Bu destekten “bal damlıyor”

Bu destekten “bal damlıyor”

Bu destekten “bal damlıyor”

Bu destekten “bal damlıyor”

Bu destekten “bal damlıyor”
20 Ekim 2016 - 09:32

Köyden kente göçün önlenmesine yönelik çalışmalarını ara vermeden sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda olan Bergama Kıranlı Bal Tesisi'ni yenilemek için harekete geçti. Günlük 2 ton bal işleme kapasiteli tesis, kuzeydeki üreticilerin gelirini artıracak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Kıranlı'da atıl konumda olan bal işleme tesisini revize etmek için çalışmalarına başladı. “Köyden kente göçün önlenmesi” ana hedefi doğrultusunda kırsalda üreticinin kalkınması ve gelirinin artmasına yönelik çalışmalarını ara vermeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Bergama Belediyesi ve İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği ile imzaladığı işbirliği protokolünü hayata geçiriyor. Protokol kapsamında Bergama'nın Kıranlı Mahallesi'nde yıllardır atıl durumda olan Bal İşleme/ Paketleme Tesisi'nin yeniden faaliyete geçirilip arıcıların hizmetine sunulması için çalışmalar başladı. Bu sayede arı yetiştiricilerinin ürünlerine katma değer kazandırılacak.

Her gün 2 ton bal paketlenecek
6360 sayılı yasa ile Bergama Belediyesi'ne geçen ve hali hazırda atıl durumda olan tesisin faaliyete geçirilerek bölgedeki arıcıların önemli bir ihtiyacını karşılaması hedefleniyor. Protokol kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tesisi revize ederek modernizasyonunu sağlayacak ve çalışır hale getirecek. Günlük 2 ton işleme kapasitesine sahip tesis, yenileme çalışmalarının ardından Bergama Belediyesi tarafından İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği'ne kullanılmak üzere tahsis edilecek. Birlik, İzmir'in Kuzey bölgesinde üretilen balları işleyip paketleyerek raflara sunarken üreticinin emeği de kazanca dönüşecek.
 
Hem eğitim hem dağıtım
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği ile yapılan üçlü protokolle Birlik üyesi 1250 üreticiye 2 bin 500 adet ana arı dağıtımı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki bal üreticilerine destek vermek için Türkiye'de bir ilk olan mobil eğitim aracını hizmete almıştı. “Arı Eğitim Aracı” ile özellikle köylerde kadın üreticilerin yetiştirilmesini hedefleyen İzmir’in yerel yönetimi, eğitim çalışmalarını Çeşme - Germiyan, Dikili - Bademli ve Kemalpaşa'da sürdürüyor. Arıcılığın yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, bal ve diğer alternatif ürünlerin üretiminin teşvik edilmesini hedefleyen eğitim çalışmalarına Karaburun, Urla, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Kınık ve Beydağ ilçelerinde teorik ve uygulamalı olarak devam edilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, son bir yılda eğitimleri tamamlayan toplam 156 üreticiye  484 arılı ve 231 arısız kovan ile 11 kalemden oluşan 156 adet arıcılık malzemeleri seti dağıttı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum