Buca’da depreme karşı farkındalık yaratma çalışmaları devam ediyor. Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi iş birliğiyle Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda “Deprem, Yapı Güvenliği ve Afete Hazırlık” paneli düzenlendi. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, deprem konusunu sürekli gündemde tutmamız gerektiğini belirterek, afet öncesi yapılması gereken çalışmaların afet sonrasında yapılacak çalışmalardan daha hayat kurtarıcı olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE’NİN BİNA KARNESİ ZAYIF
Yaklaşık 31 yıldır Türkiye’de yaşadığını dile getiren Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, ülkemizdeki kaçak yapılaşmanın yapı güvenliğini tehlikeye attığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de 21 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 67’si kaçak. Ne yazık ki Türkiye’nin bina karnesi zayıf” diye konuştu.
YAŞAM BOYU EĞİTİM ŞART
Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal ise yapı güvenliğini tehlikeye atan unsurlar hakkında bilgilendirme yaptı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Afet Hazırlık ve Müdahale Kurulu Başkanı Abdullah İncir de toplumdaki temel afet bilincini oluşturmak için anaokulundan başlayıp yaşam boyu süren eğitimlerin yapılması gerektiğini dile getirdi.
Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi iş birliğiyle yürütülen deprem konusundaki farkındalık çalışmalarının Buca’daki okullarda verilecek deprem ve afet eğitimleriyle süreceği belirtildi.
Buca’da Afete Hazırlık Paneli
Buca’da deprem ve yapı güvenliği konusu masaya yatırıldı. Türkiye’nin bina karnesinin zayıf olduğunu belirten Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, “Türkiye’de yapı stokunun yüzde 67’si kaçak” dedi.
05 Ocak 2022 - 13:03
YORUMLAR