“Dünyanın en iyi yoğurdu Türkiye’de üretiliyor”

“Dünyanın en iyi yoğurdu Türkiye’de üretiliyor”

“Dünyanın en iyi yoğurdu Türkiye’de üretiliyor”
27 Nisan 2019 - 09:30

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından düzenlenen “2. Ulusal Sütçülük Kongresi” başladı.  Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu’nda açılışı yapılan kongreye, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, Dünya Sütçülük Federasyonu Direktörü Caroline Emond, Ulusal Süt Konseyi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhittin Özder, Türkiye Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel,  özel sektör temsilcileri, yabancı uzmanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi bölümü yüksek lisans öğrencisi Arca Tekyiğit’in hazırladığı piyano resitali eşliğinde Ege Üniversitesi Viyana Valsi Topluluğu’nun gösterisiyle etkinliğin açılışı yapıldı.
Süte dair her şeyin, EÜ Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde iki gün boyunca enine boyuna konuşulacağını söyleyen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, “Sorunlara çözüm yolları aranacak ve çözüm yolları bulunacak. Türkiye dünya süt üretiminde önemli bir yere sahip bir ülkedir. İnanıyorum ki, ülkemizin bilim insanları, üreticileri, sanayicileri kısaca bütün birimler ve kuruluşlar birlikte, bütün sorunları kısaca ve hızlıca aşacaktır. Bu bağlamda kongremizin önemli bir katkı sağlayacağı kanısındayım. Kongremizin başarılı geçmesini diliyor ve hoş geldiniz diyorum” diye konuştu.
Etkinlikte konuşan 2. Ulusal Sütçülük Kongresi Düzenleme Kurulu ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkanı Vekili Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, sütün tarım ve gıda sanayinin en dinamik sektörlerinden biri olduğuna değinerek, "Süt sektöründe bu tür toplantıların aslında sık sık yapılması gerekiyor. İlki Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından gerçekleştirilen kongrenin, ikincisi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü burada gerçekleştiriliyor. İki gün boyunca süt sektörüyle ilgili mevcut durumu konuşacağız, sorunlara çözüm önerileri bulacağız ve en önemlisi bilimsel gelişmeleri konuşacağız. Bu nedenle bu kongrenin sektörümüze son derece yararlı olacağına inanıyorum. Programımızın oturumlarını ebediyete yolladığımız hocalarımıza atfettik. Aziz hatıraları karşısında eğiliyorum ve onları saygıyla anıyorum. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Dünyanın en iyi yoğurdu Türkiye’de üretiliyor”
Türkiye Süt, Et ve Gıda Sanayicileri Ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, “Başta bu kongreye katılanlar olmak üzere süt ve süt ürünleri alanında çalışmalarını sürdüren bütün bilim insanlarımızın, tüm toplumu süt ve süt ürünleri konusunda bilimsel gerçeğin ışığı ile aydınlatmasını diliyorum. Dünyanın en değerli gıdası sayılan ve dünya sofralarına bizim dilimizle yerleşen yoğurdun tüm dünyada tüketiminin arttığı bu dönemde, Türkiye’de yoğurt ve yoğurt sanayimiz maalesef her gün karalanıyor. Bu işe emek veren insanları üzüyor aslında bu durum. Çok iyi bilinmeli ki dünyanın en iyi yoğurdu Türkiye’de üretiliyor. En iyi yoğurt Türk sanayisinin ürettiği yoğurt” dedi. Sütün, her birey için hem zihinsel hem de bedensel gelişimlerinde önemli bir faktör olduğuna atıfta bulunan Tezel, bilim eşliğinde, titiz çalışmalarla işlenen sanayi sütünün önemini bir kez daha vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı. 
Ulusal Süt Konseyi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhittin Özder, bir ülkede üretilen sütün ne kadarının sanayiye gittiğinin gelişmişlik ölçüsü olduğunu, Avrupa'da üretilen sütün tamamına yakınının sanayide kullanıldığını ifade etti. Türkiye'de üretilen sütün ise yarısının sanayiye gittiğini, geçmiş yıllara kıyasla bu rakamlarda düşüş olduğunu dile getiren Özder, “Süt üretiminde dünyada 9'uncu sıradayız, sanayiye giden sütte 17'nci sıradayız. Bölgemizde Türkiye ve İran hariç bütün komşularımız süt ithalatçısı, çok büyük bir fırsat içindeyiz, bunu değerlendirebiliriz. 2004-2014 arasında süt üretimimizi yüzde 110 artırdık. Bunu başarabilen bir ülkeyiz. Biz istersek ve üreticimiz para kazanırsa üretimimizi kat kat artırırız” diye konuştu.
İlki 2017 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü tarafından organize edilen kongrenin organizasyonunu bu yıl Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü üstlendi. İki yılda bir düzenlenen ve geleneksel hale getirilen kongreye Türkiye’nin pek çok üniversitesinden ve özel sektörden katılım yoğun oldu. İki gün sürecek olan kongre kapsamında toplam 10 oturum gerçekleşecek.
2. Ulusal Sütçülük Kongresi’nin ana düzenleyicileri arasında; Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü, Tarım ve Orman Bakanlığı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Süt, Et ve Gıda Üreticileri ve Sanayicileri Birliği (SETBİR), Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), Ulusal Süt Konseyi (USK) ve Zootekni Federasyonu bulunuyor.  130’un üzerinde bildiri gelen kongrede; Avrupa, Polonya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de katılımcılar yer alıyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum