1 Milyon 650 Bin TL’lik 5 Yatırım

1 Milyon 650 Bin TL’lik 5 Yatırım

1 Milyon 650 Bin TL’lik 5 Yatırım
04 Ocak 2019 - 11:18

Dünya’da son yıllarda popüler bir kavram olan girişimcilik, Türkiye’de de yükselen bir değer olarak yerini almayı başardı. Belki henüz bir Silikon Vadisi düzeyinde değiliz ama hem üniversiteler hem de özel kuruluşların girişimiyle ardı arkasına açılan kuluçka merkezleri ve girişimcilik kulüpleri ekosistemin gelişmesinde faydalı olmakta. Start up ekosisteminin gelişmeye başladığı Türkiye’de bu sistemin gelişmesine, yaratıcı iş fikirleri ve başarılı girişimciler olduğu kadar; finansman sağlayıp mentorluk yaparak destek olan melek ağları ile yatırımcıların da katkısı büyük olmakta. Bu kapsamda Ege Bölgesi’nin Hazine akreditasyonunu sağlamış ilk melek yatırım ağı olan EGİAD Melekleri, mevcut şirketlerin bile yatırım yapmakta zorlandığı bir devrede, toplam değeri 1.650.000 TL olan 5 yatırım gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı. EGİAD Melekleri Türkiye’nin en çok dikkat çeken melek yatırım ağları arasında yer alarak da hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Toplam melek yatırımcı üye sayısı 42, lisanslı melek yatırımcı sayısı ise 11 olan EGİAD Melekleri, iki yıllık bir süreçte 12 melek yatırımcı girişimci buluşmasına ev sahipliği yaptı.
EGİAD Melekleri Dikkat Çeken Yatırım Ağı Oldu
Start up ekosisteminin gelişmeye başladığı Türkiye’de, bu sistemin gelişmesine, yaratıcı iş fikirleri ve başarılı girişimcilerin olduğu kadar finansman sağlayıp mentorluk yaparak destek olan melek ağlar ile yatırımcıların da katkısı büyük. 15 Şubat 2013 tarihinde yayımlanan ‘Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) Yönetmeliği’ ile melek yatırımcılık yasal bir zemine kavuşturuldu. Yönetmelikle birlikte, lisanslı yatırımcı yani Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) kavramı ve uygulaması ortaya çıktı. Yasal altyapının ardından da hızlı bir şekilde yerel yatırımcı- girişimci ağları oluştu. Melek yatırımcı ağlarına baktığımızda 2018’de en çok dikkat çeken kurumlar, Galata Business Angels (GBA), İstanbul Startup Angels, Keiretsu Forum, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Melekleri, TR Angels ve BIC Angel Investments oldu.
En çok dikkat çeken kurumların ilk sıralarında EGİAD Melekleri Yatırım Ağı’nın gelmesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Ege Genç İşadamları Derneği – EGİAD Melekleri Yatırım Ağı İcra Kurulu Başkan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer, şu ana kadar 60 girişimcinin yatırımcılar karşısında sunum gerçekleştirdiğini belirterek, “EGİAD Melekleri olarak 2016 – 2018 dönemi süresince toplam değeri 1.650.000 TL olan 5 yatırım gerçekleştirdik. Gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında ayrıca üniversite – sanayi işbirliğini arttırmaya yönelik “Sanayi – Akademi Buluşmaları” ve “Kurum içi Girişimcilik” toplantılarımız da oldu. İzmir ve Türkiye’de gerçekleşen girişimcilik ve yatırımcılık ile ilgili olarak 100’den fazla organizasyona jüri ve konuşmacı ve iştirakçi olarak katılımda bulunduk” dedi.
2019’da Yatırımlar Artarak Devam Edecek
Öte yandan 2019’da startuplara yapılan yatırımların tüm Türkiye genelinde artması beklenmekte. Bunun da en büyük sebebi Hazine Müsteşarlığı ve TÜBİTAK ile başlatılan ‘Tech-InvesTR’ programı olmakta. Bu kapsamda teknoloji transfer ofisleri ile yatırım fonlarının bir araya geldiği proje grupları desteklenecek. 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 9 Teknoloji Transfer Ofisi, 1 Araştırma Altyapısı olmak üzere toplam 23 kuruluştan 34 talep alınan çağrıya 10 farklı fon projesi geldi. 100 milyon TL’lik bütçe ayrılan TÜBİTAK Tech-InvesTR çağrısı kapsamında toplamda 334 erken aşama teknoloji tabanlı girişime yatırım yapılması hedeflenmekte. TÜBİTAK’ın ayırdığı 100 milyon TL’lik fona ek olarak teknoloji geliştirme bölgeleri ve teknoloji transfer ofislerinden yaklaşık 112 milyon TL, özel yatırımcılardan yaklaşık 750 milyon TL olmak üzere toplamda 862 milyon TL’lik ekstra kaynağın yaratılması beklenmekte. Kurulacak fonların, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın katkısıyla birlikte ilk kapanışta yaklaşık 980 milyon TL, son kapanışta da yaklaşık 1 milyar 800 milyon TL’ye ulaşması hedeflenmekte.
EGİAD Teknoloji Transfer Ofisleri İle İşbirliği İçinde
İzmir Yüksek Teknoloji Transfer Ofisi - Teknopark İzmir ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Embryonix’in Yönetim Kurulu’nda yer alan EGİAD, çok yönlü iş birliğinin sağlanabilmesi adına aktif çalışmalarını geniş bir boyutta sürdürmekte. Üniversitelerdeki bilgi ve birikimin sanayi tarafından da etkin bir şekilde kullanılması hedefiyle hareket eden EGİAD, üniversitelerin ve iş dünyasının farklı öncelikleri ve bakış açıları olduğunun farkındalığıyla, en önemli arayüz olarak faaliyette bulunan teknoloji transfer ofislerinde yer almaya da devam etmekte.
8441- Soldan Sağa; EGİAD Melekleri İcra Kurulu Levent Kuşgöz, Özüm İlter Demirci, Alp Avni Yelkenbiçer, Frederic Pagy.
8459-Alp Avni Yelkenbiçer EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkan Vekili
8449-  Soldan Sağa Frederic Pagy, Özüm İlter Demirci, Alp Avni Yelkenbiçer, Levent Kuşgöz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum