Tütünle ilişkili tüm kanserlerde ve özellikle de akciğer kanserinde 5727 Sayılı Kanun’un 2008 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte bir azalma söz konusu. Ancak son dönemde sigara içmeyenlerde akciğer kanseri vakalarında bir artışın olduğuna dikkat çeken Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, “Kapalı mekanlarda sigara tüketimine yasak gelene kadar pek çok kişi içmese de sigara dumanını soludu”diyor.
En son resmi verilere göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın olmak üzere 159 bin kişi kansere yakalanıyor. Erkeklerde en çok görülen türü yüzde 61 oranıyla akciğer kanseri, kadınlarda ise yüzde 38.6 oranıyla meme kanseri. Türkiye’de erkeklerde akciğer kanserinin yaygın olmasında erkeklerin kadınlara göre daha çok tütün mamulü kullanmasının etkisi büyük. Ancak son altı yılda akciğer kanseri vakalarında düşüş yaşandığına vurgu yapan Medicana Hastaneler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, “Bunda hükümetin tütün mamulleri kullanımı konusundaki yapıcı düzenlemelerinin etkilerini görüyoruz. Tütünle ilişkili tüm kanserlerde ve özellikle de akciğer kanserinde 2008 yılından sonra bir azalma söz konusu. Bunu rakamlar da gösteriyor” diye anlatıyor.
Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine yönelik olarak çıkarılan ‘5727 Sayılı Kanun’un 2008 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte tütün tüketiminde bir azalma gözleniyor. Öyle ki sigaraya yönelik yapılan yasal düzenleme ile birlikte 1993 yılında yüzde 33,6 olan sigara tüketiminin 2012 yılında yüzde 27’ye kadar düştüğü göze çarpıyor. Kişi başına sigara tüketimi ise 2000-2011 yılları arasında yüzde 25,9 oranında azalmış durumda. Buna bağlı olarak tütüne bağlı hastalıklarda da düşüş söz konusu.
Son dönemde İstanbul’da yapılan araştırmaların, özellikle solunum yolu enfeksiyonu ve astım krizi nedeniyle olan başvurularda yüzde 20 oranında azalmayı ortaya koyduğunu dile getiren Demiray, şunları ekliyor: “Tütün kullanımı kanser başta olmak üzere 50’den fazla sağlık problemine yol açıyor. Ancak son dönemde halkın tütün mamullerinin zararları konusundaki bilinç seviyesindeki artış, bu ürünlerin tüketimini düşürdü. Bu da tütün kullanımına bağlı hastalıklarda ciddi düşüşleri beraberinde getirdi.”
Sigara içmeyenlerde kanser arttı
Günümüzde sigara içmeyen kişilerde akciğer kanseri vakalarının daha sık görülmeye başlandığına da değinen Demiray, “Eskiden çok fazla kişi sigara içiyordu ve etraflarında sigara içmeyenler de kapalı mekanlarda tütün mamulü kullanma yasağı olmadığı için sigara dumanını solumak durumunda kalıyordu. Bunun etkilerini ise şimdi sigara içmeseler de görüyorlar. Sigara içmeyenler eskiden de kanser oluyordu. Ancak şimdi sigara içenlerde azalma olması onları ön plana çıkartıyor. Buna da değinmek lazım” diyor.
50'DAN FAZLA HASTALIĞI TETİKLİYOR
50'DAN FAZLA HASTALIĞI TETİKLİYOR
04 Şubat 2015 - 16:49
YORUMLAR