"Artık dur demek gerekiyor!"

İzmir Kadın Dayanışma Derneği’nin gönüllü üyesi Badegül Güler ile bir röportaj gerçekleştirdik. Gönüllü dernek üyeliğinin dışında bir proje ile ilgilendiğini söyleyen Güler, projenin detaylarını da anlattı.

"Artık dur demek gerekiyor!"

İzmir Kadın Dayanışma Derneği’nin gönüllü üyesi Badegül Güler ile bir röportaj gerçekleştirdik. Gönüllü dernek üyeliğinin dışında bir proje ile ilgilendiğini söyleyen Güler, projenin detaylarını da anlattı.

10 Eylül 2019 - 12:20

İlgilendiğiniz proje nedir? Detaylarını anlatır mısınız?

Projeyi Ankara Sivil Toplum Örgütü ve Sivil Toplum Güçlendirme (STG) ile yürütüyoruz. Bu proje kapsamında şiddete maruz kalan kadınlara hukuksal ve psikolojik destek sağlıyoruz. 15 tane gönüllü psikoloğumuz var. 15 tane de gönüllü avukatımız var. Şiddete maruz kalan kadın bize ulaştığı takdirde biz bu kişilere yönlendirmeler yapıyoruz. (Kuruluşun yeri Alsancak’ta) Kadın ne istiyorsa, hukusal destek mi, psikolojik destek mi, sığınma evine mi gitmek istiyor, ne istiyorsa biz ona göre yönlendirmeler yapıyoruz.

HİHEP şenliğinin amacını anlatır mısınız?

KİHEP Şenliği yine bir proje kapsamında yapılıyor. İstanbul’da Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği var. Biz yıllardır bu dernekle birlikte çalışıyoruz. İzmir Kadın Dayanışma Derneği 2005 yılında kuruldu. Yani 13-14 yıllık bir geçmişimiz var. Bu bağlamda İzmir Kadın Dayanışma Derneği’nde 12 tane eğitim veren kadın var. Onlardan biri de benim. Bizler, İzmir ve ilçelerinde, belediyelerde, semt merkezlerinde, kent konseylerinin kadın meclislerinde, KİHEP eğitimi dediğimiz 16 haftalık, haftada dört saat eğitimler veriyoruz. Buradaki kadınların da çoğu KİHEP’li. KİHEP ise Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’dır. 

KİHEP Şenliği’nde olan kadınların yüzde 70’i bu eğitimi alan kadınlar. Şöyle bir şey düşündük; Yıllardır bu eğitimleri veriyoruz, bu kadınları bir buluşturalım. Bornova’dakini, Buca’dakini, Çeşme’dekini… Bu kadınları buluşturalım ve bir şenlik yapalım. Ayrıca İstanbul’dan, bizim eğiticisi olduğumuz Yeni Çözümler Derneği’ndeki arkadaşlar geldiler. Bu arkadaşlarla birlikte bu etkinliği yaptık. Ev sahipliğini biz yapıyoruz. Burada bu kadınları buluşturmak, eğlenmek, onlarla tanışmak -daha doğrusu kadınların birbirini tanıması- için sosyal bir faaliyet. Ama bu tabi ki yılların ürünü olan bir şey. Yani buradaki kadınlar yıllardır grup grup bizden KİHEP Eğitimi alan kadınlar.

Programda ne gibi eğitimler veriliyor?

Biz bu eğitimlerde, kadınlara haklarıyla ilgili toplumsal cinsiyetle ilgili, kadına yönelik şiddetle ilgili, artı olarak cinsellikle ilgili, doğurganlıkla ilgili, hukuksal, türk ceza yasasıyla ilgili bilgiler veriyoruz. Bu bilgilerin sonucunda eğitime katılan kadınlardan bitirenlere sertifika veriyoruz. Hak temelli çalışmak ve alanda kadınlara daha fazla ulaşmak istiyoruz. Hedefimiz, ister mahallede olsun, ister çalışan olsun, ister sivil toplum örgütünde olsun daha çok kadına ulaşabilmek haklarıyla ilgili bilgiler verebilmek.

Şenlik ilk defa mı düzenlendi?

Eğitimleri biz yıllardır veriyoruz fakat şenlik ilk defa gerçekleşiyor ve o yüzden çok heyecanlı ve mutluyuz. Ev sahipliği yaptığımız içinde çok mutluyuz. Fuarda yaptığımız bir etkinlik yok. Biz buradan çıkınca belediyenin tahsis ettiği arabayla Termal tesislerin orada Kaya Otel’de üç gün boyunca bu KİHEP eğitimini veren eğitmenlerle, bir değerlendirme toplantısı yapacağız.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Özel olarak eklemek istediğim şu; Gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz. Özellikle kadınların hiçe sayıldığı, hemen hemen günde bir kadının öldürüldüğü -medyadan görüyorsunuz duyuyorsunuz- bir süreç bu. Böyle bir ortamda gerçekten kadınlarla dayanışmaya, güçlenmeye ihtiyacımız var. Bu ister kamuda çalışan kadın olsun, ister evde oturan kadın olsun… Çünkü şiddetin eğitimlisi eğitimsizi yok. Burada evde oturan kadında şiddet görüyor, bir doktor kadında şiddet görüyor, bir öğretmen kadında şiddet görüyor. Artık şiddetin boyutlarını hepimiz görüyoruz. O yüzden gerçekten bir yerde “Dur” demek gerekiyor. Ve biz şuna inanıyoruz. Eğer ki bu ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği, ileri bir düzeyde, aşağı yukarı tam eşit olsun demiyoruz ama birbirine yaklaşırsa belki o zaman ancak bir şeylerin düzeleceğine inanıyoruz. Ayrımcılığın yapılmadığı, kadınların öldürülmediği, sığınakların olmadığı bir dünya istiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Bizler gönüllü insanlarız. Biz bu işi parayla değil gönülle yapıyoruz. Bu eğitimleri de gönüllü yapıyoruz. O yüzden bu eğitimleri artırmak adına, sivil toplum örgütleri, belediyeler, muhtarlıklar ve bütün herkesten destek istiyoruz.

Kaynak: irmakhaber.com

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • M. Tuna
    4 yıl önce
    Kadın hakları diyen badegül hanım kaç yuva yıktığın da anlatsın. Kaç çocuğu gözü yaşlı bıraktığını da