Çalışmalar hakkında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon’dan bilgi alan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, geleceğin su kâşiflerini yetiştirmek adına başlatılan projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon’un koordinatörlüğünde, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Milli Eğitim Vakfı Özel Güzelbahçe Koleji ortaklığında “Su Ürünleri Kaşifleri” projesi gerçekleştiriliyor. Proje, Ege TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında, 2018-2019 döneminde başvuru yapan 450 proje arasından seçilen 85 proje arasında yer aldı.
Proje ile ilgili konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin biyoloji, mikroskop, bilgisayar ve akvaryum laboratuvarlarındayız. Gerçekleştirdiğimiz TÜBİTAK projesi kapsamında, Güzelbahçe ilçemizdeki 7 devlet okulundan yaklaşık 30 öğrencimiz ile birlikteyiz. Öğrencilerimiz, suyun içerisinde neler olup bittiğini anlayarak ve görerek keşfetmeye çalışıyor. Yani bu proje, geleceğin su kâşiflerini yetiştiriyor. Ege Üniversitesi; eğitim, öğretim, araştırma yapmak dışında İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesindeki gençlerimize, evlatlarımıza, öğrencilerimize de eğitim anlamında bu tür projelerle hizmet veriyor. Emeği geçen Su Ürünleri Fakültesi hocalarımıza, bu işe gönül veren öğretmenlerimize, öğrencilerimize, projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Çocuklarımızı sucul ekosistem bilimiyle tanıştırıyoruz”
Projenin amacından bahseden Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, “Projenin amacı; yaşamın temelini oluşturan deniz ve su canlılarının ekosistemdeki önemini, ülkemizin geleceğini temsil eden çocuklarımıza öğretmek ve onları sucul ekosistem bilimiyle tanıştırmaktır. 3 öğretim üyesi, 4 eğitmen ve 2 rehber öğretmenden oluşan proje ekibi ile Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Milli Eğitim Vakfı Özel Güzelbahçe Koleji ortaklığında gerçekleştirilen projenin hedef kitlesini devlet okullarında öğrenim gören 12-13 yaş aralığındaki ortaöğretim öğrencileri oluşturmaktadır. 35 farklı etkinlikle ülke ekonomisi yönünden su kaynakları, su ürünleri üretimi ve sucul ekosistemin önemi konusunda farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir. Bu kapsamda projeye özel tasarlanan eğitim içeriğinde su kimyası ve hidrodinamik deneyleri, mikroskop altında sucul yaşamın incelenmesi, balık pazarı, balıkçı gemileri, şehir akvaryumları ve balık çiftlikleri gezileri, deniz ve kıyı kirliliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan grup oyunları, suda yaşam temalı sanatsal (resim, drama) faaliyetler ve su ürünleri teknolojileri tasarım ve model oluşturma uygulamaları yer almaktadır” dedi.
Proje eğitim ve etkinlikleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tolon, “Projemizin ilk basamağı Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin biyoloji, mikroskop, bilgisayar ve akvaryum laboratuvarlarında gerçekleşti. Bundan sonra 28 Haziran 2019 tarihine kadar Milli Eğitim Vakfı Özel Güzelbahçe Koleji’nde devam edecek. Ayrıca, 21 Haziran 2019 tarihinde Güzelbahçe sahilinde halk ve basın organlarının izleyici olarak katılacağı ‘Kıyılarımız Tertemiz’ isimli kıyı temizleme oyunu katılımcı öğrenciler tarafından oynanacak. Bu çalışmalarla beraber çocukların kazandıkları bilgi, tecrübe ve sorumlulukları öncelikle doğa dostu bireyler olarak kendilerinin benimseyip davranış biçimine dönüştürmeleri daha sonra ise sosyal etkileşim ve örnek davranış ile aile, yakın çevre ve topluma aktarmaları ve su ürünleri hakkında farkındalık oluşturmaları bekleniyor” dedi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi önderliğinde, toplumun tüm kesimlerini su ürünleri konusunda bilgilendirmeye devam eden bir Bilim Okulu platformu olması hedeflenen Su Ürünleri Kaşifleri, eğitim etkinlikleri ile elde edilen kazanımların toplumun geniş bir kesimine yayılması amacıyla www.suurunlerikasifleri.org resmî web sitesi ile hizmet veriyor.
YORUMLAR