Sağlıklı gıdaya ulaşımı sağlamak için “Atalık Tohum Bahçesi” kurup 41 çeşit tohum yetiştiren Bornova Belediyesi, İzmir’den sonra ülke genelinden gelen talepleri de karşılamaya başladı. Coğrafi işaret tescili alınan Bornova Kınalı bamyası olmak üzere, domatesten, fasulye, biber ve patlıcan gibi pek çok tohum, talep gelen illere gönderiliyor.
Bornova Belediyesi, nesilden nesile kültürel miras olarak aktarılan tohumları sürekli kılmak, kültürel bütünlüğü sağlamak ve üretimde sürekliliği sağlamak amacıyla atalık tohumlara sahip çıkıyor. Vatandaşlara, yerel tohum bilincini kazandırmak ve sağlıklı gıdaların yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla kurulan Atalık Tohum Bahçesi’nde bugüne kadar 41 çeşit tohum yetiştirildi.
Tohumlar postayla gönderiliyor
Hem tohum takas şenliklerinde hem de bireysel başvurularda on binlerce tohum dağıtan Bornova Belediyesi, şimdi de tohum dağıtımını ülke çapına dağıtıldı. Besleyici değeri yüksek ve lezzetli ürünlerin sofraya gelişine aracı olmak ve sağlıklı gıda hakkına vurgu yapmayı da amaçları arasına koyan Bornova Belediyesi, uzun araştırmalar sonucu bulunan ve yeniden üretilen tohumları paketleyip zarflayarak Türkiye’nin her yerinden gelen talepleri karşılıyor. Bu yılın son tohumlarını da paketleyip gönderimini tamamlayan Bornova Belediyesi, önümüzdeki yıl da gelen talepleri karşılamak için çalışıyor.
Kapı kapı dolaşıp buldular
Geçmişten günümüze kadar gelen atalık tohumların gelecekte de var olmalarını ve sağlıklı gıdalara dönüşmelerini olanaklı kılmak için özverili bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Arkadaşlarımız Bornova’nın kırsal mahallelerinde kapı kapı dolaşarak doğal atalık tohumları buldular. Bu tohumları alanlarının uzmanlarıyla toprakla buluşturup yeniden tohum aldılar. Şimdi bu tohumları en doğal halleriyle ülkemizin her toprağına yaymak için elimizden geleni yapıyoruz. Toprağa attığımız bu tohumların yeşerip, ülkemizin tarımının yeniden eski güzel günlerine dönmesine katkıda bulunma en büyük mutluluğumuz olacaktır” dedi.
YORUMLAR