Japon Yeni'ndeki düşüş, Türk orkinos ihracatçılarına büyük darbe vurdu. İhracatlarının tamamını Japonya'ya suşi yapılmak üzere ihraç eden balıkçıların karı buharlaştı.
Döviz kurlarındaki ani değişim bir çok sektörde ihracatçıyı zora sokarken, en büyük darbeyi de Japonya'ya suşi yapılmak üzere orkinos ihraç eden Türk firmaları yedi. Japon Yeni'nin Amerikan Doları karşısında sürekli değer kaybetmesi, Türkiye'den 50 milyon dolar civarında orkinos ihraç eden balıkçıların karını yok etti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Türkiye'nin en büyük ihracatçılarından Aqua Group'un Ortağı Nedim Anbar, orkinosun yüzde 99'unu Japonya'ya yen olarak sattıklarını belirterek, Japon para birimindeki düşüşün karlılıklarını ortadan kaldırdığını söyledi. İki yıl önce bir dolar 80 Yen iken, bugün bir doların 120 Yen olduğunu belirten Anbar, "İhracata ocak ayında başladık. 40 milyon doların üzerinde ihracatımızdan çok ciddi bir kazanç elde edecekken, şu an kazancımız sıfıra yakın. Yatırımlarımızı da ona göre revize ediyoruz. Bir parite oynaması, Amerika'nın Rusya'ya ceza vermek için petrolün beline vurması, ülkelerin para birimlerini değer kaybına uğratıyor. Filler tepişiyor, çayır çimen eziliyor" dedi.
CANLI AVLAYIP ÇİFTLİKTE BÜYÜTÜYORLAR
Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu'nun kararı doğrultusunda Türkiye'nin Akdeniz'de orkinos avlama kotası 556 ton. Canlı olarak avlanan orkinoslar çiftliklerde yetiştirilip ihraç ediliyor. Bu nedenle ihracat rakamı av kotasının 4 katına kadar çıkabiliyor. Türkiye'nin işlenmiş orkinos ihracatı 2 bin 500 ton, ihracat tutarı ise 55 milyon dolar civarında gerçekleşti.
CANLI AVLAYIP ÇİFTLİKTE BÜYÜTÜYORLAR
CANLI AVLAYIP ÇİFTLİKTE BÜYÜTÜYORLAR
27 Ocak 2015 - 12:23
YORUMLAR