Ağız ve diş sağlığına yönelik gelişmeler her geçen gün hız kazanıyor. Bu sebeple bireyler gerek estetik gerek sağlık açısından dişlerine eskiye oranla daha fazla önem gösteriyor. DentKM Kurucusu Diş Hekimi Kanun Mercimek ile zirkonyum kaplama hakkında doğru bilgileri konuştuk.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi neden popüler?
Ağız ve diş sağlığına yönelik olarak son zamanlarda en çok tercih edilen tedavilerin başında diş kaplama tedavisinin yer aldığını söyleyen Diş Hekimi Mercimek, “Önceleri diş kaplama tedavisinde sıklıkla kullanılan porselenlerin yerini, teknolojinin gelişmesiyle birlikte zirkonyum aldı. Zirkonyum diş kaplama tedavisinin son yıllarda bu kadar tercih edilmesindeki en büyük etken, zirkonyum dişlerle birlikte dişlerin pürüzsüz bir görünüme sahip olmasıdır” dedi.
Zirkonyum nedir?
“Zirkonyum diş kaplama uygulamasında, dişin üzerine yapılan porselen kaplama, zirkonyum metali üzerine yapılmaktadır. Bilindiği üzere zirkonyum metalinin en önemli özelliklerinden biri de ışığı geçiren bir yapıda olmasıdır. Bu nedenle diş tedavilerindeki köprü ve kaplama yapımlarında zirkonyum elementine başvurulur” diyen Dt. Mercimek şöyle sürdürdü: “Zirkonyum beyaz renge sahip bir elementtir. Bu sebeple zirkonyum üzerine kaplanan porselenle zirkonyum arasında herhangi bir madde kullanılmaz. Haliyle de zirkonyum porselenlerin en önemli avantajı da estetik olmasıdır. Işık geçirgenlik özelliği sayesinde doğal dişlerle tam ve kusursuz bir uyum sağlanmakta, dişler mükemmel bir estetik görünüme kavuşmaktadır. Zirkonyum kaplamalar, kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değişimine uğramazlar.”
Zirkonyum kaplama diş etine zarar verir mi?
Zirkonyum kaplamalar dişlerle uyum sağladığı için diş eti hastalığı olan ya da diş eti hastalığına yatkın olan kişilerde rahatlıkla kullanılabildiğini ifade eden Dt. Mercimek, “Zirkonyum, diş etiyle uyumu çok iyidir ağız hijyenine önem verildiği takdirde diş eti problemi yaratmaz” diye konuştu.
Zirkonyum kaplamaların uygulanışı hakkında bilgi veren Dt. Mercimek, “İlk olarak diş ölçüsü alınır ve diş hazırlıkları yapılır. Diş yüzeyinin bir sonraki aşamaya kadar boş görünmemesi için geçiciler uygulanır ve bunlar diş yüzeyine yapıştırılır. Bu uygulama aynı zamanda dişte oluşabilecek hassasiyetlerinde önüne geçer. Daha sonra laboratuvarda hazırlanan altyapı provasıyla diş eti uyumu kontrol edilir. Son aşamada ise estetik prova yapılır ve istenilen diş rengi ve şeklinde hazırlanmış maketler, dişlere ve yüze uyumu kontrol edilerek bitirme aşamasına geçilir. Tüm bu işlemler ortalama 7 ile 10 gün arasında gerçekleşmektedir” dedi.
Zirkonyum kaplama sırasında ağrı olur mu?
Zirkonyum kaplamanın lokal anestezi altında yapıldığını belirten Dt. Mercimek, “Hastaların çok az bir kısmında hafif bir sızlamaya rastlanır ancak genel itibariyle hiçbir sıkıntı yaşanmadan süreç tamamlanır. Zirkonyum kaplama temizliği için diş fırçalamanın yanında diş ipi kullanımı ve diş bulunmayan yerlerde gargara gibi yöntemlerin kullanılması da önemlidir. Aslında normal ağız ve diş sağlığınız için yapmanız gereken tüm faktörler, zirkonyum diş kaplama bakımında da aynen geçerlidir” şeklinde konuştu.
“Dişleriniz pürüzsüz görünebilir”
Ağız ve diş sağlığına yönelik gelişmeler her geçen gün hız kazanıyor. Bu sebeple bireyler gerek estetik gerek sağlık açısından dişlerine eskiye oranla daha fazla önem gösteriyor. DentKM Kurucusu Diş Hekimi Kanun Mercimek ile zirkonyum kaplama hakkında doğru bilgileri konuştuk.
05 Aralık 2018 - 14:42
YORUMLAR