adet bakım, 36 adet hasat harman, 15 adet sulama, 4 adet hasat sonrası işlem makinesi; 12 adet el aleti, 17 adet ilkel alet, 10 adet Tarım Makineleri Bölümü'nce geliştirilen prototip makine olmak üzere toplam 231 adet obje bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum