En önemlisi sorumluluk duygusu bilinci taşıyın. Kişi kedisine, ailesine, devletine, kurumuna karşı sorumluluk duygusu taşımalı. Yenilikçi ve inovatif olmak gerekiyor. Girişimcilikte cesur olun. İnanırsanız her şeyi başarabilirsiniz. Hayallerin peşinden gitmeyi çok önemseyin” dedi.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı’nın yaşam, kültür, deneyim, yenilik temasıyla iş, sanat, akademi ve bilim dünyasından başarılı insanları konuk ettiği “Yakın Mercek” programının bu haftaki konuğu Helvacızade Grup Zade Vital Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Büyükhelvacıgil oldu. Yapımcılığını ve sunuculuğunu Prof. Dr. Takımcı’nın yaptığı programda Büyükhelvacıgil, gençlere ve girişimcilere tavsiyelerde bulundu.
“135 yıllık bir aile şirketiyiz”
Zade Vital grubunun iş yaşamında gelişim süreci hakkında bilgiler veren Büyükhelvacıgil, “Helvacızade grubu 135 yıllık bir aile şirketi. Ben aile şirketinin üçüncü jenerasyonuyum. Kökenimizde helvacılık ile başlayan daha sonra gıda toptancılığı ile devam eden sonra yağ sektörüne evrilerek en sonunda Ege Üniversitesi ARGEFAR, Eczacılık Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Necdet Budak’ın destekleri ve katkıları ile sağlıklı yaşam ürünleri markasını oluşturmuş olduk” dedi. Ege Üniversitesi ile yürüttükleri iş birliğinden bahseden Büyükhelvacıgil, “Bitkilerin, tohumların insan sağlığına faydalı bir şekilde dönüştüğü ve bilinçli şekilde tüketildiği bir alan olması gerektiğini düşündüm. Sağlık Bakanlığı ile görüşerek tohumları ilaca nasıl dönüştürebiliriz düşüncesiyle birçok çalışma alanını barındıran bir yapı gerekli oldu. Bu noktada eczacılık, tıp, kimya ziraat, biyoloji gibi alanların barındığı EÜ ARGEFAR ile yolum kesişti. Multidisipliner bir çalışma ile Zade Vital, son 40 yılda eczaneye giren ilk Türk sağlık markası oldu” dedi.
“Erken kalkın ve zamanı verimli kullanın”
Aile şirketlerinin kurumsallaşması ile ilgili kitaplar yazan Büyükhelvacıgil, bir çok üniversitede bu konularda ders verdiğini ifade etti. Büyükhelvacıgil, “13 üniversitede ders verdim. ‘Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası’, ‘Aileden Kuruma Aile Anayasası’ ve ‘Kurumsallaştırma ve Yapılandırma Uygulaması Aile Şirketleri” konularında İngilizce kitap çalışması yaptım. Ayrıca bu alanlarda yazılan ilk doktora çalışması ile aile anayasası oluşturdum” diye konuştu.
Zaman kullanımının önemine değinen Büyükhelvacıgil, “Zamanı iyi kullandığımı düşünüyorum. Çok az uyuyan bir insanım. Sabahları 5’te kalkarım. Gün doğmadan işimin başında olarak gün doğumunu hep ayakta geçirdim. Hiçbir zaman güneş bana yatakta doğmadı. Bu gençlere her zaman öğüdüm. Erken kalkıp günü verimli kullanmak gerekir. Böylelikle güne erken başlayıp 2 gün çalışıp 3 günlük iş yapıyorum” dedi.
“Ortak aklı kullanmayı çok önemsiyorum”
İş yaşamında tecrübeye önem veren Büyükhelvacıgil, “Başarılı iş insanlarının yaptığı işleri inceleyerek kendime bir rol model, bir yöntem oluşturdum. Çünkü sizin önünüzde giden insanlar bir tecrübe ile gidiyor. Dolayısıyla tecrübeli, başarılı insanlardan alınacak dersler var. Her zaman benden çok zeki insanlarla çalıştım. Zeki olan insanların hep yanımda kalmasını istedim. Bunu çok önemsiyorum. Bunu herkes yapamayabilir. Kimileri ego savaşı haline getirebilir. İnsanları olduğu gibi kabul edip zekâları ile iş yaşamını geliştirmeliyiz. Kurumsallaşmada iyi yapılanma, iyi yönetim ve iyi kurgulamanın gerekliliğine çok inanıyorum. Ortak aklı kullanarak bir başarının gelmesi son derece kıymetli. Tek başına gittiğiniz başarılı bir yolunun yanı sıra herkes ile birlikte gittiğiniz başarılı yola katkı sağlayacak bir iletişim dili kullanmak çok önemli” diye konuştu.
Programın tamamına Ege Üniversitesi Televizyonu Youtube kanalından ulaşılabiliyor.
YORUMLAR