24-26 Eylül’de yarışmanın finalinin yapılacağı İtalya’nın Cremona Müzik Festivali’ne davet edilen Emre Nurbeyler, festivalin Sala Stradivari Salonundan Youtube üzerinden canlı yayınlanacak yarışma finalinde, diğer beş finalist ile birlikte bestesinin seslendirilmesinde hazır bulunacak.
Yamaha Europe tarafından her yıl İtalya Cremona Müzika Festivali işbirliği içinde düzenlenen Disklavier Besteciler Yarışması; bestecinin midi formatı ile yazdığı eserinin Yamaha Disclavier Model Akustik Piyanoları tarafından otomatik olarak seslendirilmesi üzerine düzenlenen uluslararası bir bestecilik yarışması.
6 yaşında piyanoya çalmaya başlayan ve 10 yaşından beri çeşitli ödüller alan Nurbeyler, Piyano lisans eğitimini Almanya’nın Staatliche Hochschule für Musik Trossingen Konservatuvarı’nda Prof. Tomislav N. Baynov’un öğrencisi olarak sürdürüyor.
Aksak Ölçüde NeoCapriccio i eserini Almanya’daki konservatuarda piyano hocası olan Prof. Tomislav Nedelkoviç Baynov’a ithaf eden genç besteci eseri için şunları söyledi:
“Aksak Ölçüde NeoCapriccio’yu bestelerken amacım Türk ve Klasik Batı müziğinin çeşitli elementlerini dinleyicilerin de keyif alarak dinleyebileceği bir eserde toplamak oldu. Eserde 7/8’lik tanıdık aksak Türk ritmi ve içerdiği Türk Halk Müziği formlarını, piyanoda taklit etmeyi amaçlayan dörtlü aralık motiflerini kullandım. Bunun yanında formal yapı ve genel hissiyat bakımından esinlendiğim diğer nokta da Beethoven ve Chopin’in müzik dağarcığına katmış olduğu fikirler oldu. Yarışmaya gönderdiğim Aksak Ölçüde NeoCapriccio eserim; birkaç senedir solo piyano için yazmayı sürdürdüğüm dört adet “Aksak Ölçüde Rondo” bestelerine amaç ve yapı olarak benzer şekilde. Sadece bu sefer daha serbest ve hareketli bir biçim olan Capriccio formunda besteledim. Kulaklarımızın alışmış olduğu formal yapıdaki beklentileri sarsmayı amaçlayan Messiaen atıfı bir pasaj ile yarattığım sıra dışılıklar sebebiyle Capriccio nitelemesine de “Neo” önekini getirmeye karar verdim. Otomatik piyanodaki sonsuz teknik olanağın getirdiği kaotik ortamı 7/8’lik aksak ritim ile dizginleyip eserin sonlarına doğru bu düzeni sarsmak ise çok eğlenceliydi. Bunun yanında eserin İtalya’da finale kalması müziğimizin evrenselliği yolundaki çalışmalara da bir katkı yapması açısından benim için çok değerli.”
Emre Nurbeyler Kimdir?
6 Eylül 2000 İzmir doğumlu olan Emre Nurbeyler, piyanoya 6 yaşında Ayşe Yavaş ile başladı, 9 yaşında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Doç. Aslı Tuncay’ın önce yarı zamanlı, 11 yaşından itibaren de Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Ortaokulu sınavlarını birincilikle kazanarak tam zamanlı öğrencisi oldu. İlk solo resitalini 14 yaşında İzmir Türk Amerikan Derneği’nde verdi. 18 yaşında Almanya’da Staatliche Hochschule für Musik Trossingen’in Konservatuar sınavlarını en yüksek derece ile kazanarak Prof. Tomislav Nedelkovic Baynov’un piyano sınıfına kabul edildi. Halen Lisans eğitimini Almanya’da sürdürmektedir.
