Çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine, sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salınmasını tetikler, ağrıları dindirir ve kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar. Çikolata aynı zamanda cinsel uyarıcı ve keyif vericidir.
Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir. Kadınlar, erkeklere nispeten çikolatanın bu özelliklerine karşı daha duyarlıdır. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetir, beynin endorfin salgılamasına neden olarak mutluluk verir. Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sağlar.
Çikolata ve kakaonun çok fazla miktarda polifenol içerdiği saptandığını belirten Beslenme Uzmanı İpek Ağaca, polifenoller antioksidan özelliğe sahip olduğunu; çevre kirliliği, sağlıksız beslenme, alkol ve sigara gibi vücuda zarar veren etkenlere karşı hücre direncini arttırdıklarını belirtti. Aksi takdirde bu gibi etkenler hücrelere zarar verip, kansere sebep olabiliyor. Son çalışmalar çikolatanın sağlığı koruyan ‘flavonoid’leri de bol miktarda içerdiğini gösteriyor.
Ruh halimizi etkilediği kadar sağlığımızı da olumlu etkiliyor!
Çikolatanın kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede ve sadece kokusuyla bile ruh halini olumlu etkilemede rol oynadığı belirtiliyor. Tüm bu olumlu etkilerin ana kaynağı çikolatanın içerdiği polifenol ve içeriğindeki prosiyanidin, epikateşin, kateşin gibi antioksidan bileşimlerdir diyen Ağaca, çikolata tüketirken özellikle kimlerin dikkat etmesi gerektiğini açıkladı.
Çikolata tüketirken özellikle kimler dikkat etmeli
Çikolata sayılan tüm bu avantajların yanında, fazla tüketilirse yüksek şeker ve yağ içeriğiyle şişmanlığa ve bir çok hastalığa davetiye çıkartabilmekte. Çikolata; özellikle kan şekerimiz düştüğünde, yani acıktığımızda, hızla kana karışır ve emilir. Ancak hemen ardından negatif feed-back etki ile ilkinden daha fazla acıkma hissettirir. Özellikle diyabeti veya hipoglisemisi olan kişiler çikolata tüketirken çok dikkatli olmalılar. Bu kişiler, uygun miktarda diyabetik çikolata tercih edebilirler. Fazla kilo problem olan kişilerin de çikolata tüketimine dikkat etmesi gerekir. Ayrıca; çikolata, migren hastalarında olumsuz etkiler gösterebildiğinden bu kişilerin temkinli yaklaşmasında fayda var.
Çikoata tüketirken miktara dikkat edilmeli
Çikolatanın olumlu etkilerini gösteren bilimsel çalışmalar 50-80 gram arasında çikolata tüketildikten sonra bu etkileri gösterdiğini saptamıştır. İpek Ağaca, mutluluk verici özelliği miktarla ilişkili olmadığını belirterek, 20 gr çikolata ile 100 gr çikolatanın verdiği haz ve yarattığı his aynıdır. Bu nedenle tüketirken miktarı abartılmamalı dedi.
ANTİOKSİDAN DEPOSU ÇİKOLATA
ANTİOKSİDAN DEPOSU ÇİKOLATA
18 Ocak 2015 - 17:50
YORUMLAR