Antik Şehir Ildırı, kültür ve sanatla bütünleşti

Antik Şehir Ildırı, kültür ve sanatla bütünleşti

Antik Şehir Ildırı, kültür ve sanatla bütünleşti

Antik Şehir Ildırı, kültür ve sanatla bütünleşti

Antik Şehir Ildırı, kültür ve sanatla bütünleşti
27 Ağustos 2018 - 12:37

                                                                                                                                                        

Antik şehirle birlikte yaşayan köy; Ildırı’da bu sene 7.’si düzenlenen Kültür Sanat Festivali yine ilgiyle izlendi.

 

5 bin yıllık antik kentin köklü sosyal ve kültürel yaşantısı ile tarihi dokusuna uygun olarak, bölge insanının günümüzdeki değerlerini ve sosyal yaşantısıyla harmanlayan ve bu yıl yedincisi yapılan Ildırı Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, bölgede yaşayan halkın yetiştirdikleri ürünler ile ev kadınlarının evlerinde yaptıkları ürünler ve el işleri ile takıların satıldığı stantlar, festival ziyaretçilerinin ilgisini çekti. Festival ziyaretçileri, hiçbir teknolojik alet kullanılmadan, evlerde üretilen 30 fazla çeşidi olan reçelleri seçmekte zorlandılar.

 

Mozaik, seramik ve makrome atölyelerine yoğun ilgi

 

Festival kapsamında düzenlenen mozaik, makrome ve seramik atölyelerine her yaştan katılımcı yoğun ilgi gösterdi. İki gün boyunca düzenlenen mozaik atölyesinde, festival ziyaretçileri, doğal taş ve camlarla mozaik yapmayı öğrendiler. Atölyede, Erythrai Antik Kenti'nde yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan mozaik döşemelere de vurgu yapıldı.

 

Erythrai kazılarında ortaya çıkarılan seramiklerden hareketle her sene geleneksel olarak düzenlenen seramik atölyesi yine her yaştan katılımcıdan büyük ilgi gördü. Ildırı'da seramiğin yaygınlaşması için ayrıca kış aylarında seramik kursları da veriliyor.

 

Antik kaynaklarda yer alan efsaneye göre; bir sal üzerinde denize bırakılan Herakles heykeli Erythraili kadınların saçlarını keserek halat yapmalarıyla denizden çekilerek Erythrai’ye getirilir. Bu efsaneden hareketle düzenlen makrome atölyesinde katılımcılar makrome örgüsü ile elbise ve dekor ürünleri tasarladılar. Etkinlik kapsamında düzenlenen makrome elbise sergisi de büyük ilgiyle izlendi.

 

"Ziyaretçileri kendisine hayran bırakan bir mahallemiz"

 

Çeşme'nin tarihi değerleri ile ünlü Ildırı Mahallesi'nde gerçekleştirilen 7. Ildırı Kültür ve Sanat Festivali ile ilgili bir açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç; "Ildırı'da, 7 İon kentinden birisi olan Erythrai'nin antik tiyatrosu başta olmak üzere binlerce yıllık sosyal hayatın izlerini bugün de görebilmek mümkün. Dünyanın dört bir yanından arkeoloji meraklılarını ağırlayan Ildırı, sadece tarihiyle değil, doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir mahallemiz. Yarımada’nın en güzel gün batımı izleme noktalarından biri olmasından mutfağına kadar Ildırı, 9 durağımızın en güzide noktalarından birisi. Son yıllarda balık avı turizminin de büyüyerek geliştiği Ildırı'da, balık avı meraklıları, 12 ay boyunca Ildırı'ya gelip, balık avı turlarına katılabiliyorlar. Arkeolojisiyle, doyumsuz manzarası ile, balıkçılığı ile, taş evleri ile Ildırı Mahallemiz, Çeşme'nin mutlaka ziyaret edilmesi gereken mahalleri arasında yer alıyor. Bu yıl yedincisini gerçekleştirdiğimiz bu festivalle, vatandaşlarımıza Ildırı Mahallemizi de tanıtmış oluyoruz" diye konuştu.

 

Didem ve Sinem Balık kardeşlere İstemihan Talay sürprizi

 

Festivalde, Cumartesi akşamı ise Didem ve Sinem Balık kardeşlerin muhteşem konseri gerçekleştirildi. Opera Twins adıyla tanınan, tek yumurta ikizleri olmalarına karşın, Didem Balık'ın mezzo soprano, Sinem Balık'ın ise soprano söylediği konser ilgi ile izlendi. Konseri, 18-19 ve 20. dönem DSP İçel Milletvekili ve 55.,56. ve 57. Hükümetler'de Kültür Bakanı olarak görev yapan İstemihan Talay, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve çok sayıda vatandaş izledi. İzmir 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olan ve 1998 yılı sonlarında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda kariyerlerine başlayan ve günümüzde dünyaca tanınan Didem ve Sinem Balık kardeşler, konserleri sırasında, kariyerlerinde yükselmelerini eski Kültür Bakanı İstemihan Talay'a borçlu olduklarını anlattılar. Okulları bitince kariyerlerinde ilerleyebilmek için Viyana'ya gitmek istediklerini, ancak maddi olanaksızlıklar yüzünden hedeflerine ulaşmakta zorlandıklarını anlatan Didem ve Sinem Balık kardeşler, o dönemde Kültür Bakanı İstemihan Talay'a durumlarını anlattıklarını ve kendisinin, "Ben sizlerin başarılı olacağınıza inanıyorum. Türk kadınının neler başarabileceğini dünyaya göstereceksiniz" diyerek, Talay'ın sağladığı bursla Viyana'da 10 yıl eğitim gördüklerini ve kariyerlerinde bugüne geldiklerini söylediler. Didem ve Sinem Balık kardeşler, festivalde konserlerini izleyen İstemihan Talay'a teşekkür ettiler.                                                                                                                                                            

YORUMLAR

  • 0 Yorum