Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “Enfeksiyon Hastalıklarında Sepsis Yönetimi Sempozyumu” düzenlendi.
Doç. Dr. Kıyan, “Acil servis başvuruları 2009 yılından bu yana ciddi anlamda katlanarak 2014 yılında 150 milyona çıkmış durumda. İzmir için bu 6 milyon acil servis başvurusu anlamına geliyor. Bunlarında yaklaşık yüzde 15-20’si ciddi ölümcül enfeksiyonları oluşturuyor. Basit bir boğaz enfeksiyonundan başlayan süreç ölüme kadar gidebiliyor. Acilin giriş kapısından yoğun bakıma alınmasına ve taburcu olana kadar ki süreçte hastalarımızı inceliyoruz. Acilde tanısından tedavisine, kritik bakımına, enfeksiyon hastalıklarıyla antibiyotik seçimine, yoğun bakıma gerekli olup olmadığını bakıyoruz” dedi
Prof. Dr. Büke, “Sepsis nedeniyle hasta ölüm oranları oldukça yüksek. Amacımız bu hastalığı önem verilmesini sağlamak. Acil servislere, polikliniklere sepsisli gelen hastalar var. Dolayısıyla hastaları orada tanımlamak ve uygun tedavi yöntemlerini başlatabilmek oldukça önemli. Bu sempozyumla hekimlerin bu konudaki ilgilerini ve bilgilerini arttırmayı amaçlıyoruz” dedi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Enfeksiyon Hastalıklarında Sepsis Yönetimi Sempozyumu”nda “Yeni Rehberler Eşliğinde Sepsis, Temel ve İleri Havayolu Kime Ne zaman Nasıl, Sepsis Fizyopatogenezi” konulu sunumlar yapıldı. Doç. Dr. Selahattin Kıyan, “ Acil Servise yapılan başvuruların yüzde 15-20’si ciddi ölümcül enfeksiyonları oluşturuyor. Basit bir boğaz enfeksiyonundan başlayan süreç ölüme kadar gidebiliyor” diye konuştu.
İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu, Klinik İmmünoloji ve Allerji Birimi Uzmanı Doç. Dr. Şükran Köse’nin başkanlık yaptığı ilk oturumda sepsis hakkında önemli konulara değinildi.
Sepsis’in bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve bu enfeksiyonun vücuda yayılıp organları tükettiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Kıyan, acil servis başvurularının da arttığını dile getirdi. Doç. Dr. Kıyan, “Acil servis başvuruları 2009 yılından bu yana ciddi anlamda katlanarak arttı. 2012 de 90 milyon iken, 2013 de 120 milyon, 2014 de ise 150 milyonlara çıkmış durumda. İzmir için bu 6 milyon acil servis başvurusu anlamına geliyor. Yüzde 10-12 oranında da enfeksiyon başvuruları var. Bunlarında yaklaşık yüzde 15-20’si ciddi ölümcül enfeksiyonları oluşturuyor. Basit bir boğaz enfeksiyonundan başlayan süreç ölüme kadar gidebiliyor. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan basit bir yara ölümcül bir hâle gelebiliyor. Bizim buradaki amacımız; farkındalığı arttırmak, hastalara daha rahat ve doğru tanı koymak. Acilin giriş kapısından yoğun bakıma alınmasına ve taburcu olana kadar ki süreçte hastalarımızı inceliyoruz. Acilde tanısından tedavisine, kritik bakımına, enfeksiyon hastalıklarıyla antibiyotik seçimine, yoğun bakıma gerekli olup olmadığını bakıyoruz. Eğer ki yoğun bakıma alındıktan sonra hastanın başına ölüm, solunum durması, kalp durması gibi bir olayla karşılaşırsak bunun nasıl canlandırılacağına kadar bir sıralama içersinde enfeksiyon hastalıklarında ölümcül olan sepsis sendromuna yaklaşımı katılımcılarla paylaşıyoruz” dedi
“SEPSİSE OLAN İLGİ VE BİLGİYİ ARTTIRMAK İSTİYORUZ”
Sepsis hastalığının pek tanınmadığını ancak hastalığın ölümlere neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Çağrı Büke, bu hastalığa karşı ilgi ve bilgilerin arttırılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Büke, “Hâlâ daha sepsis çok tanınmıyor çok da önemsenmiyor ama çok önemli bir hastalık. Sepsis nedeniyle hasta ölüm oranları oldukça yüksek. Amacımız bu hastalığı önem verilmesini sağlamak. Bunu da ancak eğitim ile gerçekleştirebiliriz. Dolayısıyla bu sempozyum ve eğitimleri bir defa değil mümkün olduğunca aralıklarla devam ettirmek istiyoruz. Acil servislere, polikliniklere sepsisli gelen hastalar var. Dolayısıyla hastaları orada tanımlamak ve uygun tedavi yöntemlerini başlatabilmek oldukça önemli. Bu sempozyumla hekimlerin bu konudaki ilgilerini ve bilgilerini arttırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Ayrıca sempozyuma katılanlara Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Kıyan ve Yard. Doç. Dr. Funda Karbek Akarca tarafından maketler üzerinde uygulamalı eğitimler verildi.
SEPSİS NEDİR?
Sepsis; halk arasında 'Kan zehirlenmesi' olarak bilinen bir durum olarak biliniyor. Sepsis aslında bir enfeksiyon varlığında tüm vücudun bu enfeksiyona verdiği cevaptan dolayı oluşan ve yaşamı tehdit eden bir durum. Başka bir ifade ile kana bakteri ya da toksin karışması septisemi (Kan zehirlenmesi)olarak tanımlanıyor. Septisemi; deri üstündeki bir yarada mikrop kapma sonucu enfeksiyon oluşması, bir apsenin patlayarak iltihabın kana karışması, boğaz enfeksiyonu, bağırsak iltihabı, akciğer enfeksiyonu, idraryolları enfeksiyonu sonucu gibi birkaç yolla oluşabiliyor. Septisemi yerel olmayıp, kontrol altına alınmazsa bütün bedene yayılabiliyor.
6 Milyon Acil Servis Başvurusu Oluyor
6 Milyon Acil Servis Başvurusu Oluyor
11 Şubat 2015 - 11:48
YORUMLAR