CHP’li Sındır; “tarihi geçmiş gıdaların depremzedelere dağıtılması kabul edilemez!”

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan 6,9 şiddetindeki depremin ardından bölgeye yapılan yardımlar arasında son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin yer alması TBMM’ye taşındı.

CHP’li Sındır; “tarihi geçmiş gıdaların depremzedelere dağıtılması kabul edilemez!”

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan 6,9 şiddetindeki depremin ardından bölgeye yapılan yardımlar arasında son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin yer alması TBMM’ye taşındı.

CHP’li Sındır; “tarihi geçmiş gıdaların depremzedelere dağıtılması kabul edilemez!”
17 Kasım 2020 - 18:11

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasıyla gündeme getirilen konuyu; CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye önerge olarak sundu.
 
30 Ekim günü İzmir’in Seferihisar İlçesinde yerin 16,5 km altında 6,9 şiddetindeki depremin ardından depremzedelere ülkenin her yerinden Yardımlar gönderildiğini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, bu ürünler içerisinde son kullanma tarihi geçmiş çay ürünlerinin çıkmış olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
 
 
 
“SON TÜKETİM TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜNLERİ GÖNDERMEK ACILARI HAFİFE ALMAKTIR!”
 
“Vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışırken, onlara temel ihtiyaçlarını göndermekte seferber olunurken, alay eder gibi onlara son kullanma tarihi geçmiş ürünler göndermek acılarını istismar etmek ve hafife almaktır. Denetimlerin en son ne zaman yapıldığının dahi bilinmediği ürünlerin depremzede vatandaşlarımıza gönderilmesi, yardım gönderiyoruz duyarlılığından çok halk sağlığının önemsenmediğini de göstermektedir. Üstelik son tüketim tarihi geçmiş olan bu çay paketlerini misyonu; afetlerde ve olağan dönemde ihtiyaç sahipleri ve korunmasızlara yönelik yardım sağlamak, toplumda yardımlaşmayı geliştirmek, güvenli kan teminini gerçekleştirmek ve zarar görebilirliği azaltmak, vizyonu Türkiye’de ve dünyada, insani yardım hizmetinde model alınan, insanların en zor anlarında yanındaki kuruluş olmak olan önemli bir kurumun STK'sının depremzedelere dağıtmış olması, depremzedeleri ve bizleri hayli üzmüştür. Bunun gibi daha nice ürün demek ki bakanlıkça zamanında denetimleri yapılmadığı için bugün deprem bölgesinde vatandaşlarımıza dağıtılıyor” diyerek tepki gösteren Sındır, bakanlığı sıkı denetimler ve acil yaptırımlar konusunda göreve davet etti.
 
 
 
Sındır önergesinde şu sorulara yer verdi:
 
 
1.Depremzedeler için kurulan çadır sayısı nedir? Bu çadırlara kaç yurttaşımız yerleşmiştir?
 
 
 
2.Gıda yardımı yapılan depremzede sayısı nedir? Hangi kurumlar tarafından bu yardımlar ulaştırılmaktadır?
 
3.Depremzedelere ne tür gıdalar dağıtılmıştır/dağıtılmaktadır?
 
4.Depremzedelere dağıtılan yardımların denetimi için kurulan bir ekip var mıdır? Bu ekip kimlerden oluşmaktadır?
 
5.Depremzedelere ulaşan yardımlar denetimleri yapılmadan mı dağıtılmaktadır?
 
6.Tarihi geçmiş olan ve son tüketim tarihi geçmiş çay paketlerini dağıtan kurum (STK) hakkında işlem yapılmış mıdır? Dağıtımı yapan kişilerin görevine son verilmiş midir?  Açılan bir soruşturma var mıdır? Açılmamışsa nedeni nedir?
 
7.Son tüketim tarihi geçmiş çay paketi dışında dağıtılan başka bir gıda ürünü var mıdır?
 
8.Hastanelere ve/veya ilgili sağlık kuruluşlarına, gıda zehirlenmesi gibi şikayetle başvuran depremzede var mıdır? Varsa sayısı nedir?
 
9.Tüketim tarihi geçmiş olan ürünleri dağıtan STK, bu ürünleri ne zaman tedarik etmiştir? Üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmesine karşın bu ürünleri nerede ve nasıl muhafaza etmiştir?
 
10.İlgili STK’nın yardım yapmak üzere depolamış olduğu ürünlerin denetimi kimler tarafından yapılmaktadır? En son yapılan denetimlerde düzenlenen raporun içeriği nedir? Denetim yapılmıyorsa nedeni nedir?

YORUMLAR

  • 0 Yorum