11 adımda “yerel” kalkınma

11 adımda “yerel” kalkınma

11 adımda “yerel” kalkınma

11 adımda “yerel” kalkınma

11 adımda “yerel” kalkınma
30 Mayıs 2015 - 19:16

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma yoluyla köyden kente göçün önlenmesi ve kırsal kesimin ekonomik anlamda ‘kendine yeter’ hale gelmesi hedefi doğrultusunda sessiz ama çok önemli adımlar atıyor.

1- Pilot bölge seçilen Yarımada için aile pansiyonculuğu, üretici pazarı, festivaller, bisiklet yolları ve yürüyüş güzergahları ile tarih rotasını kapsayan “tematik yol” oluşturuldu; iç turizm hareketliliği artmaya başladı.

2- Üreticilere dünyanın sayılı süt ırklarından biri olan Sakız koyunu ve Karaburun keçisi ile arılı ve arısız kovanlar dağıtıldı.

3- ‘Fidanlar Bizden, Meyveler Sizden’ sloganıyla her yıl 1 milyon adet meyve ve zeytin fidanı ile bağ çubuğu dağıtımına başlandı.

4- Üretici kooperatiflerinden yapılan alımların miktarı artırıldı.

5- Kullandığı tarım suyunda yüzde 50 indirime gidilen üretici önemli bir yükten kurtarıldı.

6- Organik tarım ve alt yapı desteğiyle kırsalın gelirleri arttı.

7- Yarımada'nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen Uluslararası Festival, daha ilk yılında Urla ekonomisine ciddi hareketlilik getirdi.

8- Ege’nin en büyük meyve-sebze işleme ve soğuk hava tesisi Deppo Efes Selçuk’ta hizmete girdi.

9- Seferihisar Sığacık Kaleiçi Evleri restore edilerek bölgede çekim merkezi yaratıldı.

10- Yerli ve yabancı turistler için yöre özelliklerini ayrıntılarıyla anlatan  Yarımada Rehberi hazırlandı.

11- Şimdi sıra Yarımada örneğinin Gediz ve Bakırçay’da uygulanmasına geldi. Yöre halkıyla yapılan çalıştaylarda çıkan fikir ve öneriler, uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.

Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Menderes ve Selçuk ilçelerindeki ekonomik potansiyeli ve bölge halkının refah düzeyine artırmaya yönelik Yarımada Projesi’nde ilk somut adımları atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “yerelde kalkınma” hedefinde sıraya aldığı Gediz ve Bakırçay havzalarına yönelik kalkınma projesinde de yeni bir aşama daha kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından bölgesel kalkınma stratejileri konusunda pilot bölge seçilen Yarımada için atılan adımlar, bölge ekonomisinde şimdiden ciddi bir hareketliliğe yol açtı. Aile pansiyonlarından üretici pazarlarına, bisiklet yollarından  tarihi kentlere kadar bölgedeki zenginlikleri kapsayan “tematik yol” sayesinde turizm hareketliliğine ilişkin beklentiler çok yükseldi. Restore edilen Seferihisar Sığacık’taki Kaleiçi Evleri, turizmde önemli bir destinasyon haline getirildi. Profesyonelce hazırlanan Yarımada Rehberi, turizm hareketlerini kolaylaştırdı. Yarımada'nın sembol ürünlerinden enginarın tanıtımı için düzenlenen Uluslararası Festival, daha ilk yılında olmasına rağmen Urla ekonomisine ciddi hareketlilik getirdi. Turizmde bunlar yapılırken, üreticilerin “yerinde kazanması” amacıyla kırsal kesime büyük destekler sağlandı. Üreticilere dünyanın sayılı süt ırklarından biri olan Sakız koyunu, Karaburun keçisi, arılı-arısız kovanlar ve her yıl 1 milyon adet meyve ve zeytin fidanı ile bağ çubuğu dağıtımına başlandı. Büyükşehir Belediyesi, üretici kooperatiflerinden yaptığı alımların miktarını artırdı. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan suda yüzde 50 indirim gerçekleştirildi. Organik tarım ve alt yapı desteğiyle kırsalın gelirleri arttı. Ege’nin en büyük meyve-sebze işleme ve soğuk hava tesisi Deppo Efes, Selçuk’ta hizmete girdi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum