Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 80’inci yıldönümünde özlemle andık.
Çoğunluğun ortak görüşü, bu anmanın 80 yıl geçmesine rağmen hala aynı sevgiyle ve hasretle yapılıyor olmasının anlamlı olduğu, hiçbir baskı ve dayatmanın olmamasına rağmen halkın, çocukların kendiliğinden, içlerinden gelerek bağımsızlık savaşı ile kendilerine bu günleri armağan eden önderlerine bağlılığını ortaya koymaları takdir edilecek bir durumdu.
* * *
Bu içten, tartışmasız ve sevgiyle yaklaşımların yanında hiç de istemediğimiz kısır tartışmalar ve günlük siyasi ortamı germeye yönelik polemikler ve hatta hakarete varan söylemler olmadı değil.
Doğrusu benim görüşüm bu polemiklerin bir yanında olmak değil. Bu polemikler ve kısır tartışmalar halkın içten ve sevgiyle anmasının, kurtarıcılarının kendilerine sunduğu bilimsel bakış açısının uzağından, yakınından geçmiyor ve hiçbir katkısı olmuyor.
Umarım biz birbirimize hakaret etmeden tartışmasını, fikir aykırılıklarımızı hakaretsiz ortaya koymasını bir gün öğrenebiliriz.
Yoksa kimse aynı düşünmek zorunda değil. Hiçbir dünyevi konuyu kutsallaştırmadan, tabulaştırmadan, sağduyu ile ele alıp, bütün yönleri ile, her bakış açısı ile inceleyip araştırıp fikir sahibi olmaya ne zaman ulaşacağız, merak ediyorum. Ben dünyaya gözlerimi kapamadan inşallah görebilirim.
* * *
Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1938 yılında öldü ve ondan sonra doğanlar bugün 81 yaşında. Çok ilginç onu sağken görme fırsatı dahi olmayanlar bugün dede, nene oldular ve torun tombalağa karıştılar ve hala içlerinde Atatürk sevgisi ile dolular.
Bu bana çok ilginç ve anlamlı, önemli geliyor. Atatürk’ten sonra doğanlar onun hakkında güzel şiir yazıyorlar. Bu için aydınlanmacı, çağdaşlık, inançlık, memleket sevgisi ile dolu insanlardan biri de artık torununun torununu görmek üzere olan şair Şerafettin Keskin.
“Sen Gidince” adlı şiir kitabı 1938 doğumlu olan Şerafettin Keskin’in Atatürk’e adanmış şiirlerini kapsıyor.
Kardeşinin şehitlik rütbesi ile nişanelerin en büyüğüne mazhar olmuş olan Şerafettin Keskin memleket sevgisini her dizesinde damarlarından okuyanların damarlarına, ruhlarına geçiriyor.
Eskiden büyük şairler Atatürk için şiirler yazarlardı. Nazım Hikmet, fazıl Hüsnü Dağlarca, Can Yücel, Mehmet Emin Yurdakul, Behçet Necatigil’in çok güzel Atatürk şiirleri var.
Son yıllarda Atatürk için şiir yazılmaz oldu. Gerçi artık şiir de yazılmaz oldu ama hiç olmazsa Anadolu’nun bağrından kopup gelen halk ozanları iyi ki varlar ve onlar hala şiir yazıyorlar.
Yazımı Atatürk şiiri ile tamamlayayım:
“Ölmüşsün bilirim rahmetle uyu/Bize emanetin toprağın suyu/Neden alamadık sendeki huyu/Şimdi çıkarcıyız görsen Atatürk” Şerafettin Keskin.
“ Git hemşehrim git kardeşim toprağına yüz sür
Odur karşı kıyadan cümlemizi düşünür
Resimlerinde bile melül mahzun düşünür
Atatürküm kabrinde rahat uyumak ister.” Cahit Sıtkı TARANCI
10 Kasım, anma ve Atatürk şiirleri…
10 Kasım, anma ve Atatürk şiirleri…
15 Kasım 2018 - 14:14
YORUMLAR