10 yaşında ödüller almaya başladı
Henüz 10 yaşındayken İzmir Ulusal Müzik Yarışması’nın Piyano dalında 1.lik ve Grand Prix ödüllerini aldı. 14 yaşında Yamaha Europe Piyano Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’nü aldı, aynı sene Salzburg Mozarteum Üniversitesi’nde düzenlenen “Richard Strauss” yarışmasında finale kalan en genç yarışması olarak Türkiye’yi temsil etti. 18 yaşında Fas’ın Başkenti Rabat’ta düzenlenen Alink-Argerich Foundation (AAF) üyesi “13. Prenses Lalla Meryem Piyano Yarışması’nda 2.lik ödülü aldı, aynı zamanda “En iyi Türk eseri yorumu” Yunus Emre Özel Ödülü’nü de kazandı. 20 yaşındayken Bulgaristan’da düzenlenen II. Tryavna Art Festival Piyano Yarışmasında 1.lik ödülü ve altın madalya kazandı. Bunların yanında Almanya, Gürcistan, Bulgaristan ve Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen yarışmalardan dereceler ile döndü.
İdil Biret’in seçtiği 4 öğrenciden biri
7 yaşından beri Amerika (New York), Almanya (Schlitz, Trossingen, Marktoberdorf, Hammelburg), Avusturya (Salzburg) dahil olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında çeşitli konser ve solo resitallerde çaldı. Ayvalık AIMA’da her yıl düzenlenen İdil Biret ustalık sınıflarına 7 yıl boyunca katıldı, Cunda adası Alibey Kültür Merkezi’nde ve Ayvalık çevresinde çeşitli ev konserlerinde çaldı. 2017 yılında Biret’in seçtiği dört öğrenciden biri olarak Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nin sezon açılış konserinde yer aldı.
13 yaşından itibaren aktif şekilde sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya başladı. İzmir Inner Wheel Derneği ve Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile yapılan bir projede verdiği resitalin geliri ile Bornova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne kendi adına bir kütüphane kuruldu ve okula bir atölye odası yapıldı. Birinci ve İkinci Müziğin Umuda Dokunuşu projelerinin bağış konserlerinde gönüllü olarak yer aldı. 21 yaşında Almanya’nın Trossingen kentinde okuduğu üniversitede düzenlenen “Atölye Günleri” kapsamında bestelemiş olduğu “Aksak Ölçüde Rondo” eseri kurduğu yeni müzik topluluğu Feynman Ensemble tarafından seslendirildi ve profesyonel kaydı yapıldı.
Klasik müzik dergisinde 14 yazısı var
2009’da kabul edildiği üstün zekalı/yetenekli çocuklara özel eğitim veren devlet kurumu BİLSEM için resmî okul marşının sözlerini yazdı ve besteledi. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilip onaylanan marş okulun resmî marşı haline geldi. - TRT Radyo 3, Borusan Klasik, ve birçok yerel radyo kanalında programlara katıldı, performansları ve kompozisyon çalışmaları seslendirildi. - Andante Klasik Müzik Dergisi editörü Serhan Bali’nin davetiyle burada yazıları yayımlanmaya başladı. Şu ana kadar toplam 14 yazısı bu dergide yayımlanmıştır.
İdil Biret, Fazıl Say, Emre Elivar, Gülsin Onay, Gökhan Aybulus, Muhiddin Dürrüoğlu gibi duayen Türk piyanistlerinin yanında Prof. Grigory Gruzman, Jean Bernard Pommier, Edna Golandsky, Marry Moran, Prof. Uta Weyand, Prof. William Fong, Prof. Rolf Plagge, Mikhail Voskresensky dahil pek çok piyanist ile çalışma imkanı buldu.
--
Bestesi İtalya’da seslendirilecek
İzmirli 21 yaşındaki genç Besteci Emre Nurbeyler, İtalya’da düzenlenen yarışmada uluslararası bir başarıya imza attı. İzmirli genç piyanist Emre Nurbeyler, İtalya’da katıldığı Yamaha Disklavier Uluslararası beste yarışmasında “NeoCapriccio in Aksak Meter” isimli bestesi ile kırk altı yarışmacı beste arasında ilk altı finalist arasına girerek ülkemiz adına büyük başarı kazandı.
05 Eylül 2021 - 09:33
YORUMLAR